Monday, September 30, 2013

Sedikit tips untuk menyusukan bayi

Setelah berjaya menyusukan Sufi selama setahun and still counting, Na tergerak nak kongsi kisah breastfeeding Na. And semoga boleh membantu or at least bagi semangat pada a new bf mummy. Insya Allah, yang baik jadikan teladan. Yang kurang baik, please jadikan sempadan.


Pertama sekali, dari sebelum mengandung. Or in fact lepas 'kegagalan' untuk fully breastfeed my first son, Na dah simpan niat untuk menyusukan anak kedua Na. Na dah bertekad. And I keep telling my hubby and family on that. Even kalau orang tanya Na akan cakap benda yang betul, Na tak berjaya menyusukan Saif atas sebab yang Na hanya akan kongsi dengan orang yang ada sense of empathy tapi Na akan berusaha untuk menyusukan anak kedua sekurangnya untuk 6 bulan. Ya, niat. Kena berniat. And sentiasa bercakap tentang niat pada orang yang akan / boleh membantu. Sebab dengan keep telling about it, people will know that we are really determined and they will support us. Insya Allah. And Alhamdulillah, I've been surrounding dengan helpful people. :)


Yang kedua, make a lot of research. Google, read, ask, etc. Using whatever medium to gather information on how to breastfeed a baby. Cari info tentang semuanya. Dari cara menyusukan bayi right after deliver, posisi menyusu yang sesuai untuk c sect etc, do's and don't untuk ibu yang menyusu termasuk pemakanan untuk tambah susu, breastpump, cara pengurusan expressed breastmilk etc. Dengan pembacaan Na banyak terjumpa blog or kisah mommies yang berjaya breastfeed. So it motivates me a lot. Owh by the way, kena baca dengan hati / minda yang terbuka. I myself dah berikrar untuk tidak publish any pictures of my breastmilk. Tapi Na tak akan pandang serong dengan orang yang publish theirs. Sebab kita kena positif and respect their decision. Ambil yang elok saja.


Positif. Bukan tentang bf saja, rasanya dalam hidup kita memang kena sentiasa positif kot. Baru boleh berjaya. Kalau tengok mommy A sekali pam dapat 2 botol, jangan sesekali stress and mula nak membanding-bandingkan. Ini penyakit yang paling tak bagus. Ingat, ciptaan Allah maha unik. Dia menjadikan kita on our own way. Susu kita insya Allah dijadikan cukup untuk anak kita. Insya Allah. Kalau kita pam sekali dapat hanya 5 oz (sebotol) tapi cukup untuk anak kita, what else that we want? Cukup la kan? Sebab tu Na cakap kena positif. Stress is a NO-NO for a breastfeeding mommy.


Supplement. Ada mommy yang bertuah, tak perlukan sebarang supplement untuk menyusukan bayi. Syukur Alhamdulillah. Manusia dijadikan tak sama. Na memerlukan supplement, maka Na amik Shaklee. Na perasan kalau makan lobak putih, kucai, pegaga pon akan membantu menambahkan susu. Tapi Na tak mungkin akan dapat consume those foods everyday, so I decided to take Shaklee. Ini pun dari pembacaan. Alhamdulillah Na berjaya buat stok dan menyusukan Sufi sampai hari ni dan mudah-mudahan cukup sehingga Sufi 2 tahun. Amin.


Rasanya itu key guiding principles yang buat Na berjaya, Alhamdulillah. Macam yang Na cakap ambil yang baik saja. Sebab semua ni dengan izin Allah SWT. Kalau pun kita dah usaha, tapi Allah belum mahu mengizinkan, dengan sebab asbab tertentu yang hanya Dia yang tahu. Terimalah dengan redha. Minum susu lembu pun ok. Ignore those fanatic mommy yang suka kecam babies on formula milk. They are just being nonsense. (-_-')


Semoga berjaya semua.

3 comments:

wan! @ sYadZ .. shaM @ sHo said...

nana..you're my idol dlm breastfeeding..im not lucky enuf utk breastfeed adam irfan..so syadz harap syadz berpeluang menyusu penuh adik adam nnt..kes kita sma..so nana jd pembakar semangat..

awwan birru said...

hi ni blog simah ady..haha add la

awwan birru said...

hi hani ni blog simah wife ady..add la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...