Thursday, August 22, 2013

Terkesan


Taken from FB
_________________________________________________________________
Antara masa kerja mencari gaji dan masa demi anak2.

Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, ibu pun blk lewat...
Anak2 redha di tempat org... Belajar, bermain... Riang... Kongsi makan dan kongsi penyakit... xpe, KLINIK ADA!! Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah... Rindu mama.. Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg, diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk dia... Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerana hanya bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI shj yg anak2 tahu utk bgtau yg... "Mama saya rindu n sayang sgt kat mama..."
TAPI.....
Apa kita buat...
Bila anak2 bising... Kita marah...
Bila anak2 main... Kita herdik...
Dia nangis, kita jerit "DIAM!!!!"
Dia suruh ajar... Kita jawab "AYAH NAK TGK TV, FAHAM!!!!"
Dia tumpahkan makanan/air kita tengking seolah2 dia sudah cukup matang...
Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan abi...
Apakah duit boleh ganti kasih sayang?
Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat bergurau senda sesama keluarga?
Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai makan bersama...
Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama
________________________________________________________________

Nana selalu berdoa, dimurahkan rezeki.
Dipermudahkan jalan.
Dikurniakan rezeki yang murah.
One day, I want to be a housewife.
I really wanted to.
Semoga akan menjadi realiti.
Amin.

Monday, August 19, 2013

Tips untuk renovate rumah

Ini pengalaman baru Nana.
Pertama kali dealing with contractor, I never had such experience before.
So I appreciate this opportunity and Nana berdoa siang malam agar kerja ini dipermudahkan.
I read a lot, bukan senang nak bekerjasama dengan contractor.
Ada yang cakap tak serupa bikin, penipu dan yang lebih teruk lari before complete the job.
Nana sangat2 takut dengan perkara macam ni.
Tapi I have to engage with one so that he will help me to build my dream house. :)
Niat Nana beli rumah baru untuk bagi ruang yang lebih selesa untuk keluarga kecil kami disamping memudahkan ibu bapa from both sides to visit us. 
Bukan maksud sekarang tak boleh tapi paham je la rumah burung. :)
So basically itu niat Nana.


1. Survey - We did a lot of survey. Baca review. Cari harga benda yang kitorang nak so that dah ada aggaran. Then we ask quotation from few contractors. And ask for FULL quotation. Ada yang bagi nampak murah rupanya tak termasuk upah wiring and tiles etc. So actually ada hidden charge yang bila accumulate sama harga dengan yang lain or even more. So for this kind of contractor, kitorang dah ada rasa kurang senang sebab cuba nak hide certain things.

2. Payment structure - Ini pon kena awal2 tanya. Macam mana method of payment. Deposit berapa, and balance nya macam mana. This one depends on contractor. Macam mine, dia sangat flexible. Dalam quotation cakap deposit mesti 30% of full amount tp mine cuma kena bayar 20% of it and the rest sebulan sekali lebih kurang. And everytime nak payment, this guy will call me few days ahead and ask for payment on what date. So senang for me let say I put the money somewhere else and need to withdraw. So sangat convenient. :)

3. Respect - Kalau kita permudahkan untuk orang, Insya Allah orang akan permudahkan untuk kita jugak. So I respect him as a contractor. We discuss, I tell him what I want and at the same time, he's free to give feedback / input. And at the end, we will agreed at one solution. And kalau ada benda yang tak mengikuti apa yang Na nak / agreed upon, Na tak akan marah2 dia. Na akan telefon dia and tanya baik-baik. 
Contoh - Walk in wardrobe I dah siap ke? Kalau ya, u belum pasang cermin kat pintu eh? 
Instead of go straight - I takmo pintu tu, I nak cermin jugak!
Nampak beza? Orang pun akan lembut hati kalau kita cakap baik2 kan.

4. Spot Check. Sekarang almost every week we'll visit the house and check the progress. And setakat ni takde apa yang diluar kawalan. Alhamdulillah, even tengah buat keja pon pekerja dia sangat2 mementingkan kebersihan. Takde kotor pon rumah. Alhamdulillah.


Setakat ni, itu je yang Nana boleh share. Insya Allah nanti Nana tunjuk progress rumah and my contractor as well. :)

Wednesday, August 14, 2013

Happy eleventh month young dear sufi



Ada gigi 8.
Masih fully breastfeed, alhamdulillah.
Kurus banding dengan abg tapi syukur sihat ceria.
Does not like strangers.
Tidur atas mama.
Wo wo wo.
Sangat manja.
Membesar dengan sihat ya sayang.
We love u.

Wednesday, August 7, 2013

Last Year's eid Mubarak, I was expecting...

Ya, tahun lepas I was 8 months ++ pregnant.
:)
I'll be missing those pregnancy moments.
Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan untuk merasa pengalaman yang sama sekali dua tiga empat lima kali lagi.
Insya Allah.





Thursday, August 1, 2013

Mencari Lailatul Qadar



Semoga dipermudahkan untuk merasa sendiri malam penuh hikmah, penuh barakah. Insya Allah, Amin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...