Thursday, July 5, 2012

How to value ourselves?

Tergerak nak fikir pulak lepas berkira-kira semalam.
Hehe.
Maklumlah, sejak dah beli rumah kedua, komitmen makin tinggi.
Dan anak pun dah nak masuk dua.
Tapi Na dah diajar, setiap anak hadir dengan rezeki.
Insya Allah.


Sekarang ramai orang muda suka melompat.
Memang Gen Y tak boleh stay lama kat sesuatu tempat.
Gemarkan cabaran baru dan uwang besar!
^_^


I belong to Gen Y, sudah lompat sekali and sekarang masih diberi peluang untuk lompat setempat sambil belajar.
Lucky me.
Hehe.


Owh, back to the topic.
Na bagi contoh.
Kalau monthly salary is RM 5,000 x 12 = RM 60,000.
Yearly bonus paling ciput boleh dapat 6 bulan contoh = RM 5,000 x 6 = RM 30,000.
So, sebenarnya value diri kita setahun adalah :
RM 60,000 + RM 30,000 = RM 90,000.
And kalau kita nak tukar tempat kerja, pastikan tempat kerja tue boleh offer kita RM 90,000 / 12 = RM 7,500.
Which is 50% more than current salary.


So, that is how I value myself.
Orang selalu just tengok gaji lebih, terus nak blah.
Without realising the opportunity cost yang diorang terpaksa tanggung adalah lebih tinggi daripada what they earn.
Selalu orang terlupa, pendapatan sampingan ie bonus, shares, annual leave, medical coverage and other benefits that company provides.


Contoh lagi, kalau sekarang Na kena bayar rumah RM 1,500 sebab amik staff loan, kalau Na resign Na kena bayar RM 2,300 sebulan ok.  RM 800 different is not funny.  Hehe.  So semua benda nie kena consider.


Tapi, kalau memang dah tak suka, dah tak boleh nak proceed, bangun pagi boleh muntah nak gi keje.
Silalah berhenti kerja.
Do not force yourself.
We spend half of our day in the office.
What for if we are not happy / enjoy the work.
^_^


Just my twenty cents of thoughts!
Bye bye.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...