Friday, January 4, 2013

Kasih Mama terhadap Nana

Last weekend, Nana dah desperate.
Both deep freezer and freezer full of ebm.
Takde tempat untuk simpan chilled ebm plus lauk pauk anak suami tersayang.
I have to be fair, simpan ebm untuk Sufi and in the meantime, I still cook for Saif everyday.
So kalau dah takde tempat untuk ikan, ayam, udang, sotong etc takkan Saif asyik makan berlauk telur / fishcake / sardin kan.
So nekad, I must do something.



Something yang berat tapi Na yakin rezeki Allah sentiasa ada untuk orang yang berusaha.
Na kumpul semua ebm stocks dated October 2012 and...
Na lupuskan ia.
:(
Total 50 plastic storage of 3 oz each.
150 oz yang terpaksa dibuang.
I have to.
And now I am using November ebm stock.
And semalam balik tengok freezer full again.
Owh...


Weekend ni again kena buat operasi.
(-_-')
Harap takde stok yang terpaksa dibuang.
Na akan susun semampat yang boleh.
Alhamdulillah, rezeki Saif dan Sufi.
Susu cukup untuk my babies.



Yang lebih sayu waktu lupuskan the 150 oz sebab Na teringat masa nak kumpul that stocks.
Back in October 2012, I was in Sungai Petani.
Still in confinement ( I started pump for stock 3 weeks after deliver )..
Na pump every 2 hours and setiap sesi, ada yang banyak ada yang cuma 0.5 oz.
Tapi Mama tak pernah cakap sikit or apa2 yang negatif.
Mama akan encourage to pump, pump, pump.
In fact malam pun Mama akan bangun and kejut Na untuk pam.
Setiap 2 jam.
And apa yang lebih buat Na terharu, she'll wait for me until I finish pumping.
(^_^)
Kasih Ibu..
Sambil tunggu kami sembang, or Mama lipat kain, baca buku or apa2 je la.
But she'll be there.
Besides me.
Keep encouraged me to pump, no matter berapa oz yang Na dapat.
I love her so much.
Sangat optimist.
Once Na cakap nak fully breastfeed for my second baby, she's the one yang give 100% supports.
Hubby pun dah jatuh no 2.
Apa saja petua yang Mama baca, Mama akan cari and bagi Na makan.
Hanya Allah yang mampu membalas jasa Mama.
Sayang Mama, Sayang Mama.
And syukur, sampai ke hari nie. Hampir 4 bulan Na masih fully bf. Bagi Na, itu dah cukup baik. Am comparing masa Saif. 
Syukur Alhamdulillah for having her besides me.
Itu yang buat Na sebak bila buang 150 oz.
Bila fikir what's behind the scene.
Bila terbayang Mama kejut Nana pukul 2-3 pagi.
Teman gi dapur amik breastpump and duduk sebelah tunggu Na pam sampai habis.
And tak pernah condemn even Na cuma dapat 0.5 oz.
And kadang2 setitik dua je, sebab before that Sufi baru direct bf.
Tak pernah Mama condemn, Mama asyik cakap..
"syukur, nanti Allah bagi lagi"
And that's what I do sampai sekarang and Alhamdulillah, dengan doa dan restu Mama.
Nampak berkesan cara tue.
Sayang Mama.



Sampai now she keeps encouraging me.
Even berjauhan, we sms and call each others.
Na kuat kerana dia.
Na tabah kerana dia.
Terima kasih Mama.


Terima kasih Nani!



1 comment:

genny da bomb said...

cuba beli bekas yg senang nk stack ok sket kot..kgenny simpan dalam bekas camtu..bole stack la..tp kgenny nye susu takde la smp byk tu..hehehe..mula2 dulu simpan dalam plastik jugak..tp plastik mcm makan ruang plak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...