Wednesday, January 30, 2013

REVIEW : Swiss Garden Resort & Spa, Kuantan

Last few weeks, berkesempatan untuk pegi wedding member kat Temerloh.
Then singgah Kuantan nak rest.
Hehe.
Pilih nak stay kat Swiss Garden Resort & Spa.




Toilet bersih. Ada bath tub yang memang akan jadi important feature tiap kali nak book hotel. Heheh. Dan yang paling penting, ada pili air. :)


Tilam empuk, bilik agak besar. Selesa. I like!


Macam biasa.




Si kenit riang ria atas katil pas lama dok dalam carseat.


View from the room. Owh, ombak sangat kuat. And tinggi, tiba2 rasa ngeri. Huhu.






Ni dia putera hati saya.




So untuk harga RM320 semalam, Na rasa Na puas hati la. :) Owh, I got baby cot for free.

A year older, the best is yet to be

Yes, I am 30 years old. Ahem, there's nothing to be hid. Nothing to be shamed of. Because I believe, aging is not lost youth, but a new stage of opportunity and strength.

I realised I post lesser nowadays. The hectic life as a daughter, wifey, mama of 2 boys, sister has taken toll on me. I have no regret. I love everything besides me. I am grateful for those Gift that He gives.

Terima kasih Allah swt, kerana beri aku peluang sekali lagi. Untuk menjadi lebih baik. Kau yang beri nikmat ini, mohon jangan Kau tarik sebelum waktu. Amin.

Grow old with me, the best is yet to be...

Friday, January 25, 2013

Mengundur ke belakang!




Kebolehan anakanda yang terbaru.
Mengesot.
Tapi ke belakang, bukan ke depan.
^_^
OK la, tak kisah.
As long as u are happy, then Mama will be happy for u.

My family can't wait

I drop everything – no dishes, no laundry, no nothin' – and just cuddle, play, read, whatever makes them happy. Sure, the house is a wreck, but the house can wait; my family can't.

Tuesday, January 22, 2013

Respect

Bertitik-tolak dari entry INI, Na terima banyak email.
Ada yang bagi nasihat on how to prevent this from happen again.
Ada yang bagi other alternatives.
Tak kurang ada yang mengeji.


I do not respond to all emails.
Sebab ada email yang sangat rude.
Fully bf yr baby does not make you the best mother in the world though.
Stop judging others.


Sorry, but those mommies yang sangat obsessed with bf sampai mommy yang tak mampu bf dihina, U do not deserve any respect at all.
Stop being judgemental.
I mean it!


Of anak susuan, I am sorry.
I am not ready and I do not have any intention to discuss further on this, here in public.
Let me discuss with my family first.
And for whatever decision I made, please respect it.

Wednesday, January 16, 2013

Listen x10

Serasa mahu sengih
Semua pihak dihulur pitih
Dengan niat untuk menagih
Agar mereka yang dipilih

Serasa mahu ketawa
Negara ini demokrasi kononnya
Pabila ada yang cuba bersuara
Listen, listen, listen katanya

Serasa mahu gelak guling
Jangan sesekali negara dibanding
Duduk diam hanya jeling
Cangak terima yang diguling

Bhawani harus lebih tertib
Bersuara perlu dibenteng adab
Sharifah toloooonglah matang sikit
Jangan sampai semua jelik

Saya faham analogi
Namun bukan membuta tuli
Perlu kena dengan soalan diberi
Bukan kucing, anjing, lembu sekali
Terserlah kejumudan diri

Monday, January 14, 2013

Empat bulan!!!

Simanja dah 4 bulan. Sangat manja.

Friday, January 11, 2013

Bento mommy!

Menangis kalau ada bekal macam ni. Comel weh. And lengkap protein ada, sayur ada, buah... Yummy!

Rajinnya! It's not easy man. Tapi kalau selalu buat rasanya jadik simple as ABC.

Panda! Love it!

Message cutter. Boleh tulis I love u kat saif.

Egg Mould. Sangat comel jugak. 

Super creative!

Before nak makan, boleh main susun-susun.

Comelnya kucing ni. Geramnya!

Amacam?

Hebat sungguh sape yang cipta benda-benda nie.  Haha

Sangat comel!


All images are google ed.
Kenapa la creative sangat mommy nie.
Paling kuat Na boleh buat cuma pizza bentuk love.
Hahha.


My fav spot

Half of my time at home I spend at this corner.



Ebm management corner. Hehe. Yg pink ada heart shaped tu is the mould i use to make the pizza.

Thursday, January 10, 2013

There's still a room to be better





Minggu kelam-kabut.
End up with kena migraine menitik air mata malam2.
Tapi happy pon ada sebab berjaya buat pizza, wrap, sandwich sedap for Saif.
^_^
And today...
Finally...


Tuesday, January 8, 2013

Horey. My pizza project menjadi!!!

Haha, gigih sungguh me semalam. Balik singgah giant beli bahan2. No sayur yet, intro bagi meatloaf, sosej n ketam je dulu. It turns out jadi crunchy. Weee. I am one happy mommy!! Over kan, anak punya pizza mama yg terlebih happy.













Yang berlubang tu mama punya. Hehe. Sedap n easy! Meh cuba kwn2...

Monday, January 7, 2013

Next project...

Saif jenis yang breakfast heavy.
And since Saif masuk kindy, I found it tak praktikal untuk prepare him nasi goreng etc sebab he only has around 45 mins transit at bb sitter house before transporter fetch him to kindy.
Plus pagi macam tue Saif tak selera nak makan heavy lagi.
But kena la isi perut dia before pegi kindy.
Maka otak Mama ligat berfikir.
Apa la nak bagi anakanda makan so perut kenyang, hati senang.
Fikir punya fikir...
Na plan nak prepare

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

Tadaaaa...
Cute pizza!
Instead of piza bulat / empat segi plain, Na nak buat bentuk comel2.
Kecil and cute.
So easy for him to makan.
And sure Saif lagi excited nak makan!
Heheh.
Tak sabar, balik nak cari bahan kat Giant jap and I'll blog bout it soon.
(Kalau Na tak up entry maksudnya mission gagal la ye)
Heheh
Pray for me.


Pizza heart shaped.
Bukankah comel?
Can't wait!


All images are google ed

Friday, January 4, 2013

Kasih Mama terhadap Nana

Last weekend, Nana dah desperate.
Both deep freezer and freezer full of ebm.
Takde tempat untuk simpan chilled ebm plus lauk pauk anak suami tersayang.
I have to be fair, simpan ebm untuk Sufi and in the meantime, I still cook for Saif everyday.
So kalau dah takde tempat untuk ikan, ayam, udang, sotong etc takkan Saif asyik makan berlauk telur / fishcake / sardin kan.
So nekad, I must do something.



Something yang berat tapi Na yakin rezeki Allah sentiasa ada untuk orang yang berusaha.
Na kumpul semua ebm stocks dated October 2012 and...
Na lupuskan ia.
:(
Total 50 plastic storage of 3 oz each.
150 oz yang terpaksa dibuang.
I have to.
And now I am using November ebm stock.
And semalam balik tengok freezer full again.
Owh...


Weekend ni again kena buat operasi.
(-_-')
Harap takde stok yang terpaksa dibuang.
Na akan susun semampat yang boleh.
Alhamdulillah, rezeki Saif dan Sufi.
Susu cukup untuk my babies.



Yang lebih sayu waktu lupuskan the 150 oz sebab Na teringat masa nak kumpul that stocks.
Back in October 2012, I was in Sungai Petani.
Still in confinement ( I started pump for stock 3 weeks after deliver )..
Na pump every 2 hours and setiap sesi, ada yang banyak ada yang cuma 0.5 oz.
Tapi Mama tak pernah cakap sikit or apa2 yang negatif.
Mama akan encourage to pump, pump, pump.
In fact malam pun Mama akan bangun and kejut Na untuk pam.
Setiap 2 jam.
And apa yang lebih buat Na terharu, she'll wait for me until I finish pumping.
(^_^)
Kasih Ibu..
Sambil tunggu kami sembang, or Mama lipat kain, baca buku or apa2 je la.
But she'll be there.
Besides me.
Keep encouraged me to pump, no matter berapa oz yang Na dapat.
I love her so much.
Sangat optimist.
Once Na cakap nak fully breastfeed for my second baby, she's the one yang give 100% supports.
Hubby pun dah jatuh no 2.
Apa saja petua yang Mama baca, Mama akan cari and bagi Na makan.
Hanya Allah yang mampu membalas jasa Mama.
Sayang Mama, Sayang Mama.
And syukur, sampai ke hari nie. Hampir 4 bulan Na masih fully bf. Bagi Na, itu dah cukup baik. Am comparing masa Saif. 
Syukur Alhamdulillah for having her besides me.
Itu yang buat Na sebak bila buang 150 oz.
Bila fikir what's behind the scene.
Bila terbayang Mama kejut Nana pukul 2-3 pagi.
Teman gi dapur amik breastpump and duduk sebelah tunggu Na pam sampai habis.
And tak pernah condemn even Na cuma dapat 0.5 oz.
And kadang2 setitik dua je, sebab before that Sufi baru direct bf.
Tak pernah Mama condemn, Mama asyik cakap..
"syukur, nanti Allah bagi lagi"
And that's what I do sampai sekarang and Alhamdulillah, dengan doa dan restu Mama.
Nampak berkesan cara tue.
Sayang Mama.



Sampai now she keeps encouraging me.
Even berjauhan, we sms and call each others.
Na kuat kerana dia.
Na tabah kerana dia.
Terima kasih Mama.


Terima kasih Nani!



Thursday, January 3, 2013

Rambut mula gugur selepas 3 bulan bersalin

Na pernah dengar pasal nie.
In fact dah experience this waktu bersalin anak pertama dulu.
Elok Saif masuk tiga bulan je, episod lara rambut gugur bermula.
Same goes to Sufi, masuk je tiga bulan.. Rambut Mama berguguran.


Dah few weeks bersabar, that's it.
Petang nie singgah salon.
Chop chop sama itu rambut.
Bye bye rambut panjang.
(-_-")

Tuesday, January 1, 2013

2013, tolong beri kerjasama..

Started a new year with... err nasi lemak tepi jalan. I was too tired to prepare a breakfast. Tq papa sebab bagi mama rest kejap. Pagi macam biasa basuh baju sidai baju and we clear / buang toys lama saif dalam bilik no 3. Salah satu azam tahun baru, saif must sleep in his own room! Meh kita try. Untuk bagi saif happy n tak rasa being left out, papa nk buat makeover to his room. Lepas ni we'll spend weekend kat kedai perabot beli barang cute. Hehe. And papa, jom la gi ikea!!


Lunch kat wong solo yang never let us down. The foods are nice. Rasanya the best ayam penyet in town. Cuma hari ni soda gembira terlebih gembira aka manis pulak. Sedap... am happy n ate 2 plates. Haha.


Lepas kenyang we went to have a look at our new house. Taada it's ready. Dah bercat, jalan dah berturap. Bila tengok makin sayang n rasa nk pindah immediately but no no no. We cannot move in that fast. A lot of things we need to consider before la la la pindah umah. Takpe, masih ada masa. But i really love my new crib sebab macam atas bukit... hehe.


Malam I try to cook nasi goreng tomyam and menjadi.. weehoo. Lepas makan and rest nana suh saif tido sebab.... esok would be his first day of school! Control nana, jangan menangis. Hehe. Papa n mama cuti nak hantar anak gi sekolah but only for tom. Pasni kena naik dengan aunty transporter.


Nana fikir nak buat baaaanyaaaak benda tahun ni. Tapi agak-agakla kan. So kena shortlist n tengok ikut kemampuan. Jom jadi lebih baik tahun ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...