Monday, April 2, 2012

Tips : EPF Withdrawal to Purchase a House

Na keluarkan duit dari account 2 EPF Na.
Solely from my account.
Tak kacau account hubby sebab the house is on my name.
Weehooo.
Hahah, tapi account ASB and Maybank hubby Na kacau!
:)


Semua dah ada login ID and password EPF?
Senang nak check balance ke, or nak chech withdrawal eligibility online.
Skarang, semuanya di hujung jari anda.
Kalau belum ada, go to the nearest EPF kiosk. 
Terdapat di hampir semua branch bank-bank utama di Malaysia.
Maybank mestilah ada.
^_^


Image is google ed.

Ok, kalau dah ada password semua. 
Just log in, then click " Withdrawal Eligibility " kat kiri page EPF macam kat bawah nie.
Then terus akan keluar kelayakan kita.


Then, klik " Types of Withdrawal " untuk dapatkan details ie T&C and forms.
Pilih " Withdrawal to Purchase a House ".


Then, select second item macam gambar kat bawah.


Kita akan dapat borang beserta syarat2 nya.


As easy as ABC.
^_^


Borang nie kena isi dengan PEN WARNA HITAM sahaja ye?
Then, jangan staple!
Pakai paper clip jek.
Lepas dah isi borang, pastikan kita bawak sekali:

1) salinan IC depan belakang
2) Salinan S&P pembelian rumah
3) Salinan Offer Letter Bank on the housing loan
4) Surat pengesahan saving accounts / Salinan buku account bank (boleh dapat dari any branch bank anda. pastikan bank anda adalah panel EPF. Boleh check dalam borang yang kita download tadi)


Kena bawak semua documents original jugak.
Sebab pegawai EPF akan sahkan on the dot.
Then sila submit form kat pejabat EPF berhampiran.
Macam Na, Na submit kat EPF Jalan Raja Chulan.
Waktu lunch pon bukak.


Lepas submit, akan dapat surat pengesahan and EPF akan process dalam masa 15 hari bekerja.
Kalau belum masuk duit selepas 15 hari bekerja, boleh follow up ngan EPF.
Macam Na, dalam masa 3 hari saja.
The money is IN.
^_^


And lepas nie takmo sentuh sampai la beli rumah ketiga pulak.
Insya Allah.

4 comments:

Saya said...

wah..dah ni kire 3 rumah la ek?bagusnye..pelaburan nie..hihi.kami beli rumah second je,tap itak kuarkan epf lagi.macam susah lak la nana.sebab banyak sangat attachment

CIK NANA said...

Syida. mana de. Nie kedua.. lambat2 lagi br ketiga. With Allah's will.
Aah, kalau beli umah second banyak sket document dia.
Takpe, tak keluar lagi bagus.
Banyak duit dalam tue. :)

Anita, Mummy Adzryl said...

akaun2 epf tu bole keluar sampai umah ke-2 jer kan?? tak silap laa coz i read somewhere. wahh dah umah ke-2 dah nana.. beli kt mana?? lama x jmp kan? rindu lah... :D

CIK NANA said...

Knit, betul. Epf boleh kluar up to second house only. :) This is my 1st, but our 2nd home. So, utk my 2nd home i can still withdraw la. lama x jumpa. sgt. u baca blog nie dr blkg ke? huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...