Friday, November 29, 2013

Kasih Kekasih

 Setakat ini. 
Hanya dua penyeri.
Kecil, tapi bererti.
Insya Allah, kasih kekal abadi.




Na terima kelebihan dan kekurangan setiap anak seadanya.
Mana cepat, mana lambat.
They are special in their own way.
(^_^)





Thursday, November 28, 2013

Lucu

Tengah dengar diri sendiri buat presentation.
Macam tengah dengar Maharaja Lawak.
Nasib baik takde video, which I wish jangan sesiapa berani ambil.
Will kill em immediately.


Ok kejap, nak sambung gelak ketawa.

Wednesday, November 27, 2013

Hidup di kota besar yang sangat demanding

Semakin terasa bahangnya.
Na bukan orang berada.
Yang simply boleh beli itu ini pejam mata.
I work like a **** to get paid at the end of every month.
And that's it.
Ya ok, I have some passive income from my Nuffnang account, from my Tupperware sales and from langit.
From langit means donno why suddenly there are some amount credited to my account and I could not find the source.
So just it be.
Just be thankful for it.
Heheh.


Ok back to the topic.
Seriously, Na semakin rasa bahang kewangan yang menghimpit.
Keluar rumah duit, itu duit ini duit.
Sekolah anak duit, barang dapur duit.
Nak masuk rumah baru?
Hah, double triple headache.
(-_-")


Untuk gaji combine 2 pekerja bank ini, kami hanya cukup2 makan.
Bukan tak bersyukur.
Sangat-sangat bersyukur.
It's just that I was thinking kenapa ini terjadi.
Nilai duit yang makin jatuh.
Beli sayur dan ikan, RM 100 ok.
And that's for a WEEK!!!
Damn.


Herm, terpaksa cari side income.
Huhu.
Nak berniaga tak pandai.
So nak cuba menulis.
Aci tak?
Heheh, And for a start, nak korek balik some of my old articles.
Eh ada yang dah di published ok dulu-dulu.
Heheh.
Ada nama pena tau.
But I don't want to reveal it here.
But obviously some of u might know it by then.


So kalau Na menulis nanti, korang support eh??
Please.
Hehe.

Monday, November 25, 2013

Avillion Garden Chalet, PD.

Lepas raya haji tahun nie, ambil cuti and off we go to PD.
Kes nak habiskan voucher before 2014.
Ini kali kedua ke Avillion PD. 
Before this stay dekat Avillion Water Chalet.
Saya bagi 4 bintang.
Owh tak payah carik link, I haven't post about it.
Huhu.
Now, kembali ke PD utk Garden Chalet.
Pun best!!!

Lobby area. Sufi jumpa tempat lapang, suka la dia. Jenuh Mama nak kepung.

Tengok orang main gamelan.

Abang tengah lepak tengok orang main gamelan jugak.

Dah dapat bilik. Betul2 menghadap swimming pool. Yeah.

Bersih, besar, kemas.



Toilet wins. Gila besar and cantik!! Super love it. And ni menang lebih sikit sebab tak terbukak macam AVillion Water Chalet, I seram terbukak2 ni. Nak mandi pun pandang kiri kanan.

Bestnya. Nak buat dekat rumah boleh?? Huhu.

Ada si kecik cek semua benda dalam bilik.


Depan bilik. Boleh duduk sambil tengok orang berenang. Hehe.


So kalau ada rezeki lebih, boleh ulang stay sini sebab memang best.
Breakfast pun sedap.
Super love.
Tak berkesempatan pegi spa, but surely best.
Tengok dari luar pun awesome.
4 bintang!!!

Friday, November 22, 2013

Sikit updates on the new house


Kitchen Cabinet. Ya, I chose blue.
Will have wet and dry kitchen cabinet. eh ada ka?
Heheh, tak kisah la.
Both Na build dekat extension dapur.
So ruang dapur asal akan dijadikan dining hall.
Yea, tersorok dari living area.
Nice.


Plaster ceiling.
Nak yang corak-corak tapi cadangan ditolak.
Maka we go for modern style instead.
Pun boleh.


Shade ni kena buat sebab betul2 atas area sidai baju.
Grrrr.
Eh tu rumah orang sebelah. Tak penah jumpa lagi.


Almari bilik-bilik atas.
Kaler lain2.
Itu je kot. 
Nanti Na update lagi ye.


Wednesday, November 20, 2013

Not that smart anymore..

Hai. Telefon Nana dah rosak.
So sementara nak repair / buying a new one (this is a hint for u darling, haha), will be using a basic handphone.
Come not even with camera.
Lupakan saja la tentang whats app ya.
^_^

Maka jangan marah kalau Na tak balas whats app ke, FB msg jangan merajuk ye.
Ucapan ini untuk Kak Suzy.
Heheh. ((I love u akak)

Bye. 
No FC, No insta, blog? still can... Haaha

Tuesday, November 19, 2013

Dulu Japamala, sikalang Villa Samadhi

Dulu, Na ada impian nak stay kat Japamala Resort, Tioman.
Boleh refer SINI.
Now, dah ada yang baru.

Dekat, mudah, tapi tak murah.
Heheh.
Nak kumpul duit la, mana tahu by 6th honeymoon boleh relax2 kat celah2 alam tapi kat tengah2 KL.
(^_^)
Amin.

Jom tengok sikit view hotel.
Sebagai aspirasi.





Images are google ed.
Insya Allah, ada rezeki lebih. Boleh la pegi.
Tapi sini guess below 12 is not allowed.
Nak maintain privacy la kot.


Wednesday, November 13, 2013

Berhenti kerja

Terus-terang saja ya, masa zaman Uni dulu apa tujuan study smart? Untuk dapatkan kerja yang bagus with high pay kan? I was the same also. Rezeki, dapat pula scholarship Maybank. So lepas grad, belum sempat konvo pun, Na dah jadi Maybanker. Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi.

So 6 tahun bina kerjaya. Seiring dengan gaji yang meningkat, komitmen mula bertambah. Dari berkereta kancil, bertukar ke Vios. Dari berumah kondo, menambah ke rumah teres. Dari yuran baby sitter untuk Saif, now bertambah yuran sekolah and transport Saif + yuran baby sitter for Saif and Sufi. Insurance. Yada Yada. Sampai esok pun tak sudah kalau nak cakap pasal komitmen.

And now, selepas beranak dua. Dengan kes2 nursery yang buat Na rasa tak tenteram ditambah pulak dengan keyboard warriors yang out of sudden came out from no where and blaming career mothers as irresponsible. Reading those comments kat timeline, rasa macam could u guys think before post comments?? Huhu. That was hurt. :( Untuk apa para ibu bekerja hari ni? Untuk menampung belanja keluarga. Untuk sama-sama meningkat ekonomi keluarga. Ada pulak yang kata, rezeki ada dimana-mana. Ok twist it back, memang rezeki ada dimana-mana. That's the reason why we are working. Sebab rezeki kami di sini. Ada pulak yang berkata, boleh berniaga dari rumah. Boleh itu boleh ini. Ya, noted. Paham. Can't you guys understand that bukan semua orang berkebolehan berniaga? Boleh cuba faham tak kebolehan, rezeki, habuan semua orang berbeda. Semua ada, cuma beda. Boleh faham tak? Cuba jangan harsh sangat boleh tak? Ada jugak lelaki yang kata, pompuan yang keje selepas punya anak adalah pompuan milik neraka. Nauzubillah. Apa untung timbul manusia lain di tangan kamu? Astagfirullah hal azim.   

Back to the topic, now Na rasa macam nak jadi suri rumah. Na rasa nak lepaskan semua kerjaya, impian Na and duduk rumah jaga rumahtangga. Tapi, looking back at all of my commitments, dream on Nana, dream on. :(  Tapi Na tetap simpan impian untuk be a full time housewife. Who doesn't want anyway? Mudah-mudahan ada rezeki, ada jalan, dipermudahkan oleh Allah SWT.

TAPI. Takkan selamanya langit selalu cerah kan? Na nak pastikan Na ada savings / investment yang BANYAK sebelum Na berhenti kerja. Nauzubillah mintak simpang tapi siapa kita untuk yakin yang hidup akan senantiasa bahagia tiada badai? Siapa kita untuk beranggapan segalanya baik molek, hidup mati bersama? Kita takkan tahu apa yang akan terjadi di masa depan. And for that, I need a safety cushion that will back me up when time arise. 

Ini bukan pessimist, this is rational. Tak payah jauh, tengok saja dalam paper. Berapa banyak kes pelik berlaku di Malaysia. Kadar perceraian yang melambung tinggi, kadar kemalangan, kadar jenayah berat, kadar itu ini yang perlu kita take into account. Kita kena berpandangan jauh ke depan. Kena sediakan payung sebelum hujan.

I salute those housewives. You got my full respect of your decision. Don't get me wrong when I write like this, k. 

Na rasa, when the time come. Na juga akan berhenti kerja. Entah cukup atau tidak safety cushion Na, hanya Allah yang tahu. Masa tu, nothing else matter than my family. Masa tu, Na akan menjadi optimist. Masa tu, hidup mati Na untuk keluarga dan juga destinasi hakiki, Jannah. Insya Allah.

Tolong doakan Nana. Tolong.


Friday, November 8, 2013

Made silly mistake

Rasa nak nangis, dalam berhati2.
Dalam berjaga2.
Jadik jugak.
Salah2 bodoh yang tak patut jadik ni.
Grrr.
I am so agitated. 


Ok, saya relah dimarah kerana ini.
I take full responsibility of what I did wrong.
:(

Wednesday, November 6, 2013

Anak-anak





Nana ada dua anak.
Dua2 lelaki.
Saif Rizq and Sufi Qaisy.
That's their names.
We address them as Saif (Abang) and Sufi (Adik).
Should've not call him adik kan?
Since few more are on their way.
(~_*)

Monday, November 4, 2013

The worst, has come...

Owh hai all.
I was sharing about my contractor here.
Everything went smoothly, but from my readings I believe I must expect something to go not as what I want.
I 'keep waiting' for it, actually of course I prayed hard it won't happen.
But apparently, shit does happen kan.


So kenalah saya last week.
Haha.
After few weeks tak jenguk rumah baru, we went to visit it last Saturday.
Jenguk dapur..
O M G.
What had happened?
Biru kuning mata hitamku.
Tahu lah I pernah berkelana kat Perlis for almost 7 years. 
Tapi takyah la nak portray kat my kitchen cabinet.
Grrr.
I give u all chances, close your eyes and imagine a yellow gold top kc vs dark blue bottom kc.
Just nice...
Ya, nice enough to hurt my eyes.
Grrrr.


Tapi Na tak marah.
Sebab dah amik a chill pill sebelum tu.
Na pasrah.
Ada call dia cakap salah pasang.
Tapi takde la mengamuk.
Ingat, kita buat baik dengan orang.. Orang akan balas berpuluh kali baik dengan kita.
Chill.


Kejadian hari Sabtu, balik rumah tenang dulu.
Ahad pon rest dulu.
And pagi tadi dah call dia suruh adjust.
Can't wait for the outcome.
Jangan caca merba lagi ya.
Will share later.
Malas nak transfer picca.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...