Tuesday, January 31, 2012

I am OK - OK I am - am I OK?


He'll be here for two months?
You must be kidding.
Come on.
o_O


2 bulan?
Owh my.
What should I do?
Huhu..


OK. 
I am OK.
OK I am.
Am I OK?


(-_-')

Monday, January 30, 2012

Hitting 29 today!

Owh..  Hehe..  Officially 29th today.
Perasaan, asalkan dikelilingi orang tersayang.
Saya tentunya bahagia saja.
^_^


Perkara yang menggembirakan Na ialah..
Esok I'll sign my own house's S&P.
My first house, and our second houses.
So, I have reason to smile on my birthday!
^_^


Lepas nie kena jimat cermat.
Nak masuk rumah, kena pakai banyak duit.
Insya Allah, rezeki ada.


Saturday, January 28, 2012

Ais kacang taman ria

Sedap sungguh abc kt medan selera taman ria.
abc, yong tau foo, bihun sup cabai merah.
Yums.



Friday, January 27, 2012

Back to basic

Kalau mampu terbang jauh, silalah melancong ke luar negara.
Kalau poket hanya cukup seseluk, jom la kita round Malaysia.


Kalau duit boleh disusun buat tilam, silalah beli LV atau Selvatore Ferragamo.
Kalau yang ada hanya cukup sampai hujung bulan, beli saja yang berlonggok di Sogo.


Kalau berada sampai duit taktau nak buat apa, boleh beli segala barang branded. 
Dari hujung kaki sampai hujung rambut.
Kalau seada cuma, beli yang harus sahaja.
Tesco, Giant pon boleh saja.


Kalau duit berkepuk-kepuk, boleh bersalin di Prince Court sana.
Kalau kemampuan tak tercapai, boleh bersalin di Putrajaya.
Macam saya.
^_^


Kalau dijemput, hadir dengan hati terbuka.
Kalau tidak dijemput, doakan yang baik-baik saja.


Rasanya semua orang patut back to basic.
Baru hidup tenang dan damai.
Jangan sulitkan keadaan yang tenang,
Buang masa dan tenaga saja.


Come one, back to basic please.


(-_-')



Wednesday, January 25, 2012

Epik!


Cuti lagi...

Sabtu lepas adalah horror.
Bertolak pukul 6.15 in the morning and arrived at Bagan Serai only at 1.30 pm.
(-_-')
Nasib baik Na tambah cuti 2 hari.
Hopefully Khamis nie dah tak jem! 


Yummy, tengah tunggu breakfast pulut ikan masin cicah sambal tumis ikan temenung.
ADOI! sedapnya!


Hari nie banyak plan.
Nak ke Tesco, gunting rambut dua jejaka nie.
Tunaikan janji kat adik..
And jalan cari makan.
Best!

Friday, January 20, 2012

^_^


A house is a short term liability but a long term investment.
In between that, we have to accept the fact that we have to spend A LOT!

^_^

Wednesday, January 18, 2012

Tentang kerja kuat tak kenal masa...

Bagi wanita berkeluarga.
Ini pendapat Na.
Bukan sesiapa.


Na wanita berkerjaya.
Yang punya impian besar malah cita-cita.
Juga seorang isteri dan Mama.
Punya keluarga yang harus dilawat sentiasa.


Work-life balance.
Senang disebut, susah diaplikasi.
Even pepatah ada menyebut, "For everything you have missed, you have gained something else, and for everything you gain, you lose something else."
Tak mungkin boleh sapat semua.
Tak mungkin dapat survive tanpa keciciran.


Na sendiri.
Na atur hidup Na.
2010. When I decided to move on..  Na dah discuss dengan hubby and family.  Na explains to them yang Na nak do something different, learn new things and try to challenge myself.  And Alhamdulillah, they're supporting me on that.  Then I make a move.


Satu tahun, 6 bulan.
Na dedikasikan hidup Na untuk penuhi impian.
Ada balik malam, ada balik awal pagi, and ada yang Na tak balik umah langsung.
Waktu tue Na serba salah.
Sebab cuma jumpa anak awal pagi.
:(
Tapi Na yang pilih jalan tue and I said to myself, I'll go through all this.
Na taknak buat keje sekerat jalan.
Dan Alhamdulillah, hubby and family sangat memahami.
And bila segalanya completed, Na rasa sungguh lega.


Then, masuk Financial Year baru. 
Na terasa nak sambung apa yang Na dah mula.
Na enjoy dengan keje tue.
Tapi bila ada perkara yang menghalang, Na tahu Allah bagi Na peluang untuk berfikir dan memilih.
Na boleh sedih dan memberontak.
Atau Na boleh bingkas bangun dan gigih belajar.
Mula-mula memang down, Na rasa dunia tak adil.
Tapi siapa Na untuk cakap dunia tak adil.
Sedari kecil kita diasuh yang Allah Maha Mengetahui.
Setiap yang direncana, ada zatNya.
So, Na accept.
And now, Na boleh senyum gembira dengan pilihan yang dah Na buat.
I made a right decision.
^_^


Na balik lambat cuma bila ada dateline, monthly submission and any adhoc requirements.
I don't care if people said, orang balik awal takde keje.
I seriously don't care!
Asalkan my job done.
^_^
Current job is 360% different from what I did previously but I give a try.
And looks like I can do that.
:)
Tima kasih kepada cikgu-cikgu saya.
I am willing to learn, I am willing to grow.
So I am happy with my achievement, so far.


Jadinya, Na pernah keja kuat samapi tak balik.
And sekarang Na slowdown untuk adjust balik apa yang Na 'hilang' waktu Na kerja keras dulu.
Give and take.
Takde sapa yang paksa anda kerja tak kenal masa.
Kalau u love the job and can maintain your personal life, go ahead.
Tapi kalau tak boleh nak maintain and stressed out, sila cari kerja lain.
Pilihan di tangan kita.
Memang Allah menentukan, tapi kita boleh berusaha kan?


Fikir-fikirkan...



Tuesday, January 17, 2012

Mood swing


Masih dalam kawalan.
Cuma I considered this week sebagai minggu yang tenat.
(-_-')


1 P&P waiting to be enhanced.
1 paper need to be completed.
1 slides have to be prepared.
A kick off meeting tomorrow.
^_^


This would be my 2nd project.
Woot Woot.
(-.-)
I am blessed to have this experience.


Khamis cuti, Jumaat keje then cuti panjang..
^_^

Thursday, January 12, 2012

New task in hands..

I think I am capable to do this.
^_^
I am so happy to get this task.
^_^
Don't know why I am so passionate bout this.
^_^
But I remember my dad always says, when u like the job..  It would be easier for you to do it.
^_^
So I stick to his words.
^_^ 
And so far he never let me down.
^_^


I believe everyone starts from NIL.
^_^
Just give full efforts, learns, studies and asks from sifu.
^_^ 
Insya Allah, we'll get through that.
^_^
No matter how difficult the task is..
^_^


Besides the good news, I also got a-not-really-good-news whereby I need to spend RM1k plus for independent tuitions.
It's a short course but important if I want to pursue the studies.
I haven't decide on that.
I want to wait for the results first.
Before deciding to go or no go.
^_^


Perkembangan tahun serius kami...

Kan Na dah cakap, ini tahun serius kami.
S, we are putting our 120% efforts to achieve what we aim for..
^_^


Yang pertama..
Ini on going.  Sentiasa berubah menjadi lebih baik.  Ada ups and downs.  Pernah ter'lupa' kemudian ter'sedar' balik.  Kena lebih banyak sabar.


Yang kedua..
Belum jumpa Iqra' yang besar.  Sebenarnya Na belum berkesempatan nak pegi kedai buku.  Blame me on that.  Tapi an option is always there.  Currently we're using tab.  So, we are still on track!


Yang ketiga.
Hubby sangat serius.  Yang mahu dijual dihias cantik.. :)  Yang kurang cantik ditukar, yang kurang elok dicat. Makanya dia serius.  Yang mahu dibeli pula, siap diselidik.  Sentiasa mencari ruang dan peluang.  So, I'm really happy with this progress.  Hopefully we are getting one at soonest!


Yang keempat.
Baru selesai assesment.  Na harap semua berjalan lancar dan Na dapat peluang untuk mencari ilmu (theoretically) semula.  Sebab practically memang hari-hari kita menuntut ilmu kan?  :)  So, doakan Nana ye kawan-kawan.


Yang kelima.
^_^


Yang keenam.
Err, err... 


Na happy sangat dengan pencapaian dalam bulan January nie.  ^__^  Diharapkan Na and hubby mampu untuk kekalkan momentum keseriusan kami sepanjang tahun.  Agar we reach all of our dreams.  Insya Allah, Amin.





Wednesday, January 11, 2012

I am tired

Nak gi Bagan Lalang...
Makan ikan bakar, sotong bakar, pepahat, ketam, kerang, kepah.
Hik hik hik.


Boleh tak Papa sayang..?

^_^



Tentang cuti...

Cuti pertama untuk tahun 2012, would be next Thursday.
Ada 'hal' yang perlu diselesaikan,
^_^


Then, Na sambung cuti Chinese New Year.
Na sambung 2 hari jek, so Na balik kampung dari 20 - 26. 
Woot woot.
Then keja sehari, then sambung cuti weekend pulak!
^_^


Hujung bulan 1 nak dating dengan Kak Diana.
Hehe, urut-urut kaki sket.
Makan-makan banyak.
Tengok-tengok movie ke..
^_^


Owh best!

Tuesday, January 10, 2012

Naik angin dengan agent Prudential BSN Takaful : updated

(-_-')
Na dapat no hp agent nie dari one of my friend's blog.
Without asking her, I straight away call the agent untuk mintak quotation etc.
Baru la Na tahu, rupanya agent nie stay kat Penang while Na kat Puchong.
Waktu tue Na dah nak cancel sebab niat nak cari area Selangor je la.
Easy for me and for him as well.


Tapi dia insist nak 'tolong'.
Maka bermulalah episod lara dalam hidup Na.
He kept calling me, even during weekend..
Morning, noon, night..
Haish, at most of the time I just ignored sebab sang agent sangat annoying.


Memang I'm looking for an insurance untuk my whole family.
Then agent nie dok kata, "haish, dah berumur macam nie baru nak beli policy etc etc".
Then ckp, "Akak nie sure dah terhantuk, baru la terngadah nak beli policy".
This is seriously annoying.
Tak payah la kot nak cakap macam tue.
Nie family Na, hidup Na..
Tahu la kami macam mana nak manage.
Takkan nak cerita kat dia apa yang currently we have, and what we are expecting from the Insurance company?
Kalau kena agent yang betul, for sure Na akan share everything (in terms of Insurance)..
Ini mula-mula dah merepek.


Then bila Na tak jawab call, mula la sms pulak.
Pagi petang siang malam sms, apa kes?
Weekend Na nak masak, kemas umah, basuh baju.
Serious terganggu.


Then dia email quotation.
Alhamdulillah.
Na sms dia cakap Na akan survey lagi with other Insurance company and akan call dia kalau Na nak proceed.
Panjang lebar lak dia ceramah Na.
Whatever la, janji Na taknak beli apa2 dari dia.


Tiba-tiba semalam dia sms Na.
Dari Na tengah happy tengok TV, terus rasa nak mengamuk!
Dia perli-perli cakap kalau Na jumpa Insurance company lain yang boleh bagi benefits sama ngan company dia offer but with lower installment, dia nak bagi Na RM6,000 and free insurance seumur hidup.  And kalau Na nak ambil balik policy ngan dia, dia akan bagi Na free installment sebulan.
Kononnya Na takkan jumpa quotation yang lagi baik daripada dia.
Come on la, dia tak sedar ke Na tak proceed sebab Na meluat dengan dia?
Bukan sebab quotation dia??
Marahnya Na..
Asal sms, call jek melalut.
Ko bagus sangat eh?
Kalau ko terus menerus buat perangai macam nie, ko takkan dapat customer la weh!
Bencinya....................


Na dah sms dia semalam, kalau dia continue to disturb me.
Na nak lodge report / complaint to the company.


So guys, wanna recommend a GOOD agent for me?


Updated on 11 Jan 2013.

Nana approve semua comments on this post.  And I am not able to respond every e mails on this matter, it's just a lot. Thank you sebab concern but please be advised that Nana dah beli Insurance for both my babies. So thank you untuk yang offer nak jadik my agent.  And for those yang interested, please browse through some of the hp no in comment columns.


Monday, January 9, 2012

Jatuh cinta pandang pertama, dengan Cheese Naan!!


Sebelum nie Na suka tosei.
Kalau gi mamak je makan tosei.
Last Sunday try makan cheese Nan kat Pelita Puchong.
Sedapnya....


Terasa cheese melekit-lekit.
Cicah lak ngan kuah hijau pudina...
Super nyums!!!
Nak lagi please....


^_^

Owh Baby, I love you!


Saif bucuk, buah hati Mama.
I love you.

Saya kena banyak istigfar...

Kebelakangan nie cepat tersentuh.
Cepat terluka.
Cepat merajuk.
Cepat sedih.



Ini semua bisikan Syaitan.
Nana kena banyak mengucap.
Banyak istigfar.
Banyak mengaji.


Jangan biar Syaitan kuasai diri.

Friday, January 6, 2012

Done with the assesment, I wish I'll get it..


Wah, macam ada rama-rama berterbangan girang dalam badan saya.
Huhu..
Na harap Na berjaya.
Insya Allah, Amin.
^_^

Doakan Cik Nana...

Nana ada assesment at 2.30 pm today.
Untuk further studies.
Boleh korang doakan Na berjaya?


Saya ketakutan..
T_T

Pertama kali ke disco.. Dinner lah!

Malas nak cari baju kilat-kilat.
Malas nak cari ropol-ropol.
Pakai baju mengandung ja.
Hahah, motif pakai baju pregnant?
Sebab colourful maaaa.... :)



Gedik lekat2 star kat pipi!






Jadik pengapit 'pengantin baru'.
Ahem ahem.
^_^




With Jackie and friends.
Overall OK la.
Cuma tak best sebab takde meja.
Sesuai ke nasi dan ulam-ulaman dengan kambing, ayam makan tanpa meja?
Tak sesuai kot.
Tahu la tema disco, dalam disco tak makan nasi ulam kot.
Makan la finger foods.
Huhuh..

^__^

Thursday, January 5, 2012

Terima Kasih kawan-kawan...

Rushing out for 2 papers.
One is data, one is policy.
I was so tired.
(-_-')


Thank you to my teams who help me much.
Otherwise I won't be able to submit.
Thank you so much.
^____^


And now, I still need to proceed with the policy.
*__*

Wednesday, January 4, 2012

Missing Mama.. :(

Rasanya last Na balik SP was on Raya Haji, which is last Nov 11.
So, it has been few months tak jumpa my family.
Semalam masak pulut durian, teringat pulut ikan masin Mama.
(-_-')
Tengok balik gambar2 foods during Raya Haji.
Owh my.
Tak sabar nak tunggu Chinese New Year!
Nak balik SP.
Weeee....


To die for Nasi Impit kuah kacang.  Tak boleh cari yang sama dimana-mana.  Yums.


Ketupat pulut rendang ayam.  A perfect breakfast on Raya Haji.  ;)


*fainted*  The super marvellous Nasi Daging.


Pandainya kakak saya buat air asam.  Sedap.  Letak kerisik... Owh my.


Orang kampung makan peknga.


Roti jala halus dan kemas.


Cicah gulai daging and gulai ikan pekat.
T_T


Cokodok.
Walaupun hitam namun crispy.
Walaupun hitam tapi yummy.
Mama dok ngan Kakcik nak?


Not only I miss yr signature dish, I miss everything about you.
Love u Mama.  
Always and forever.

Tuesday, January 3, 2012

030112

Hari pertama bekerja pada tahun 2012.
And my ID card expired.
Tak boleh masuk Maybank, tak boleh masuk ke department sendiri.
Sadis.
Saya balik umah kang?
Owh my, come on.


And today, genap 2 tahun..
2 tahun Na kat sini.
Gembira.
Belum cukup bagus, masih banyak yang perlu Na belajar.
Ilmu tue luas, mungkin Na rasa dah tahu ABC, sebenarnya ada lagi yang Na tak tahu.
So, mari belajar kawan-kawan.


Nak celebrate lah hari nie.
Sebab dah 2 tahun.
Haha..
And tahun nie, Na genap 5 tahun kat Maybank.
5 tahun ok.
Setianya Cik Nana.
Bagus.


Sempena genap 5 tahun, Na dapat 30 days annual leave.
Ini sangat best!
And ada increment jugak bulan nie.
=_=


Ok bye, nak kerja keras.
Tahun nie tahun serius.
Tak boleh main-main.
Korang pun keje kuat-kuat eh.
Nanti dapat bonus banyak belanja Na k?


Sunday, January 1, 2012

Lega...

Semalam rasa penat.
Membaca, menulis, berjalan.
Sampai rumah almost 11 pm.
Basuh baju, sementara nak siap mandi dulu.


Rasmikan body scrub body glove yang baru beli.
Bau wangi.
Memang berbiji-biji.


Sental plak guna Body Shop glove.
Terasa 'bersih' terus.
Best.
Lambat sangat nak tunggu next spa visit, buat sendiri la dulu.
^__^


Lepas siap mandi, pakai pula under eye refreshing gel / mask.


Fuh, nyaman. 
Terus rasa nak terlena.
But ups, kain belum jemur.
Huhuh, sidai kain dulu and zzzz...


Bentuk dia macam nie.
Letak bawah mata.
Sejuk jek...


Lepas nie kalau penat lagi leh buat macam tue kan?
(=__=)
Guna face masks yang Na pesan kat kawan dari Korea.



All images are google ed.
;p




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...