Friday, September 27, 2013

Career woman, I am

Nana dapat a few emails, most of them shared same concerns as me.
Dilema ibu bekerja.
Rasanya most of ibu kat Malaysia ni bekerja.
Bila kerja, of course anak kena tinggal either dengan maid, di taska or dengan pengasuh. 
Kalau yang bertuah, tinggal dengan atok, nenek.


For me myself, Na tinggal di Puchong. Kerja di Jalan Tun Perak, KL.
Keluar pukul 6.55 am and sampai rumah paling awal 6.30 pm (which rarely happen).
Most of the time, we reached home at 8 pm.
(-_-')
Bayangkan 13 jam dihabiskan kat rumah pengasuh, and cuma few hours dengan kita then they are due to sleep already.
Speaking of quality time?
Balik kerja we are tired, they also cranky dah malam, dah letih nak tido.
What the hell of quality?


Shared my experience, last 2 weeks I guess.
Ada problem kat office, out of sudden I came into the picture.
Menggalas beban yang ditinggalkan.
Why I say beban? Kerja 3 bulan tapi Na kena siapkan dalam masa satu minggu. 
Fair? Unfair?
I don't wanna discuss about it now.
Refer to HERE.
Bayangkan dalam satu minggu tu, Na terpaksa do research - read - discuss - think - write.
Wah, I am not a superwoman.
I'm really not.
And during the same week, Monday Na stayback. Sampai rumah pukul 10 malam. Fetch them from baby sitter's house. Both dah tidur.
Sampai rumah Saif mengamuk. Mengamuk luar biasa. Bukannya Na tak pernah balik lambat sebelum ni but donno why this time, Saif tak boleh terima and mengamuk.
I noticed his frustration.
Na tak boleh abaikan ketidakpuasan hati dia, at the same time Na tak boleh ketepikan kerja Na.
I asked him why he acted like that and he answered he doesn't want me to balik 'hitam' which is malam. 
He wanted me to balik 'putih' which is siang. 
In fact, he keep asking me to quit my job and stay with him.
He even asked baby sitter how to write a letter on behalf of me to inform my boss that I have to resign.
Maybe funny for some of u but definitely not for me.
Hati Na 'sakit' thinking of how much he want it.
:(
Back to the story, Na balik sharp 5.45 pm. Bring all the documents.
Cook - play with them - bring them to sleep.
Then only I start doing my job.
For the whole week I stayed up from 12 / 1 am to 4 am.
Minggu tu seriously Na tertekan.
Tapi Na anggap ini cabaran, dugaan yang datang serentak.
Sebagai ibu dan sebagai pekerja.
Na tak nak tepung berselerak lepas Na cabut rambut.
Dan Alhamdulillah, my husband and family are always be there.
And Syukur jugak, Na dapat selesaikan segalanya.
Now Saif is so 'bahagia' like what he mentioned to me.
Since then he waited at dapur while I cook simple dish, then tengok TV sama2 sambil berpelukan.Suap2 makan.Hehe. And tidur pon berpelukan.
Can u imagine if I ignored him when he's throwing tantrum hari tu?
Things might get worse.


Itu satu contoh.
Yang buat Na fikir, I'm seriously wanna be a SAHM.
I wanna be with them.
Watch them grow.
Feed them.
Play with them during their best time, bukan waktu malam bila bateri dah nak habis.
Doakan Nana.
Semuanya possible.
Walaupun Na tak nampak jalan untuk berhenti dalam masa terdekat.
Tapi Na percaya pada Allah.
Setiap yang berlaku, bersebab.


Kepada semua ibu bekerjaya di luar sana, kamu semua hebat.
Pesan Na, jangan sesekali kita overlook our kids' feeling.
Walaupun kecil, anak2 akan mengingati / mudah terkesan.
So always address their concern.
Respect their feeling.
Insya Allah, kita akan lebih tenang di pejabat.
At the same time, doakan Allah permudahkan jalan.
Untuk bersama anak2 terus.
Amin.


2 comments:

wan! @ sYadZ .. shaM @ sHo said...

nana..congrats sebab berjaya mencari penyelesaian n berjaya memenuhi permintaan abg saif..he's a big boy now..dh pndai tunjuk apa yg dia rasa..request apa yg dia nak..im proud of you..post nie also a big reminder for me..semoga Allah permudahkan segala urusan kita..amin..

CIK NANA said...

Syadz. I'd be more than happy if you gain something from my blog / entry. :). Yang bagus, boleh sama2 praktikkan and yang tak bagus, sila tegur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...