Wednesday, November 13, 2013

Berhenti kerja

Terus-terang saja ya, masa zaman Uni dulu apa tujuan study smart? Untuk dapatkan kerja yang bagus with high pay kan? I was the same also. Rezeki, dapat pula scholarship Maybank. So lepas grad, belum sempat konvo pun, Na dah jadi Maybanker. Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi.

So 6 tahun bina kerjaya. Seiring dengan gaji yang meningkat, komitmen mula bertambah. Dari berkereta kancil, bertukar ke Vios. Dari berumah kondo, menambah ke rumah teres. Dari yuran baby sitter untuk Saif, now bertambah yuran sekolah and transport Saif + yuran baby sitter for Saif and Sufi. Insurance. Yada Yada. Sampai esok pun tak sudah kalau nak cakap pasal komitmen.

And now, selepas beranak dua. Dengan kes2 nursery yang buat Na rasa tak tenteram ditambah pulak dengan keyboard warriors yang out of sudden came out from no where and blaming career mothers as irresponsible. Reading those comments kat timeline, rasa macam could u guys think before post comments?? Huhu. That was hurt. :( Untuk apa para ibu bekerja hari ni? Untuk menampung belanja keluarga. Untuk sama-sama meningkat ekonomi keluarga. Ada pulak yang kata, rezeki ada dimana-mana. Ok twist it back, memang rezeki ada dimana-mana. That's the reason why we are working. Sebab rezeki kami di sini. Ada pulak yang berkata, boleh berniaga dari rumah. Boleh itu boleh ini. Ya, noted. Paham. Can't you guys understand that bukan semua orang berkebolehan berniaga? Boleh cuba faham tak kebolehan, rezeki, habuan semua orang berbeda. Semua ada, cuma beda. Boleh faham tak? Cuba jangan harsh sangat boleh tak? Ada jugak lelaki yang kata, pompuan yang keje selepas punya anak adalah pompuan milik neraka. Nauzubillah. Apa untung timbul manusia lain di tangan kamu? Astagfirullah hal azim.   

Back to the topic, now Na rasa macam nak jadi suri rumah. Na rasa nak lepaskan semua kerjaya, impian Na and duduk rumah jaga rumahtangga. Tapi, looking back at all of my commitments, dream on Nana, dream on. :(  Tapi Na tetap simpan impian untuk be a full time housewife. Who doesn't want anyway? Mudah-mudahan ada rezeki, ada jalan, dipermudahkan oleh Allah SWT.

TAPI. Takkan selamanya langit selalu cerah kan? Na nak pastikan Na ada savings / investment yang BANYAK sebelum Na berhenti kerja. Nauzubillah mintak simpang tapi siapa kita untuk yakin yang hidup akan senantiasa bahagia tiada badai? Siapa kita untuk beranggapan segalanya baik molek, hidup mati bersama? Kita takkan tahu apa yang akan terjadi di masa depan. And for that, I need a safety cushion that will back me up when time arise. 

Ini bukan pessimist, this is rational. Tak payah jauh, tengok saja dalam paper. Berapa banyak kes pelik berlaku di Malaysia. Kadar perceraian yang melambung tinggi, kadar kemalangan, kadar jenayah berat, kadar itu ini yang perlu kita take into account. Kita kena berpandangan jauh ke depan. Kena sediakan payung sebelum hujan.

I salute those housewives. You got my full respect of your decision. Don't get me wrong when I write like this, k. 

Na rasa, when the time come. Na juga akan berhenti kerja. Entah cukup atau tidak safety cushion Na, hanya Allah yang tahu. Masa tu, nothing else matter than my family. Masa tu, Na akan menjadi optimist. Masa tu, hidup mati Na untuk keluarga dan juga destinasi hakiki, Jannah. Insya Allah.

Tolong doakan Nana. Tolong.


3 comments:

Liz said...

"pompuan yang keje selepas punya anak adalah pompuan milik neraka"???

What??? Sape yang cakap tu?

Liz said...

"pompuan yang keje selepas punya anak adalah pompuan milik neraka"

what?? sape yang cakap tu?

CIK NANA said...

Liz, tried my best to dig back the comment from my FB's timeline. Tapi I couldn't find it. Huhu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...