Thursday, November 22, 2012

Pengalaman berharga detik kelahiran anak kedua

Lepas kisah induce yang x berjaya. Sila browse through utk cari that post. Nah http://warkahbuatbulan.blogspot.com/2012/10/admitted-because-of-high-bp-1st-time.html?m=0#links. Na keluar hospital dengan perasaan berbelah bahagi. Huhu. Esoknya hubby keje mcm biasa and Na rest kat umah. Na dapat mc for the whole week. Dr Idora set appointment one day before edd which is 12 september 2012. And mcm biasa Dr advise kalau contraction kerap or turun tanda, sila ke ER dengan kadar segera. Owh cakap pasal tanda, lepas Dr Idora performed VE on 10 oct 12, Na dah mula turun darah. Tapi midwive cakap normal lepas VE, so ok la.



Lepas tue mula sakit. Sakit dan sakit. Huhuhu. Tapi dah trauma and kecewa sebab tak terbukak, Na pasrah je. Na jalan banyak. Kolam kat umah ni berapa kali Na pusing pun taktau. Pelik je nigger tengok.. apasal minah ni. Hehe. Konon nak bagi cepat terbuka la... 12 september 2012. Na jumpa Dr Idora. Suprisingly it was STILL 1 cm dilated. Padahal Na sakit sangat sejak turun tanda. Makin pasrah. And Dr mcm terkejut sebab kepala baby nak balik. Tinggi. Sebab tu rahim tak terbukak. Sedih lagi... Asyik terfikir kenapa la macam ni. Jawapan kenapa baby 'naik' balik akan diketahui at the end of this post. Dr suggest datang balik on 15 september 2012. Owh hujung2 punta check up makin lama makin murah x sampai RM 50 pon. In fact check up 12 sept tue tak payah bayar langsung. Hehe...


Lepas balik umah. Malam tue sakit2. Makin lama makin kuat. Tapi tak consistent. Sampai menitik air mata. Esoknya 13 september which is my edd sakit makin kerap. Nasib baik la Mama n Bapak ada dengan Na. Mama gosok2 o Lepas dah tak tahan sangat kol hubby tanya pendapat. Then agreed untuk pegi hospital and proceed accordingly. Petang terus gerak pegi labor room PMC again. Hehe. Macam biasa terus pasang CTG. Memang ada contraction and memang kerap. Every 3 mins. So midwive perform ve. Masih 1 cm. Grrrr. Midwive cakap patur contraction mcm nie dah bukak 8-9 cm. Tima kasih sebab jujur dengan saya... Tengah malam Dr Idora datang. Bp ok. Contraction ada and time for VE.. Dr kata baby still high, macam mustahil baby akan turun. And dilation? 3 cm. Wah, ada progress tapi kepala baby tinggi. And Na percaya Dr dah tolong 'bukak' sket so Na dah lose faith yang I will be able to go through vaginal birth. Huhuhu.. Then sakit2.... Memang betul rasa nak gigit katil pon ada. Sakit sangat. Again, Dr suggest ambil pethidine sebab baby distress. Hukhuk. Pethidine kali ni tak rasa apa. Na tetap sakit sampai nangis dalam diam. Tak boleh tido langsung. Huhuh. Bila mcm tue midwive datang utk VE lagi and tetap 3 cm and baby tetap kat atas. Bincang dengan hubby.. That's it. We decided to proceed with c sect, no more induce... Atas 3 sebab :

MASA : Baby dah due. Kalau makin besar pun jadik masalah. Mama and Bapak dekat umah Na dah dekat 2 minggu. Tinggal adik2 kt kg. Nak stpm. Takkan nak tengok kakak ni je.. huhu. Hubby pon dah berkali2 ambil cuti. Hujung2 tahun, cuti dah tinggal sikit. So kena cepat. Na sendiri pon sebab dah lama sakit on and off, bila kena tunggu lagi emosi dah tak stabil. Asyik nak susah hati which easily lead to high bp. Huhu...

KESELAMATAN : lepas 1st time induce, heartbeat baby laju sangat. And bila contraction makin kerap, baby mcm stress and heartbeat akan naik turun tak consistent which is bahaya. So Na takmo ambil risiko. Dengan kepala baby yang still tinggi.. huhu.

KOS : Being a self-payer, Na kena budget elok2. Kos untuk emergency c sect for sure lagi mahal. Nak induce lagi.


Itu antara sebab Na opted for c sect asap. Tak kisah la korang nak cakap apa. Keputusan ni Na ambil lepas discuss dengan Dr Idora la. So she decided c sect at 11.30 am 14 september 2012. Sepanjang pagi tue Na sangat sakit. Mama urut Na. Hubby pon pegang tangan Na. Waktu ni takleh cakap sebab sakit sangat. Sebab contraction yang menggila midwive inform Dr and Dr pun datang untuk cek. Sama je bukaan macam semalam and waktu tue Na tahu, I made a right decision. Pukul 11 am Na dah dibawa ke OT.


Kalau waktu Saif dulu, Na relax ja waktu nak ke OT tapi kali ni Na rasa perjalanan ke OT adalah sgt2 lama. Sebab contraction yg sgt bertalu2. Bila dh smpi masuk bilik bius dulu. Waktu Saif bius trus dalam OT ja. Ini ada bilik lain pulak. Sementara Dr bius datang memang menitik air mata Na. Huhu. Sakit sangat. Ok nak clarifies, I aint no good at pain management.. Saya cuma pandai risk and balance sheet management ja.. hehe. Ok kidding. So maybe sakit bagi Na adalah geget semut bagi anda. Tapi Dr cakap untuk bacaan contraction yang macam Na hadapi tue, I'd suppossed to be 8-9 cm dilated. So I guess that was a real pain. Dr Anitha Gonzales sangat lembut. Dia tenangkan Na sementara assistance prepare jarum. Omg, rasa nak lari.. I hate jarum. Huhu. Bila dah ready, nurse bangunkan Na and suh peluk bantal. Na pelik. Wah sorang nurse je ke. Dengan confidentnya Na tanya Dr, "Dr, mana orang lain". Dr tanya orang lain untuk apa. Na cakap untuk pegang Na. Haha.. sure Dr nervous and ingat I akan menggelupur waktu kena cucuk. Then she said, " promise, this wont hurt. U dont even need one". Dalam hati Na yolah tue. Huhu. Tapi hebat. Na tak rasa langsung kena cucuk. Tau tau Dr cakap ubat dah masuk... wooooo bravo!!!! Kali ni Na ambil spinal i/o epidural. Lepas tue Na dah holeh senyum. Na cuma rasa perut mengeras but no pain at all. Im a happy lady in the OT. Hehe....


Tak lama Dr Idora datang and mintak izin to start. Come on Dr. Do it now. Chewah. Owh kali ni hubby teman. Yeaaa. Lepas belah, Dr keluarkan baby and show to me. Rasa nk cubit terus sebab takmo tolong Mama bukak pintu rahim. Hehe. Then Dr nak jahit balik bila tiba2 Dr tanya.. " Saya jumpa fibroid besar duit 20 cents. Saya buang k?" I was like really shocked. Na ada fibroid? Dengar pon takut and sepanjang check up x pernah nampak pon padahal fibroid tue melekat kat rahim. Owh my. Memang x bahaya tapi kalau makin besar it may affect period, pregnancy etc. Waktu tue Na sedar. Inilah 'rahsia' Allah. Ini juga ' sebab' kenapa baby takmau engaged sebab kalau Na bersalin normal, the fibroid will stay there and I might need another surgery to remove it. Itulah hikmah Nya. Bersyukur sangat. Terima kasih anak mama.


Lepas dah siap jahit and gam, Na masuk observation room. Dulu sejam, now dalam setengah jam ja. Yea. Then dah ditolak pegi bilik. Na dapat bilik 4 orang dulu sebab bilik single penuh. Petang sikit baru transfer to single room. Sangat selesa. Menu berpantang ada disediakan and boleh pilih from various chinese, malay and indian selection. And it was yummy too. Hehe. Esoknya Na dah bukak tiub urine and dah berjaya pee and poo on my own. Weee. Alhamdulillah. Serious kali ni tak sakit macam post c sect Saif dulu. Lepas operate Na dah boleh duduk and esoknya jalan. Tak pening, and tak sakit. My parents also said I look steady kali nie. Mungkin sebab anak kedua or ubat yang PMC guna.


Na keluar lepas 3 hari 2 malam di wad. Fully bf baby and they help a lot. Na bersyukur dimurahkan rezeki untuk bersalin di PMC dengan Dr yang Na suka. Kos bersalin kurang lebih RM 10k. Email me for details. So that was my story.


















1 comment:

Liz said...

Alhamdulillah. yang penting, mak dan baby selamat. tang duit tu boleh dicari. insya Allah ada rezeki lain.

apa yang ditetapkan itu ada sebabnya. kerana baby refuse nak go through normal delivery, doctor jumpa fibroid. bila dah camni, barulah kita sedar setiap perkara itu ada hikmahnya. all we have to do is embrace it and feel thankful to Allah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...