Wednesday, October 30, 2013

Gifted

I noticed my first boy is actually can 'see' sesuatu yang tak boleh nampak dengan mata kasar.
Rasanya since he was 2 years old ++. 
Beberapa kali he informed me and sometimes Na sendiri nampak dia pandang ke satu arah and kadang2 dia takut, kadang2 dia senyum.
Actually depends on what he saw.


I ignored him at first since I thought, kids normally suka main dengan those 'imaginary friends' kan.
Saja-saja.
Tapi lepas makin lama, I felt like tempat and masa dia nampak macam 'kena' ja.
Kita kena percaya jugak kan benda2 nie.
It exist among us actually.


Few times, he saw my late grandma.
Ya, arwah maktok kesayangan saya.
Di hospital masa Sufi admitted, and selalunya dalam bilik tidur Na kat rumah.
He said, "mama, nenek tengok mama tu. kenapa mama tak cakap dengan nenek?"
Selalunya I ended up suruh Saif sedekah Al Fatihah and tukar topik immediately.
Syukur Alhamdulillah, I think Saif is the chosen one.
I thanked God for it, cuma now Na kena control him.
Na takmau the advantage can mislead him in any way.
Na nak tekankan this is gift from Allah and Saif must 'use' it in a good way.
Insya Allah.


And last 2 weeks, Na tengah tidurkan Saif bila tiba2 Saif bangun duduk, airmata berlinang and baca Al Fatihah.
I was so shocked and asked him what's going on.
He said, nenek datang tengok Saif. Saif rindu nenek.
(-_-')
To note, Saif is not that close to arwah Maktok.
Biasa2 saja.
I was.
Tapi ini kelebihan yang Saif dapat, so syukur Alhamdulillah.
And guess what, esoknya petang.
Na tengah baca buku atas katil and suddenly rasa senyap sunyi and bila Na toleh kat pintu, I saw her. Arwah Maktok kesayangan.
Na menangis. I miss her so much but I know this is not for long.
So I just recited Al Fatihah and she gone.
:(

Na tahu Maktok di kalangan orang2 yang solehah.
Semoga Maktok terus bahagia di sisi Allah.
Al Fatihah.
Amin.


On Saif, as long as it is within our control.. We'll let it be.

1 comment:

mama leen said...

Masya Allah.. Na nampak ke.. saya harap sgt dapat jumpa arwah mak walaupun dalam mimpi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...