Wednesday, February 27, 2013

Tuhan tolong lindungi dia..

Maktok.
Intan payung buah hati saya.
Ya Allah, bantu saya.
Kuatkan hati Maktok untuk menghadapi sakit ini.
Amin.

Monday, February 25, 2013

On EBM

Selepas Mama sakit seminggu, stok EBM keluar laju macam air.
Deep freezer is still full with EBM.
But there is NONE inside the freezer.
Semua dah muat dalam deep freezer saja.
On one point, Na bersyukur sebab takde lagi EBM yang perlu dibuang.
But on the other hand, ada gundah dalam jiwa.
Is that mean susu makin kurang?
Look at my pumping schedule below, nampak banyak X kan?
X means I did not pump.
Kalau pam pun I need to throw away sebab I was on medication (unsafe for bf).


And bila tengok MOM amount, memang obviously Na tengah menghadapi kurang pam susu.


Bukan susu kurang, pam kurang.
Kalau weekend memang Na just direct feed, I wont pump.
Sebab penat.
Huhu.
And Insya Allah rezeki lebih this week I'll buy MEDELA SWING.
Swing would be enuff for me, FREESTYLE is just beyond the budget.
Semoga Swing akan membantu Na pam lebih laju.
Insya Allah.


Sufi minum sehari dari 7 am - 7 pm, 8 botol x 4 oz.
So usually Na bagi 4 EBM, 4 FRESH MILK.
Semoga masih ada rezeki untuk Sufi fully breastfeed.
Next month my baby will hit 6 months and he'll start eat.
Hoyeah.


Kata kunci : Jangan stress.
Kalau stress lagi susu tak keluar.
So, jangan stress Nana.
Chill.
Take it easy.
You can do it.
Amin.



Sunday, February 24, 2013

Ujian Allah

Sakit kali ni lebih lama daripada kebiasaan. Dan lebih bisa daripada normal. Semuanya atas par. Bermula dengan migraine almost everyday lepas cny. Bawak ke demam sakit badan menggigil seminggu. Yang paling menguji, tonsil yg bengkak teruk sampai telan air rasa macam duri.

Tahan diri dari makan sebab tak sanggup nak rasa tekak tersagat. Ni sangat bisa. Menitik air mata setiap kali minum. Na paksa diri minum sebab takut dehydrate . Above all, I don wanna be admitted.

Dari satu ke satu appointment with docs. Dari oral medicine ke cucuk. Pitam 2 kali. Mc seminggu. Low bp. Mlm je demam menggigil. Sakit setiap sendi. Alhamdulillah hr ni tekak dh lega. Demam dah kuran. Esok kerja mcm biasa insya allah.

Bila sakit br nk ingat Allah. Makin takut dengan Allah. Ya muhyi sentiasa di bibir. Semoga Allah ampunkan dosa hamba yang sedia jahil ini. Mohon Kau beriku kekuatan untuk sentiasa mengingatiMu. Semoga sebelum nyawa dijemput pergi, hatiku menggigil tatkala nama Allah disebut. Yakni tanda diri tunduk dengan kuasa Mu. Amin.

Tuesday, February 19, 2013

Temporary wean off

As advised by my doctor. Hampir 2 minggu demam, td worst i almost fainted inside lrt. Huhu. Another time was at my corridor, bukan almost, i was fainted actually. Pegi klinik n as expected, low blood pressure. 80-50. Too low kan. Haish. So doc prescribe ubat yg agak kuat n not safe for breastfeeding. Herm. Start giving baby sufi ebm td. Papa dh kekok nk bg susu. Haha. But still boobs bengkak penuh susu which pon boleh menyebabkan demam. So i pam n buang. Not happy but have to do it. So baby sufi, u'll be fine. This is only for temporary.


Sunday, February 17, 2013

2 kerisauan...

Lepas cuti cny, i have flu, cough, sore throat. Same goes to hubby. Sampai hari ni belum sembuh. Dah 2 klinik pegi amik ubat tapi still x sihat. Mungkin belum diizinkan Allah.

Bila x sihat, tentunya as parents kami takut anak2 terjangkit sama. Dah nama duduk serumah, tido sebilik, probability untuk dijangkit sangat tinggi. Tinggi, tapi x semestinya. Semua berlaku dengan izin Allah.

And being a bf mommy, nk makan ubat pon risau. Even dr prescribe ubat yg safe utk bf mommy, na still monitor baby. And obviously he has diarrhea just after i ate antibiotics. :-( na taktau sama ada itu penyebab tapi rutin makan lain still sama. So i suspect bcoz of the antibiotics. Huhu. So i stop taking it.

Ya allah, Engkau yang menurunkan penyakit ini. Aku mohon Engkau sembuhkan kembali. Amin Ya Rabb.

Wednesday, February 13, 2013

In denial..

Kalau na sakit kepala, bila jumpa doctor for sure doctor akan prescribe ubat migraine.
And na akan tetap deny the fact yg na ada migraine n end up mkn panadol instead..
Dlm mc pin na akan tulis headache dan bukannya migraine
Punyala teruk na punya resistance nak declare i have migraine.
But today i think ya, i do have migraine.
Sakit kepala smpi nk pitam. Huhu

Tuesday, February 12, 2013

I need more holidays!!!

Cuti 4 hari. Gembira, teruja. I am so happy. Hari sabtu relax2. Mlm dinner dgn family at my bro's crib.

Ahad, Aquaria and zoo negara. Ya, ya u read it right.. we went to zoo negara on public holiday. Huhu. Merasa la beratur beli tiket panjang ya amat. Aquaria ok sbb pegi awal n purchased tix online. Jom tgk some pics...













Now cuti dah nk abih. Esok keje. Huhu.

Saturday, February 9, 2013

Limau bali kuala nerang

Na suka limau bali. Tapi na cuma suka limau bali kuala nerang. Ipoh mali ke apa ka semua x menepati selera na. Limau bali asli patut ada isi yang padat, masam yg kuat tapi ada manis buah. Balance blk masam tadi. Owh sedap sggh. Cuma ssh nk dpt.. only i kuala nerang, kedah. Go find n give a try. U'll trust me then. Hehe.

Friday, February 8, 2013

Sudah kurang update

Busy.
Haish, sayang blog ni.
Template / Pics kat sidebar pon lum update.
Huhu.


Dah cash out, tq readers. U blew up my nuffnang! :)
I was thinking to do a small giveaway.
Tunggu ya.


Yea, esok start cuti. 
I do not take any extra cuti.
Cukup la 4 hari.
And my family nak mai esok.
Weeeeehoooooo










Tuesday, February 5, 2013

Add value to myself?

Nasib Na kurang baik tahun ni.
Na tak tahu mana silapnya, but there must be a reason.
Allah knows best.
He wants me to work harder, perhaps..
Or maybe find other alternatives.
Atau maybe it's just not the time, yet.


Refer to azam keempat di sini.
Interview sudah, internal test sudah.
Tetap senyap tanpa khabar berita.
I want it badly.
Sedih sangat bila jadi macam ni.
Sekarang dah bulan Feb, exam would be twice a year which are May & Nov.
Kalau sign in now, imagine I have only 3 months untuk study for May?
(-_-')
3 months - 4 books - kurang lebih 40 topics
Achievable?
Yes?
No?


I should not ask others, I should ask myself.
Because only me myself knows my capabilities, whether I can go through this hurdle or not.
:(


With workloads, house chores, family.
Sufi Qaisy masih menyusu, ebm perlu di top up.
Saif Rizq dah sekolah, breakfast kena sediakan.
Papa, definitely yang teratas.
Herm.
Boleh ke tidak.


I am also thinking whether I am financially stable to afford the cert myself.
Huhu.
My house dah completely ready, kindie Saif, babysitter for both Saif & Sufi, transportation fee, insurance.. bla bla and the list goes on.
Can I afford it?


Orang selalu cakap, bersusah-susah dahulu, bersenang kemudian hari.
Maybe that's what I have to bear now.
I think I'm gonna do it.
I'm going to pay it on my own.
Above all, it will be a great value-added skills kan?
So, let's do it Nana!


Sunday, February 3, 2013

Birthday special lunch date

On my birthday itself, we chose lunch over dinner since it was more relevant for us now. Hehe. Kalau dinner sape pulak nak take care of the 2 kiddos? Takpe maybe we'll go for candle lite dinner on our coming 5th anny insya allah. ;-)






















Lokasi? Ancasa Hotel, KL. Jalan kaki saja from office. Hehe. Takde satu pon photo berdua.. takpe la, the memories that matter most! Thank you hubby for the lunch date.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...