Saturday, July 30, 2011

Kurma kesukaan Cik Nana...


Na suka kurma yang lembap2 moist.  ;p  Sedap sangat, melt in yr mouth!  ;p  Untuk Ramadhan tahun nie, Na dah beli 2 peket kurma Manisa. 


Kurma mentah pun Na suka.  This is superb!! ;p  Waktu mengandung, Na selalu beli.  Sedap..  Herm, terus kecur air liur.

Images are google ed.


Friday, July 29, 2011

Bukit Merah : Naik Skycycle..

Kalau balik Bagan Serai, mesti pegi Bukit Merah.  Haha..  Tak bosan eh Na?  Hari tue pegi tengok orang utan.  Kali nie nak masuk Ecopark lak.  ;p


Us @ my house.


Us @ Bukit Merah.


Herm..  Jauh jugak nak ke Ecopark dari pintu masuk bukit merah tue.  Saif dah tak larat jalan, terpaksa la Papa dukung.


Yeaa..  Kita nak naik Skycycle.  Sorang RM 6, Saif free.


Ok, benda nie agak scary.  Bila naik bunyi berkeriut and macam kadang-kadang senget ke tepi.  Tinggi kot benda nie.  Kalau jatuh naya jek.  Heheh.. 


Mama hutang korang banyak.  So Mama kayuh, korang enjoy!!  Weee..  Owh, serious memang kena kayuh.  Bila part nak belok tue hubby kena tolong tolak sebab berat sikit.  Macam exercise tangan.  Best la..


View dari atas.  Boleh nampak Ecopark.


Rusa.


Rabbit.


Saif tengok rabbit.  Nampak Ecopark tue macam suam2 kuku.  Animals pun biasa2 jek.  So kitorang decided untuk tak masuk.  Kalau nak masuk then sorang kena bayar RM 14.


Mama again.


Yang nie lagi best.  Chairlift.  Tapi Saif tak boleh naik and start pukul 12 pm.  So, tak payah la.


Dah penat kayuh, Saif nak tengok itik.


Villa atas air.


I love u both!




Intan payung kesayangan Mama.
(",)


3 of us.
Nanti ada rezeki kita jalan2 lagi.  Pasnie nak pegi Lost World of Tambun lak.


I think punching bag is a MUST HAVE item in the office..

Of course it supposed to be located in a sound-proof room.
;p
So that, when we get annoyed of something..
We can just go in to the so called 'happy room' and punch , kick, hug or anything you want to do with the punching bag.
(",)
Wouldn't it release the stress?


Not only to cope with the stress, it also can be treated as an exercise.
See, the multi purpose of the punching bag.
I wish I could have one now.
;p


That is a 'sweet' evil grin.

Images are google ed.

Thursday, July 28, 2011

Weee, I miss the chubby boy!


Big boy, Mama miss u!



Stop the nonsense!


Pics is google ed

Wake up and move on!
Forget the nonsense!

Wednesday, July 27, 2011

Analogi...

IMPIAN

2 scoop aiskrim
Jenama terkenal ABC
With choc syrup/nuts topping
Vanilla and choc flavour


KENYATAAN

2 scoop aiskrim
Jenama terkenal ABC
No topping
Vanilla flavour only


Kita boleh impikan bulan dan bintang.
Tapi mungkin kita hanya perolehi bulan tanpa bintang.



Friday, July 22, 2011

Kenapa kita patut merahsiakan KPI dan bonus?


Image is google ed.


Kenapa?

Situasi 1

A : Penat jek kita angkat kotak mineral water hari tue, I cuma being rated at 3 jek. 
B : Eh, ye ke? Aku dapat 4!  Kita angkat sama-sama kan?  Herm, kenapa ko dapat 3 ek?
A : (mula nak marah) Hish, macam mana ko boleh dapat 4 nie?  Ko angkat satu kotak jek, tu pun lepas aku mintak tolong.  Aku angkat 5 kotak tau!
B: Ala, mana aku tahu.  Ko confront la bos ko..
A : Mana aci macam nie,  angkat sama2 tapi ko pulak yang dapat markah lebih!
*dalam hati : ko nie bodek bos ek?*

Habis kat situ.  Dan selalunya A akan terus-menerus tak puas hati dengan markah B yang lebih walhal angkat kotak sama-sama.  Tapi, A tak berani nak confront boss.  Sebab KPI is P&C.  So, tak boleh nak inform boss, "kenapa I dpt 3, tapi B boleh dapat 4..?"..  Dah terpaksa menjeruk rasa..  Untuk menenangkan hati dan perasaan, pegi la jumpa BFF yakni C.

A : Ko tahu tak, B dapat 4..  Aku yang penat2 angkat nie boleh dapat 3 pulak!  Tak puas hati betul aku.
C : Hah?  Sikitnya ko dapat.  Bos ko nie memang tak patut la.  Aku tak angkat pun kotak tue, tapi aku dapat 5!
A : ?? (muka merah nak marah) 

Nampak tak kesan dari mendedahkan KPI nie?  It can lead to dissatisfaction among staffs.  Lebih banyak buruk dari baik.  Ye betul, it's always good to be transparent.  Tapi biarlah bertempat.  Yang paling penting is transparent between boss and staff.  Bukannya between the colleagues.  Tak pasal-pasal boleh bawak gaduh.  Buat keja sama-sama, tapi markah lain-lain.  Apa kes? 

Hakikatnya :
A angkat 5 kotak tapi senyap2.  So takde sape yang tahu A tolong angkat kotak.
B pulak angkat sekotak ja, tapi riuh sekampung.  Dari big boss, sampai la kat Makcik cleaner B pukul canang bagitau yang dia angkat satu kotak.  Sebab tue la dia dapat markah lebih.
C lagi best.  Orang lain peluh2 angkat kotak, dia 'angkat' boss.  Terus la dapat 5. 


U got what I mean?  Hahah..

  

Image is google ed.

Ok.  Habis satu kisah.  A, B dan C terpaksa berpuas hati dengan markah masing2 dan sampailah hari dapat bonus.  Herm..  Datang keje pagi-pagi terus bukak M2U, check account. 

Situasi 2


B : Alhamdulillah, banyak jugak bonus tahun nie.
A : Yelah, dah ko dapat 4 mestilah bonus ko banyak.  Kurang2 mahu 24 bulan nie.  
B : Hish ko nie, tak lah.  Aku dapat 10 bulan ja.
A : Ko biar betul, takkan sikit sangat ko dapat?
C : 10 bulan?  banyaknya???  Kenapa aku dapat 6 bulan ja?  Padahal, KPI aku paling tinggi antara semua...
A : C dapat 6 bulan?  B dapat 10 bulan?  Aik pelik, aku dapat banyak la pulak kali nie.  
B dan C : Berapa bulan ko dapat A?
A : 20 bulan.
B dan C : Gulp... 


Bila dah gulp, mesti la create another round of dissatisfaction..  Macam mana orang yang dapat markah paling tinggi boleh dapat bonus paling sikit and vice versa.  Then mula la create cerita.  Sebab itu la, sebab ini la.. 


Dah nampak kenapa kita perlu merahsiakan KPI dan bonus?






One happy week...

>__<


Isnin - Rabu, I've attended an external course organized by IBN International and it was held in JW Marriot,  KL.  I would rate the course, 4 out of 5.  It was an effective course, since the speaker allowed the 2 ways comm.  We discussed on the recent economics issues.  He gave a lot of examples which could tie back to our daily work and etc.  Ho ho ho.   I love the course.  :p  Owh, not to forget..  The lunch was superb.  Hahah..  We had lunch at 3 different restaurants in Starhills.  ;p  Shook, Tarbush and one western restaurant which I forgot the name.


Then, I took a day off yesterday.  Visited Mi Did, since I couldn't make it during her hospitalization..    *My bad*  She's still my sweet aunty, like always.  :(  Get well soon Mi Did.  We'll always pray for you.  I was then visited Maktok.  I miss her so much.  I need to catch up a lot of things which I couldn't do during the project implementation..  And now, I am free like a bird.  Heheh...  Love this feeling. 


Rushed back home after lunch since my BIL was on his way to my house.  Hubby and her bro watched the Chelsea vs Msia games last night.  Left me at home, with the lil baby, Saif. 


Today, Nana akan balik kampung.  Sampai selasa.  Both Sungai Petani and Bagan Serai.  Yea!!!  (",)  Pray for our safe journey. 


>___<


Wednesday, July 20, 2011

They prefer to swim... And ignored the bridge...


Image is google ed.

Jambatan sudah disediakan.

Untuk menyeberang lautan yang luas.

Boleh jimatkan masa / tenaga / kurangkan risiko dibaham jaws.

Mungkin ada lubang, spend some time to fix it.

It won't take the whole of yr live, not even a year...

Owh come on...

Lebih rela berenang?

Silakan.

You gain nothing..

Me?

Owh, I loose nothing as well.

So, it's a win-win situation though.

Cuma, awas jaws / obor-obor dalam lautan tue k?

:p


Tuesday, July 19, 2011

Monday, July 18, 2011

Chelsea, Chelsea...


Image is google ed.

He's going to watch this match.
I'll take a leave and stay with lil Saif.
Hopefully he'll enjoy the match.
(",)


Bila agaknya Nana akan tengok bola kat Stadium?
Tak pernah tau...
28 tahun...

Friday, July 15, 2011

Bubur nasi Cik Nana..


Weehuuu...
Hubby request nak bubur nasi.
Na letak kentang, carrot, ayam (ayam lembut untuk Saif).
Then goreng ayam (untuk hubby n Na) and ikan masin.
Sedap makan panas2.
Saif pun tumpang sekaki..
Heheh..


Menu menarik untuk Ramadhan..


Ikan bilis goreng cili api.


Ayam goreng kunyit dengan kacang panjang.


Ikan masin sepat / puyu yang Mak buat.  ;p


Telur goreng dengan lobak asin.


Telur asin.


Santapan rohani.
Saya mahu khatam Quran.
Insya Allah.


Images are google ed


Thursday, July 14, 2011

HADRAMAWT, KL

Terpengaruh dengan TV.  Tengok dalam JJCM macam menarik.  Sebab masak nasi / lamb dalam tanah..  So, hubby ajak makan situ.


The menu.


The interior..  Lengang sebab kitorang arrived at 11.15 am macam tue... ;p


One haneeth lamb.  Portion dia banyak.

Lamb nampak mengujakan.  ;p


My portion, the rest finished by dearie hubby. 


One Hadramawt Mix Grilled.  Got prawn.chicken, beef, fish fillet, lamb, bread, fries.  Biasa saja.


My mango shake!  Sedap!  ;p


Nana tengah habiskan shake.  Dah kenyang makan nasi, susah sket nak habiskan the drinks.


Total damage..  Agak mahal, maybe sebab situated tengah2 bandar.  Hubby said, he's still favor Saba..  Sedap, yet affordable. 

(",)

Malam bertuah Cik Nana...

Wooohoo...  This dinner is supposed to be held on 01/07/11 which I won't be able to join since I'll be going to PD (to redeem a lucky draw gift)..  But due to some circumstances, the dinner was postponed to 08/07/11 which I could join... (",)
Was held in Royale Bintang Hotel.  It's a pool party, sesuai la dengan tema "Hawaiian Night"...  Dah datang lambat, mesti la dapat meja belakang sekali... ;p


Persembahan menakutkan untuk malam tue.  Orang api..  Huhuh, macam mana nak gi Lost World Of Tambun nie..  Kalau yang nie pun boleh melompat...?  Double thumbs up to the orang api..  Terhibur Cik Nana..


Ups, Na cuba tudung belit2..  Huhu, tak selesa..  Sekali-sekala boleh la.  With Inaz yang sangat menepati tema.  Alooohaaaa...  Na pakai jek baju bunga2 yang Na ada..  ;p


Geng meja belakang.


The foods are...  herm..  What should I say ek?  Err, maybe it's safer to say that it did not meet the expectation.


Lepas 3 bulan, jumpa Aja balik..  ;p


Dengan kawan-kawan pengurus risiko.


Wahida, Sharul, Nana.  Amik birthday gift.


Ok, I love this pics.  *___*


Ada birthday celebration.  2 cakes lagi..  Tiup ramai2..  Dapat hadiah pokok which is great.  Na dah lama nak beli pokok kecik letak kat office..  Tapi nie dapat free..  ;p


Tengah menjamu selera...  Nama Cik Nana dipanggil..  Hehe, Na dapat lucky draw...  Alhamdulillah.  Voucher RM 30.


Then ada some games..  Ada slideshow gambar2 teambuilding..  Gambar gotong-royong etc.  Then, Na dah mula nak packing barang sebab hubby dah on the way.  Bila emcee announce on the grand prize of lucky draw..  Na tunggu nak dengar sape la yang bertuah malam tue.  ;p  Emcee suruh carik nombor bawah kerusi masing2 and Na pun sua tangan carik bawah kerusi Na...

And

Suddenly

Na

Dapat

Rasa

Polisterin

Bentuk

Star

tertulis

1

*

*

*

*

*


I was like, is that the one or what? 
And yes, that's the grand prize of that night...  Tepuk pipi seniri kiri-kanan..  Baru jalan pegi amik hadiah..
Syukur Alhamdulillah.
2 prizes in one night.
(",)



Disebabkan I just bought a camera.  Dengan besar hati, I'll pass this to my sis.  ;p  Ujung bulan nie, Kakcik balik bagi kat Kaksu k?


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...