Wednesday, March 21, 2012

Tips : Proses dan Prosedur membeli rumah

Sharing is caring.  Mana tahu ada yang tengah mencari info cara-cara untuk membeli rumah.  Jom kita tengok sama-sama.  Kredit to CARI forum.

1. Pilih Lokasi Rumah.



a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan kos pengangkutan ketempat kerja.
Tak dapek den nak nolong.  Na keje nun jauh kat KL.  Nak beli rumah di KL adalah a big no-no dari segi kos dan juga persekitaran.  Na prefer duduk di kawasan yang tenang.  And of course kat mana boleh dapat rumah landed kat bandar yang below than <500k?  So mahu tak mahu, Na pilih area yang agak jauh but Insya Allah, by 2014 ada kemudahan MRT.

b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga rumah dan kadar sewa meningkat dimasa depan.
Owh ya, kawasan Na beli tue agak strategik.  Bagi Na la.  Tempat tue 'sejuk' sebab berbukit bukau and area yang tengah membangun.  So far, harga dah naik beberapa puluh ribu dari masa Na beli sampai now.  A good sign right?  Insya Allah.

c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.
Alhamdulillah, 80% adalah penduduk seagama.  





 2. Pilih Jenis Rumah.


a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.
Since my first house is a condo, so rumah kedua mahu yang bertanah.  :)  Makin besar makin bagus.  Tapi lepas ukur baju di badan sendiri, I can only afford up to 400k.  

b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah biliknya, parking space dsb.
Wee, niat di hati mahu yang besar-besar aja.  Since poket tak berapa tebal.  Maka 20 x 70 jadi pilihan dengan size 1800 sq ft.  4 bedrooms and 3 bathrooms.  Parking for 2 cars.  And ada tanah kat belakang untuk extend kalau ada rezeki lebih nanti.  So, my home sweet home meets all the requirements.

c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal. 
Pilihan tentunya freehold.  And Alhamdulillah, mine is freehold.   




3. Pilih Pemaju.

a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai di BSKL.
Checked! (",)



4. Pilih Peguam (Lawyer).

a). Lawyer Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) - yang ni biasanya free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem dan photostat.
This cost was absorbed by developer.  Hari tue Na cuma kena bayar stamp duty which cost me about RM7k ++.

b). Lawyer Bank untuk urusan perjanjian pinjaman - boleh cari sendiri atau suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung kepada jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit stem, photostat dan lain-lain documentations.
Yang nie Na suh MBB carikan.  Haha, suka hati je kan?  Yang nie Na akan kena bayar dalam RM5k.  Once siap the documents la.  Now still dalam proses.




5. Pilih Bank.
a). Pinjaman boleh dibuat dimana-mana bank yang menawarkan housing loan samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.
Cari sendiri and I chose a staff housing loan.  Tentulah MBB. :)

b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman, interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau konvesional. 
Na amik Islamic loan with 3.5% interest.  Payment would be 30% from the salary.  Phew..  lap dahi! 
 (-_-')






6. Pengeluaran KWSP.

a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.
This is my first house and under my name, so I am eligible to withdraw from Account 2.  Yea!

b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.
Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.
10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 + RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar semua simpanan itu.
Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000 saja (sebab dikira yang terendah). Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan kita nak ambil. Kalau akaun 2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.
In progress, Na nak kuarkan sume acc 2.  Almost 20k.  Insya Allah, nanti Na share prosedur kuarkan EPF pulak ek?


c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran :
i. borang permohonan,
ii. salinan SP,
iii. salinan I.C.
iv. salinan surat tawaran loan.





7. Lain-lain hal. 

a). Jaga-jaga dengan 'late payment interest'. Yang ini ramai orang terkena masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri, pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam S&P ada kata " Without prejudice to the Vendor's right under clause bla...bla..." Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak pemaju atau pihak bank.
Untuk first interest proceed pun Na dah pass the due date sebab loan documents belum setel.  So confirm kena late charges nie.  :(

b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah kemudian hari.
Noted.

c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum dapat CF dari pihak berkuasa tempatan) untuk mengelakkan dari melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh tapi rumah tak leh duduk - kena bayar rumah sewa lagi.
Noted.

d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke. Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).
Belum lagi.



7 comments:

♥ Wina ♥ said...

thanks a lot for the tips, Na!

really² useful...nanti update pasal EPF pulak ek :-)

CIK NANA said...

Wina, no probs. I pon tgh belajar so share la ngan korang sume. :)

Anita, Mummy Adzryl said...

na beli umah kt mana ni?? adakah Nilai Impian? sbb umah situ masih below 500k. nanti share2 k. hehe.

CIK NANA said...

Knit, masih Selangor. Senang makan sate pasni. :)

musaf said...

Assalamaualaikum,

Tips yang sgt baik!

Maaf kalau ini spam. Sekadar mencari pembeli bumiputera. Rumah banglo untuk dijual below 500k. Tanah rezab melayu.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150901516883925.414578.656918924&type=1

Ridzuwan Mohiddin said...
This comment has been removed by the author.
LaVeNdrA said...

Slm, lama x loan dokumen nk setel? Biasa dr tarikh loan approval smpai loan agreement brapa lama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...