Monday, August 19, 2013

Tips untuk renovate rumah

Ini pengalaman baru Nana.
Pertama kali dealing with contractor, I never had such experience before.
So I appreciate this opportunity and Nana berdoa siang malam agar kerja ini dipermudahkan.
I read a lot, bukan senang nak bekerjasama dengan contractor.
Ada yang cakap tak serupa bikin, penipu dan yang lebih teruk lari before complete the job.
Nana sangat2 takut dengan perkara macam ni.
Tapi I have to engage with one so that he will help me to build my dream house. :)
Niat Nana beli rumah baru untuk bagi ruang yang lebih selesa untuk keluarga kecil kami disamping memudahkan ibu bapa from both sides to visit us. 
Bukan maksud sekarang tak boleh tapi paham je la rumah burung. :)
So basically itu niat Nana.


1. Survey - We did a lot of survey. Baca review. Cari harga benda yang kitorang nak so that dah ada aggaran. Then we ask quotation from few contractors. And ask for FULL quotation. Ada yang bagi nampak murah rupanya tak termasuk upah wiring and tiles etc. So actually ada hidden charge yang bila accumulate sama harga dengan yang lain or even more. So for this kind of contractor, kitorang dah ada rasa kurang senang sebab cuba nak hide certain things.

2. Payment structure - Ini pon kena awal2 tanya. Macam mana method of payment. Deposit berapa, and balance nya macam mana. This one depends on contractor. Macam mine, dia sangat flexible. Dalam quotation cakap deposit mesti 30% of full amount tp mine cuma kena bayar 20% of it and the rest sebulan sekali lebih kurang. And everytime nak payment, this guy will call me few days ahead and ask for payment on what date. So senang for me let say I put the money somewhere else and need to withdraw. So sangat convenient. :)

3. Respect - Kalau kita permudahkan untuk orang, Insya Allah orang akan permudahkan untuk kita jugak. So I respect him as a contractor. We discuss, I tell him what I want and at the same time, he's free to give feedback / input. And at the end, we will agreed at one solution. And kalau ada benda yang tak mengikuti apa yang Na nak / agreed upon, Na tak akan marah2 dia. Na akan telefon dia and tanya baik-baik. 
Contoh - Walk in wardrobe I dah siap ke? Kalau ya, u belum pasang cermin kat pintu eh? 
Instead of go straight - I takmo pintu tu, I nak cermin jugak!
Nampak beza? Orang pun akan lembut hati kalau kita cakap baik2 kan.

4. Spot Check. Sekarang almost every week we'll visit the house and check the progress. And setakat ni takde apa yang diluar kawalan. Alhamdulillah, even tengah buat keja pon pekerja dia sangat2 mementingkan kebersihan. Takde kotor pon rumah. Alhamdulillah.


Setakat ni, itu je yang Nana boleh share. Insya Allah nanti Nana tunjuk progress rumah and my contractor as well. :)

2 comments:

CikLily Putih said...

baGus ni. tHanks for info

Puan Ida said...

salam,
ai saya ida newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...