Wednesday, October 30, 2013

Gifted

I noticed my first boy is actually can 'see' sesuatu yang tak boleh nampak dengan mata kasar.
Rasanya since he was 2 years old ++. 
Beberapa kali he informed me and sometimes Na sendiri nampak dia pandang ke satu arah and kadang2 dia takut, kadang2 dia senyum.
Actually depends on what he saw.


I ignored him at first since I thought, kids normally suka main dengan those 'imaginary friends' kan.
Saja-saja.
Tapi lepas makin lama, I felt like tempat and masa dia nampak macam 'kena' ja.
Kita kena percaya jugak kan benda2 nie.
It exist among us actually.


Few times, he saw my late grandma.
Ya, arwah maktok kesayangan saya.
Di hospital masa Sufi admitted, and selalunya dalam bilik tidur Na kat rumah.
He said, "mama, nenek tengok mama tu. kenapa mama tak cakap dengan nenek?"
Selalunya I ended up suruh Saif sedekah Al Fatihah and tukar topik immediately.
Syukur Alhamdulillah, I think Saif is the chosen one.
I thanked God for it, cuma now Na kena control him.
Na takmau the advantage can mislead him in any way.
Na nak tekankan this is gift from Allah and Saif must 'use' it in a good way.
Insya Allah.


And last 2 weeks, Na tengah tidurkan Saif bila tiba2 Saif bangun duduk, airmata berlinang and baca Al Fatihah.
I was so shocked and asked him what's going on.
He said, nenek datang tengok Saif. Saif rindu nenek.
(-_-')
To note, Saif is not that close to arwah Maktok.
Biasa2 saja.
I was.
Tapi ini kelebihan yang Saif dapat, so syukur Alhamdulillah.
And guess what, esoknya petang.
Na tengah baca buku atas katil and suddenly rasa senyap sunyi and bila Na toleh kat pintu, I saw her. Arwah Maktok kesayangan.
Na menangis. I miss her so much but I know this is not for long.
So I just recited Al Fatihah and she gone.
:(

Na tahu Maktok di kalangan orang2 yang solehah.
Semoga Maktok terus bahagia di sisi Allah.
Al Fatihah.
Amin.


On Saif, as long as it is within our control.. We'll let it be.

Tuesday, October 22, 2013

So much fun

Alhamdulillah, we had so much fun in PD.
(^_^)
Syukur.


Semoga bersemangat kerja kuat2.
Untuk habiskan financial year ni.


Tak lupa semoga Allah sembuhkan beberapa orang ahkli keluarga terdekat yang tidak sihat.
Semoga beransur pulih.
Insya Allah.
Amin.


Friday, October 18, 2013

Husnuzon

Husnuzon bermaksud bersangka baik kepada orang lain. Menganggap baik sesuatu perkara itu sangat dituntut dalam Islam kerana bersangka baik itu lebih baik, mulia dan dapat mengelakkan dari menuduh orang lain berbuat jahat atau melakukan keburukan.

Saidina Umar bin Al-Khattab r.a.telah berkata : “Jangan kamu membuat sangkaan terhadap satu kalimah yang keluar daripada seorang saudara mukminmu kecuali kebaikan selagi kamu masih ada cara untuk meletakkannya di tempat yang baik.”

Orang yang bersangka buruk seolah memfitnah orang, kerana sangkaan buruknya itu tidak mempunyai bukti yang nyata dan kukuh. Ini dibimbangi terjadinya fitnah yang membawa kepada dosa besar, kerana Islam sangat melarang umatnya memfitnah orang lain.

Firman Allah سبحانه وتعالى :
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱجْتَنِبُوا۟ كَثِيرًۭا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ ٱلظَّنِّ إِثْمٌۭ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا۟ وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًۭا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٌۭ رَّحِيمٌۭ
“Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah dari banyak berprasangka; Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain, dan janganlah ada di antara kamu yang mengunjing sebahagian yang lain. Adakah di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” (Surah Al-Hujurat, 49; Ayat 12)
 .

Fadhilat Bersangka Baik
Bersangka baik juga mempunyai banyak kebaikan dan kelebihannya. Antaranya adalah:

1.      Mengelakkan manusia dan ummah daripada berpecah-belah antara satu sama lain yang akan merugikan masyarakat dan Negara bak kata pepatah ‘Mencegah Lebih Baik Dari Mengubati’.

2.      Dapat membersihkan hati dari titik-titik hitam dan mencegah perkara-perkara mungkar dari terus bersarang di hati kita,

3.      Selalu merasa bahagia atas kejayaan yang dicapai orang lain walaupun diri sendiri belum berjaya.

4.    Mewujudkan sikap ingin bersaing antara satu sama lain. Kerana umat Islam yang mempunyai sikap ingin bersaing dengan orang yang telah berjaya akan mendatangkan keuntungan kepada semua umat Islam termasuk dirinya sendiri.

5.    Hubungan persahabatan dan persaudaraan menjadi lebih baik. Apabila hati bebas dari bersangka buruk terhadap, maka yang ada dalam hatinya adalah sangkaan yang baik-baik sahaja. Sudah pasti hatinya bertambah cinta pada saudaranya itu dan dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim sesama manusia.

6.   Mengelakkan daripada penyesalan dalam hubungan manusia sesama manusia kerana menuduh manusia lain tanpa bukti yang kukuh. Firman Allah سبحانه وتعالى :
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن جَآءَكُمْ فَاسِقٌۢ بِنَبَإٍۢ فَتَبَيَّنُوٓا۟ أَن تُصِيبُوا۟ قَوْمًۢا بِجَهَٰلَةٍۢ فَتُصْبِحُوا۟ عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَٰدِمِينَ
“Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara yang tidak diingini Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.” (Surah Al-Hujurat, 49; Ayat 6)
.
Berbaik Sangka Terhadap Perkara Dusta

Islam mewajibkan umatnya mencegah kemungkaran yang berlaku disekeliling dan persekitaran dengan kemampuan yang ada pada mereka. Andai kata kita melihat atau ternampak orang yang melakukan dosa dan kemaksiatan, tetapi masih bersikap husnuzon terhadap perlakuan mungkar itu, maka kita juga turut berkongsi saham dan tidak terlepas dari menanggung dosa kemaksiatan yang dilakukan oleh orang tersebut.

Rasulullah ﷺbersabda : “Sesiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mencegah dengan tangan (kekuasaan), jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika ia tidak mampu jua, maka dengan hatinya (berasa tidak senang, tidak setuju dan tidak meredhai). Dan itu adalah selemah-lemah iman.” (Hadis Riwayat Imam Muslim)

Adalah jelas bahawa umat Islam tidak boleh beranggapan baik terhadap orang yang melakukan kemungkaran dan maksiat secara terang-terangan. kerana perkara tersebut jelas melanggar hukum dan larangan Allah. Contohnya apabila terlihat orang Islam bermain judi, atau membeli nombor ekor. Tetapi bersangka dalam hati, “Mungkin orang tersebut kesempitan wang… biarlah, dia juga nak cari rezeki…” Sepatutnya, kita haruslah mencegah kemungkaran itu, bukan meredhainya.

Firman Allah سبحانه وتعالى :
وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِۦ عِلْمٌ ۚ إِنَّ ٱلسَّمْعَ وَٱلْبَصَرَ وَٱلْفُؤَادَ كُلُّ أُو۟لَٰٓئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْـُٔولًۭا
“Dan janganlah kamu mengikut sesuatu yang tidak kamu ketahui; Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati nurani, semua anggota itu tetap akan diminta pertanggungjawabannya (ditanya di akhirat) tentang apa yang dilakukannya.” (Surah Al-Isra 17 ; Ayat 36)
.
.
والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)


Thursday, October 17, 2013

Sikit lagi

Semalam balik lambat sikit.
Sampai rumah pukul 10 pm lebih.
(-_-')
Nasib baik Saif ok.
Nak tertido dah.
Sufi dah selamat tido.
Takpe anak-anakku, esok dah Jumaat.
Hujung minggu ni kita jalan lagi.
(^_^)
Insya Allah.


Kiddos demam on and off.
Semalam dah tak demam, tapi batuk pulak.
Hopefully both will recover soon.
Musim kan, panas hujan panas hujan.
Kita yang besar ni pun boleh tak sihat, sementelah lagi budak2.


On the other note, esok adalah hari penting Nana.
Adoiyai.
I try my best not to think too much.
Just relax and go with the flow.
Even sebenarnya slides pon belum siap.
Tak cukup tangan, too many things on the plate.
So, wish me luck.



Tuesday, October 8, 2013

Sweet corn tidak lagi manis, tanpa kamu


Seminggu dalam 2 - 3 kali sure singgah beli sweet corn and makan dalam kereta, berdua.
Manis sungguh rasa.

Semalam, beli sebekas. Dari tempat yang sama.
Kenapa tidak sedap seperti selalu?
Pelik.
Lepas seketika, baru tersedar kenapa.
Sebab makan seorang cuma.
Tiada teman yang bisa tambah perasa.

Semoga hidup kita akan terus begini.
Saling melengkapi antara sendiri.
Sampai ke Jannah nanti.
Amin.

(^_^)

Monday, October 7, 2013

Cannot believe that I actually reading these...

  1. Research your topic. It’s important to spend enough time collecting and confirming information in order to speak with confidence and knowledge.

  2. 2
    Organize. Organize the main points in the most appropriate order for the topic you’re presenting. Avoid writing complete sentences or paragraphs and prepare note cards to help you elaborate on the information presented.

  3. 3
    Practice. Do not memorize written texts. Try to understand the topic to the best of your ability so you can communicate it well during the presentation and meet the time limit. Practice for a friend or a family member and get their feedback on your presentation skills.

  4. 4
    Deal with your stress. It’s common to be stressed before a presentation, try picturing yourself impressing the audience. Also, it’s important to relax before the presentation and think about nothing but how to make the most out of it.

  5. 5
    Look presentable. Dress well for the presentation, usually a formal outfit is preferred to show the level of professionalism. Appearance says a lot about someone’s personality and confidence.

  6. 6
    Keep eye contact. Do scanning the room technique by keeping an eye contact with as many people as you can.

  7. 7
    Speak clearly. Speak in a loud and clear voice to get your presentation through to the audience even the ones sitting further away.

  8. 8
    Engage your audience. Some useful ways to do that are sharing a funny yet tasteful story, or pose a question to see how much they know about the subject you’re about to discuss.

  9. 9
    Answer questions at the end of the presentation. Make sure you listen to the questions carefully, ask for clarifications if needed and repeat the question to the rest of the audience to give you more time to think about the answer. If you don’t know the answer for a question be honest and say that you will look into it since you don’t know the answer in the meantime.

  10. 10
    Learn from your experience. Ask your employers or professors for their feedback to be able to identify your strengths and weaknesses and help you improve for next time.

  11. 11
    Listen to presentations. Once you’re done presenting you should take the time to listen to other presentations to benefit from presenters’ skills.

Friday, October 4, 2013

Jatuh terduduk


Tipu la kan kalau tak pernah rasa macam ni.
(-_-')
Ada few times jugak Na rasa macam ni.
Most of the time sebab study / work.
Tak pernah sesekali sebab cinta. Dan harapnya takkan pernah. Amin.


3 minggu lepas, sekali lagi Na rasa macam ni.
Astagfirullah hal azim.
It was so bad until affected my personal life.
Damn it, menyampah nak ingat.
I shared with my family on the frustration.
Lucky enough I have them who somehow pernah merasa benda yang sama.
Na percaya, api lawannya air.
Keras lawannya lembut.
So masa Na mengomel itu ini, in fact of menambah derita tambah perisa, they gave me advise, encourage me and motivate me.
Masya Allah.
I love them much more now. :)
And it stopped me from doing something silly, I just treated it professionally.
Spoke to those related.
Even though it is not yet settle but I am not stressful anymore.
Alhamdulillah.


Nasihat Na pada diri sendiri dan semua.
Jangan buat keputusan masa kita sedang marah.
Get a quiet time, duduk tepi senyap2 tarik nafas.
Think back.
And of course cuba list down few actions yang kita rasa nak buat and think the consequences of each.
Insya Allah, we won't go wrong.
Buat keputusan masa tengah marah cuma akan menambah masalah.
Rambut putus, tepung berselerak.


Semua orang ada masalah.
It's how u deal with it that matters.
:)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...