Thursday, March 28, 2013

Berserah pada Allah SWT

Berat sungguh nak hantar kids today.
I was on EL yesterday, taking care of kiddos.
Baby sitter kena evacuate rumah due to landslide.
:(
:(
:(
MPSJ mengarahkan penduduk untuk mengosongkan rumah pada waktu malam tapi aktiviti siang dibenarkan seperti biasa.
Sungguh saya susah hati.
Tapi at this point of time, I do not have any other option.
Diharap akan ada jalan untuk ibu yang gusar ini.
Kepadamu aku berserah Ya Allah.
Peliharalah anak-anakku dan penduduk sekitar kawasan terbabit.



Wednesday, March 27, 2013

HAPPY BIRTHDAY SYG

I would never ask for any better, since I already have the best in you.
My sweet darling hubby.
I love u.

Wednesday, March 20, 2013

She's definitely in a better place...

Wallahi,
Menggeletar tubuh tatkala talkin dibaca, Hanya amal ibadat yang jadi senjata,
Juga sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan serta anak soleh yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya,
Daripada Dia kita datang, kepada Dia kita kembali semula,
Al Fatihah buat Allahyarhamah Hajah Rahmah Abdullah yang telah kembali bertemu Pencipta,
Semoga arwah tenang di sana.
Amin Ya Rabbal Alamin.


Monday, March 18, 2013

Rasa nak ketuk kepala sendiri

Na bawak cooler bag with the bottles, ice pack, swing etc.
But I left home the corong!
Damn.
Macam mana boleh careless ni?
Marmet la petang ni.
Huhu, sure bengkak and sakit.
T_T

Thursday, March 14, 2013

Sufi is SIX month young bebeh!


Semoga membesar dengan sempurna.
Sihat, cerdik, soleh.
Papa, Mama, Abang Saif love u so much!
(*_*)
We'll start solid food soon ye sayang.
I'll do my best!
Saif and Sufi are the best gifts Papa and Mama ever had!
We love u both to infinity!!! 


Wednesday, March 13, 2013

Not the first time, though...

I was really frustrated yesterday.


(-_-")
Rasa macam 'am I not good enough.. To be chosen?'
Bunyi macam tak redha kan?
But that was me, yesterday.
Rasa nak nangis, -I cried dah pon actually-
Apa masalahnya? Sampai ini pun tak dapat?
Lebih kurang macam, dapat.. tapi kena tarik balik.
You know what I mean?
Pfffttt


Balik umah, rest.. Dah la demam.
Fikir balik.
Yang nak marah sangat and pertikaikan ni, cuba tengok balik hubungan dengan Allah.
Need Improvement ke, On Target ke, or Exceed Target?
Forgot about SE here. (",)
Kalau hubungan dengan Allah tak jaga, macam mana nak expect Allah akan bantu kita dengan hubungan sesama manusia?
Sangat2 betul kan?
Takkan nak ingat Allah waktu susah ja?
Takkan nak meratap sendu kat sejadah just bila perlukan 'keajaiban' dari Allah?
Tak baik kan?
Nana, Nana.
"Pelihara hubungan dengan Allah, Insya Allah.. Allah akan memelihara hubungan kita antara manusia"


Back to square.
Kena ingat Allah lebih.
Hari-hari bukan tunaikan yang wajib saja, tambah yang sunat.
Bukan susah pun nak zikir sikit2 lepas solat.
Or tengah masak pun boleh, or tengah lipat kain dari nyanyi lagu Anuar Zain.. baik zikir.


It has rang a bell for me.
There's still a room for improvement.
Insya Allah bila hati dah tenang, hubungan dengan Allah pun dah makin baik.. akan ada jalan.
Sama ada jalan A, B..





Tuesday, March 12, 2013

Ok, i am crying over the nonsense!









Hectic

Na demam, selsema, batuk.
Again.
On off, baik, sakit, baik, sakit balik.
Allah nak uji.
Na terima ujian ni dengan redha.


Of my lil baby, last Saturday bawak cucuk 5 bulan + blood test sebab waktu lahir dulu Sufi ada G6PD deficiency. Sikit je la. So kena recheck again. Hopefully he's free from that. Amin.


Lepas cucuk tu, badan Sufi panas sikit. So merasa la jaga baby demam. Manja. Abang ngan adik sama ja manja. :)


Career wise - I keep it to myself. Heheh.

Saturday, March 9, 2013

NIP

My first experience NIP was at IOI foodcourt. We just bought the food, the baby room is no where to be seen, car parked at the rooftop and baby was crying loud.. I did not have nursing cover yet at that point if time. But i did bring my shawl. So there was it. Baby can drink, papa n abang can happily eat. Of course mama disuap papa for several times. Yang paling kalut was saif. Takut sangat orang tengok mama tgh bf. Padahal i was fully covered by a shawl. Tetap saif nak tolong lindung. Hehe.

The next na pernah NIP kat umah kenduri, clinic, hospital, but kali ni with proper nursing cover la. But usually na try to bf sufi sekenyangnya before we go out to public. Tp kalau keadaan mendesak, i have to NIP and will do it.

I am open about NIP. As long as we covers what we should, then wouldnt be a problem.

I love the nursing cover I bought online. Kedaichomeyl kot. Huhu x ingat. Cute, besar..


Friday, March 8, 2013

Adab dan Tertib Menziarahi Orang Sakit

Beberapa hari berturut-turut menziarahi Maktok yang sedang kritikal di ICU, I did learned a lot. I google ed some of the information that I took for granted all these while. I read several articles which makes me cry. Betapa kerdil dan hina diri ini di sisi Nya. Betapa banyak yang perlu dipelajari. Alhamdulillah, ada hikmah dari kesakitan yang Maktok alami. Membuka ruang dan peluang untuk anak dan cucu lebih menginsafi diri. Muhasabah diri. Memperbaiki diri. The hope is still there. 

Na doakan andai belum tiba ajal Maktok, maka Allah SWT berikan ketabahan kepada semua yang merawat Maktok agar Maktok akan sembuh seperti sedia kala. Beri juga kekuatan dan kesabaran kepada kaum keluarga Maktok agar redha dan tenang menghadapi dugaan ini. Namun andai sudah tiba hukum Ilahi, Na mohon Allah SWT 'ambil' Maktok dengan lembut sebagaimana lembutnya Maktok melayan kami selama ini. 
Amin Ya Allah, Amin Ya Rahim.
________________________________________________________

Dari Ummu Salamah RA katanya: Rasulullah SAW telah masuk menziarahi Abu Salamah sedang mata Abu Salamah terbuka, lalu Nabi SAW menutupnya, kemudian baginda bersabda: "Sesungguhnya roh apabila ia diambil oleh Malaikat akan diturut oleh pandangan mata (si mati itu)," (mendengar yang demikian) sebahagian dari keluarganya riuh rendah (menangis dan menyebut-nyebut kemalangan yang mendukacitakan mereka), lalu Baginda SAW bersabda: "Janganlah kamu menyebut-nyebut perkara-perkara yang buruk yang merosakkan kamu, tetapi sebutlah perkara-perkara yang baik, kerana Malaikat memohon supaya Tuhan kabulkan apa yang kamu katakan - baik atau buruk", kemudian Baginda SAW berdoa dengan sabdanya: "Ya Tuhanku! Ampunkanlah dosa Abu Salamah dan tinggikanlah darjatnya bersama-sama orang yang mendapat hidayah pertunjuk, dan jadilah sebagai gantinya untuk mengurus dan melindungi keluarganya yang ditinggalkan, dan ampunkanlah bagi kami dan baginya Ya Rabbal alamin, dan lapangkanlah kuburnya serta berilah kepadanya cahaya yang menerangi kuburnya."


Huraian Hadith: 
Hadis di atas menyebut bahawa mereka yang menziarahi orang sakit dituntut supaya berkata atau menyebut perkara baik saja. Ulama' ada menerangkan bahawa antara kata-kata baik itu ialah menghiburkan hati orang sakit dengan menyatakan sakitnya ringan dan akan sembuh.

_______________________________________________________________


TIPUDAYA SYAITAN SEMASA SAKARATUL MAUT

Semasa manusia menghadapi sakaratul maut, syaita-syaitan datang lalu menyamar menyerupai orang-orang yang sangat dicintai oleh orang yang nazak tadi, tetapi mereka itu telah mati seperti ibu, bapa atau abangnya yang telah mati. Syaitan yang menyamar tadi duduk di kiri dan kanan manusia sambil berusaha keras untuk menyesat dan mengodanya.
"Mungkin engkau akan mati sebentar lagi, kami telah mengalaminya terlebih dahulu. Kami merasakan mati sebagai Yahudi atau Nasrani itu adalah lebih baik. Oleh kerana itu baik kamu mati secara Yahudi atau Nasrani". Begitulah antara rayuan yang akan didengar oleh orang yang nazak.
Dalam keadaan yang sangat dahaga, orang yang nazak tentulah inginkan air dan sanggup membayar dengan harga yang tinggi jika dia mampu. Pada ketika ini syaitan berusaha memusnahkan iman seorang mukmin.
Maka syaitan yang menyamar tadi mendatangi di sekitar kepalanya sambil membawa semangkuk air lalu menunjukkan kepada si nazak tadi.
Maka orang mukmin itu berkata :"Berikan air itu kepadaku".
Lalu syaitan menjawab :"Katakanlah, tiada seorang yang berkuasa di alam ini, barulah aku memberi air kepadamu".
Bayangkan bagaimana keadaan kita....tertipukah kita ???
Kemudian, syaitan mendatangi sekitar tapak kaki orang mu’min tadi sambil mengerakkan mangkuk berisi air.
Lalu kata mukmin tadi : "Berikan air itu kepadaku". S
yaitan menjawab : "Katakanlah bahawa Rasulullah dusta, barulah aku berikan air ini kepadamu".
Alangkah malangnya orang menyahut permintaan syaitan itu, pasti nerakalah habuannya angkara terlalu dahaga tertipu juga akhirnya, keluarlah ia dari dunia dalam keadaan KAFIR. Semoga kita termasuk dalam golongan yang celaka ini.
Hal ini pasti terjadi sebagaimana yang pernah diriwayatkan bahawa Abu Zakaria ketika menghadapi sakaratul maut. Rakannya berulangkali menyerunya mengucap dua kalimah syahadah. Tapi sayang, Abu Zakaria memalingkan mukanya, lalu diulang sekali lagi, beliau tetap berkelakuan serupa. Kali yang ketiga, maka Abu Zakaria berkata : "Aku tidak akan mengucapkannya".
Binggunglah seluruh teman dan ahli keluarga. Kemudian dia tersedar dan kedua matanya terbuka lalu berkata : "Adakah kalian mengatakan sesuatu kepadaku"
Mereka menjawab : "Ya, tetapi engkau memalingkan mukamu sebanyak dua kali". Kali ketiga engkau mengatakan : "Aku tidak mengucapkannya".
Kemudian Abu Zakaria menceritakan : Iblis mendatangiku sambil membawa semangkuk air yang diletakkan di sebelah kananku sambil menggerakkan mangkuk.
Ia berkata kepadaku : "Apakah engkau memerlukan air"
Lalu saya berkata : "Ya memang".
Seterusnya iblis berkata : "Katakanlah bahawa Isa anak Allah".
Maka saya berpaling dari arahnya.
Kemudian dia mendatangi aku dari kaki sambil berkata kepadaku seperti tadi sebanyak 3 kali.
Kemudian dia berkata lagi : "Katakanlah, tidak ada tuhan".
Lalu aku mengatakan : "Aku tak akan mengatakannya".
Iblis itu terus membalingkan mangkuk di atas bumi dan mengambilnya semula lalu pergi dengan penuh kekecewaaan.
Saya tetap menolak ajakan iblis itu sambil berkata : "Aku tidak akan mengikuti kamu semua".

Thursday, March 7, 2013

Hai la Astro

Sedang dilanda kekecewaan yang amat.
Dengan Astro.
Dua benda, Beyond subscription & Intrend Magazine subscription.
Later la Na story.
Both also annoying.
Waktu payment, waaaaaaaaaaaaaaaah cepat efficient sungguh.
Tang lain? 
Hampeh.
Ni la masalah bila ada monopoly dalam market.
Kalau bank senang, tak suka RHB switch to Ambank or vice versa.
Ni?
Kalau tak letak Astro, TV x clear.
Grrr, I still don't get apa hubungan TV dan Astro till now.
Enuff la.
Benci.

Sunday, March 3, 2013

Luluh

I never saw her in pain.
I dont have any opportunity to see her unwell.
And I thank Allah for it.
For giving her good health all these while.
But for this few weeks.
I've seen her in pain.
Like really painful.
It is hurt to see her condition.
Unable to walk, talk, eat.. and even cant breathe on her own.
She was once accompanying me during my admission 18 years ago.
I love her unconditionally.
She's currently in ICU.
Nothing much I can say.
I hope Allah will ease her illness.
And she will recover as if before.
Ya Allah. Please grant her a good health.
She's my only maktok.
The one and only.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...