Monday, March 19, 2012

Journey to buy the home sweet home

^_^
Tajuk memang la kena catchy.
Baru la UV naik mencanak.
Heheh, kidding.


KES SATU

Ok, serious.
Na rasa perasaan ingin membeli rumah baru bertanah membuak-buak sejak October 2011.
Towards the end, Na jatuh chenta dengan sebiji rumah comel berbatu-bata di Bandar Nusaputra.


Like seriously jatuh cinta.
Malam bermimpi, siang terigau.
Ya, it's a second hand house.
About 5 years old, and it's a leasehold.
Cost me about 385k.
Liased with the agent, set an appointment nak tengok rumah when the owner terpaksa balik kampung ada family matters so kena tunda, tunda, dan tunda.
When I followed up with the agent, he said the house is sold to the guy yang not even view the house yet.
It's ok la.
Na anggap takde rezeki, memang agent tue dah berkias-kias cakap beli je no need to view sebab rumah cantik etc.
Tapi nie rumah, bukan biskut empat segi.
Harus la Na nak tengok dulu before beli.
Kecewa jugak, tapi Na pasrah.


KES 2

Yang nie kebetulan.
Round hujung minggu tengok projek rumah baru.
Singgah kat sales office, discuss etc etc.
Waktu tue unit available cuma tinggal  2.
So, cepat2 pegi view show house.
Dengan harga RM360k, freehold.
Auw, jatuh chenta!


Patah balik untuk book the house when I was informed that the deal is closed.
Like, aik.. Saya baru jek datang tadi...
T_T
Rujuk entry INI.
Yang nie memang Na sedih.
Siap rasa macam 'mentally traumatized' (pinjam ayat haritz iskandar jap)..
Rasa macam takmo beli rumah dah.
Hukhuk.


KES 3

Yang nie idaman suami.
TTDI Grove.


Harga RM 510k, freehold.
Mula-mula ingat die die nak beli jugak.
Kiranya kena jual rumah sekarang, untung tue buat top up beli rumah baru.
Macam impian ke 3 nie.
Tapi lama-lama, rasa benda nie akan takes time and tak mustahil harga rumah nie makin melambung.
So, tinggal impian.


KES 4 @ Home Sweet Home

Sama jugak macam kes 2, jalan-jalan cari rumah.
Lepas tengok site TTDI Grove, ternampak signboard rumah comel.
Pegi Sales Office, tengok rumah.
And beli.
^_^
Sayang rumah nie.
My first house, our second houses.


Freehold, < RM 400k.
Na harap segalanya berjalan lancar.
Loan baru approved so Na kena bayar the progressive interest anytime from now.
Insya Allah ada rezeki.


So, tue la perjalanan mencari rumah Na.
Dah jumpa, skang kena kumpul duit untuk beli keperluan rumah baru.
Tapi lambat lagi, Insya Allah next year baru siap.


Semua pics are google ed







2 comments:

wanie amerie said...

baguslah hani beli umh awal2..
sbb harga rumah skrg ni melambung naik dr thn ke thn..
sub pun kalo keje cam hani, nk je ada rumah atas nama seniri..huhu..

CIK NANA said...

Ada rezeki lebih, boleh la beli rumah. Abg sub dah beli byk rumah, so OK la. :) Takpe, rezeki ada. Pelan2 kayuh insya Allah boleh tambah rumah. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...