Wednesday, December 4, 2013

Luck is when preparation meets opportunity

Betul sangat kan.
Sometimes kita assume luck ni memang rezeki jatuh tergolek which so not true.
Ambil contoh menang contest.
Orang akan cakap untung la dia asyik menang contest.
Padahal kita tak sedar, kalau singkap balik tabir apa yang dia buat prior to enter that contest.
Beli proof of purchase, isi borang, perah otak fikir nak buat slogan, buat research on the product untuk jawab soalan, beli sampul surat, beli setem, jalan pegi pos, yada yada.
Itu semua namanya usaha kan?
Kalau duduk-duduk relax boleh dapat ke?
Obviously nope right?


Herm, such an eye opener.
For me as well.
I wanted a lot of things in my life.
I want this, I want that.
Tapi usaha yang dibuat?
Minimal.
Cuma berdoa dipermudahkan jalan, dan dimurahkan rezeki.
Dalam Islam agama ulung pun ada cakap, usaha, kemudian baru tawakal.
Ini belum apa2 dah tawakal.
Nana, Nana.
Come on Nana.
Wake up.


Herm.
So what's next.
To do or to keep saying I want to do?


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...