Thursday, November 26, 2015

Malu dengan Allah SWT

Na tak pernah sangka akan berdepan dengan keadaan ni. Tak pernah sangka dan tak pernah bersedia. Tapi andai sudah ditetapkan, sesaat pun takkan terlewat dari takdirNya.

Mama, insan yang mengandung dan melahirkan Na. Yang membesarkan Na. Yang berhabis segalanya untuk Na. Yang utama, utama, utama, utama dalam hidup Na. Tiba2 jatuh sakit...

Bermula dengan sakit kepala. Seek doctor for treatment, being scheduled for ct scan at later date. Tapi bagai dikata, kun faya kun.. Mama fall sick tanpa sempat tiba tarikh appointment.. The moment i read the whatsapp group, Na rasa macam kepala Na hancur dihempap batu. Hati bagai ditoreh. Jantung seakan berhenti berdegup.

Rushed to Amanjaya Specialist and immediately buat ct scan. Astagfirullah hal azim, there's a bleeding / hemorrhage in the brain. Which cause the lost of memories, and the pain. Blood pressure at that point of time is way high beyond acceptable range. Doctor advised to transfer to Hospital Sultanah Bahiyah for further treatment.

Tak keruan di office, I finished whatever task selagi boleh. Because I'm expecting a long leave. Esoknya terus balik.

The moment i saw mama. Again, i was speechless. No word can describe the feeling. To see her in pain, confused and definitely not her real behaviour.. Na break down. I'm crying like nobody business. People say we should not show our grievance in front of patient tapi i just can't control it. Allahu. Dugaan terbesar sepanjang na hidup ya allah.

Na berdoa, na merintih, na merayu, na mengharap, na menggigil mohon Allah ringankan beban Mama. Andai pernah aku melakukan kebaikan, mohon Kau balas dengan kesembuhan mama. Na tak tAhu berapa byk air Mata yg tumpah. Masa tu na malu. Sebab selalu cepat dalam ibadat. Solat pantas. Yasin bukan setiap hari. Doa default jarang berlebih. Na malu. Malu dengan Allah. Na kira Allah boleh saja berpaling dan tak hiraukan na. Kerana jarang timbul. Tiba2 dalam kesusahan pandai pulak meminta. Malu malu malu.

Tapi Allah itu maha Pengampun malah maha mengasihi. Na kira, ini pengajaran paling berkesan utk na.

Mohon doakan kesembuhan mama. Mohon doakan kekuatan iman kami.
Mohon doakan kelapangan hidup kami.

Sekarang mama sudah discharged. Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Terima kasih kepada semua yang mendoakan. Yang beri nasihat, yang turut bersimpati, yang kongsi kesedihan. Terima kasih semua. Hanya Allah yang boleh membalas.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...