Thursday, March 31, 2011

On my sun's birthday..

It's Sunday, 27/03/11.  He's been living for 34 years..  I'd suppose to work, but family comes first ma..  ;p  I prefer to stayback on normal day, but not to work on his special day...  ;)


We ate some western foods.

For the first time in our marriage, hubby brought me to karok.  But see, my lil boy showed his talent!  ;p  But only for half an hour, after that sudah nangis2.  ;)


Some massage theraphy.  With B2B services from lil Saif.


Wish you enjoy the day, darling.  I'm too busy to get some special gift for you as u did..  (alasan)  But I'll get one for you.  Later ye sayang.  Again, selamat hari lahir sayang! 

Saya

Sayang

Awak!

(",)



He's TWO. ;p






Cuba tengok gambar bawah nie..  Sama tak?


I love u dari kecik sampai besar sampai bila-bila..
I love u.
Lepas nie Mama balik awal. ;p



Tuesday, March 29, 2011

PEKNGA...

Morning all...
Pagi-pagi nie teringat peknga.
Peknga nie actually lempeng kelapa.  ;p
Sedap...
Makan panas-panas!  Yummy!


Cecah ngan gulai ikan.
Pergh....
;p


Sedapnya...
Korang dah breakfast?

Sunday, March 27, 2011

psst : happy birthday sayang.

 

Today is his birthday.
My friend, my sweetheart, my hubby, my everything.
I love you so much.
Moga segala yang direncana, diperkenan oleh Yang Maha Esa.
Doa Na, kasih sayang kita utuh kehujung usia.
Amin...



Friday, March 25, 2011

Bahan mentah yang nak dicari..

Woowee, I love Saturday.  Sebab boleh gi kedai Paklang beli barang dapur.  Ramai sikit, tapi memang fresh barang kat situ + macam2 ada..  ;p  I like!  Itupun kalau Na tak keja la esok..  ;(  Kalau keja, tangguh la sesi membeli-belah ke hari Ahad.


So, esok Na nak cari ekor lembu..  Nak masak sup ekor.  Lately, I love sup ekor.  Tapi kalau beli, mahal plus berapa ketul sangat ekornya.  So, decided to masak seniri.  Boleh letak banyak ketul.  Boleh buat kuah pekat + masam.  Yummy.  Tengok gambar atas pun dah terliur!  Hahah..


Next in the list : Puyuh.  Asyik makan kat kedai jek, meh nak beli masak seniri.  Sedapnya... ;p


My fav :  Cencaru.  Sumbat sambal, jadi cencaru belah belakang!  ;p  Sedapnya..  Teruja nak tunggu esok!




Wednesday, March 23, 2011

Things cannot be any worse...

I've been this far.
This would be the worse.
Things will get better.
And I will survive.
If I can get through all this challenges.


I am the ultimate survivor!
Chewah.
Betapa optimist nya Cik Nana.
Bagus.


Kadang-kadang kena chill a bit, even kepala sesak dengan masalah.
Untuk kebaikan diri sendiri.
Takde la blood pressure drop to 80/50.
Bahaya dow.



Tuesday, March 22, 2011

Mi kari sodap!


Owh, sedapnya mi kari.
Buat seniri boleh letak apa yang kita suka.
Less sayur, banyak fishball, fishcake, kerang, ayam..
Telur separuh masak lagi!
Wow wow wow.
Yummy!



Monday, March 21, 2011

Berangan ditemani buah berangan..


Image is google ed.

Semalam pegi MidValley untuk MAPEX.   Last sekali pegi MidVal 3.5 yrs ago, waktu nak beli hantaran kahwin.  Fuiyo...  Lamanya x pegi..  Heheh...  Hubby tak suka sebab too crowded.  Den ikut ajo.  Den sporting orangnya.  Heheh...


Hati dah terpaut kat seketul rumah semi D di MAPEX.  Within budget, tapi perghhhhh...  Kalau naik motor ulang-alik gi keja OK la kot..  Tue pun tak sure.  Macam  KO jugak jek..  Huhuh...


On the way balik, lalu kat Jusco.  Terus kepingin makan buah berangan.  RM 6, 20 ketul.  Mahal, tapi sedap!!  Best2, rasa nak lagi.  Hujung minggu nie pegi Equine Park pulak la carik Chestnut!  Yummy!  Makan sambil berangan pasal rumah idaman!  ;)  Bestnya!!!


 



Good mummy vs Not so good mummy

Sensitif owh issue nie.  Zaman sekarang, people tend to be outspoken.  Or in other word, speak without even think.  Heheh..  As a mother of one (at this point of time), Na pun pernah kena.  Sejak Saif lahir, sampai la Saif dah 2 tahun.  Na pernah jadi 'good mummy', pernah juga diselar 'not a good mummy'..  Kiranya, dua2 'award' Na pernah dapat la.  Heheh..


Na masak hari-hari untuk Saif --> Wow Nana, u're such a great Mama.

Na tak bf Saif --> Pelik, ibu moden zaman skang.  Taknak pahala kot (in other word, teruk la ko Nana)

Na jaga Saif, even Na MC --> Bagusnya Nana...  Jaga anak, even sakit.

Na jarakkan Saif dan bakal adiknya agak lama --> Nanti Saif lemak, manja, takleh terima adik, bla bla...  Apa la ko Nana, tolak rezeki.  (gulp)


Tue semua antara contoh keadaan yang membuatkan para ibu digelar atau diselar.  Tak boleh dinafi, kadang2 ayat tue boleh buat kita sentap.  Huhuh, but remember..  People talk, and will never stop.  Kalau kita nak makan hati pun, orang tetap akan terus bercakap.  Kelak kita kena lagi, sentap lagi..  Sampai bila?  Just a waste of time.  Abaikan je.


Sebagai ibu, kita cuba jadi yang terbaik untuk anak kita, untuk keluarga kita.  Bukannya cuba jadi ibu terbaik di mata orang..  Selagi keluarga recognize usaha yang kita buat, kira OK la.  ;p  Takyah nak sakit2 jiwa, gundah gulana sebab si polan kata kita tak bagus.  Tak payah.  ;p



 

Saturday, March 19, 2011

Man juara raja lawak 5!


Yea!  Tahniah Man..
Heheh, Man bermula dengan suam2 kuku di awal pertandingan.
Mula menunjukkan taring pada saat2 akhir.
;p
Na suka!
Tak payah double meaning pun boleh menang k..  ;)


Zizan & Johan paling best!
Tengok, sampai Jamal Abdillah pon boleh join melawak.
Hebat tak hebat la pengacara duo nie..
Apapun, all the best untuk Maharaja Lawak!
Kasi gempak okeh?
;p


-I'm working-
Petang nie nak tengok hot air ballon leh?  ;p


Thursday, March 17, 2011

Pecah rekod : But not on the good side.. :(

 16 Apr 2011, 2 pm.

Kepala berat, rasa nak meletup. 
Rest dalam surau 15 mins, sakit kepala tak hilang.
Sambung kerja, malangnya kerja petang semalam sungguh menguji minda.
Kira sana, kira sini, sakit kepala bertambah lagi.
Off balik rumah at 6 pm.
Sampai umah trus mandi, nangis sebab sakit sangat.
Tak larat nak gi klinik, telan panadol and tido!


17 Apr 2011, 6am.
OMG, sakit kepala tak hilang langsung.
Berat macam nak pecah.  :(
Confirmed, MC today.
Pegi klinik, check blood pressure.
80/50
Rekod, memang pecah rekod.
My blood pressure selalunya normal.
At most of the time.
Sekali saja darah Na naik, 130/90.
Waktu pregnant dulu.
Yang lain, semua normal.
So, I felt bad.
Sudah la sakit kepala, risau dengan tekanan darah yang too low pulak.  :(
Doktor suruh rest, and jangan stress.
Owh...  sebab stress?
:(


*Sedih* T_T



Pics is google ed.



Wednesday, March 16, 2011

Eeeii, geli...

Waktu Na kecik dulu, my mom jarang beli cup yang guna straw.  Mama beli tupperware bulat jek.  Minum la dalam tue.  Takleh nak merasa nyot nyot air macam baby!  Heheh..  Mula-mula pelik, bila tanya Mama cakap straw tue cepat kotor.  Nak basuh susah, sebab moncong straw tue kecik.  Noted.  Kitorang pasrah la minum dalam tupperware.


And now bila Saif dah besar, nak bagi minum Ribena, soya, etc.  Na beli la cup.  Mula2 beli MAM's cup macam bawah nie..  2 bulan pakai, jaga elok2, rendam air panas, cuci hari2 even tak pakai.  Tetap cup tue bertukar kaler kuning.  Geli-geleman Na, buang. 

Beli Mothercare cup.  Yang nie pakai straw.  Owh, sape ada info pasal pencuci straw?  Tolonglah share ek?  Sebab geli tengok straw berkeladak.  Macam mana nak bersihkan straw tue?  Pleassseee...  Share the miracle tips, should there is any.


Dekat babysitter belikan cup thomas n fren nie.  Sebab comel kot.  Saif jarang pakai cup nie kat umah bb sitter.  He prefers to drink dlm botol susu or dlm cawan plastik.  Which is good la.  Tapi bila nak manja2, Saif mintak cup nie la. 


Amie ada blog pasal momma cup nie.  Comel yang amat!  Tapi not for Saif kot.  Maybe for his lil sis..  :)  Insya Allah. 


Sekali lagi, siapa yang tahu cara nak keep the straw bersih suci murni.  Hopefully boleh share the tips.  I beg ur guys... ;(



All pics are google ed!

Tuesday, March 15, 2011

Introvert vs extrovert


Introvert itu bukan tak guna.
Introvert bukan menyusahkan.
Introvert bukan menjengkelkan.

Kadang-kadang...

Introvert tidak banyak bunyi, tapi lebih berisi.
Introvert tidak meninggi diri, tapi lebih berbudi.
Introvert tidak melenting, tapi jangan la cuba kencing.

Selalunya..

Buatnya sejengkal, extrovert hurai sampai semeter.
Masalahnya seinci, extrovert bising macam seguni.

Peliknya..

Yang extrovert itu dipandang tinggi.
Extrovert juga dipuji-puji.
Extrovert jarang nak kena maki.
Extrovert disanjung sana-sini.

Jelik kan?  Tapi ini realiti..

Mana mungkin kita diiktiraf, kalau sunyi-sepi.
Kena bangun berdiri atas meja, angkat bakul sendiri.
Mana mungkin dipuji, kalau simpan sendiri.
Kena melaung beritahu seantero dunia ini.


Kamu pilih, kalau mahu terpilih.





Once in a blue moon, Monday would be the greatest day to me..

Obviously because I was on leave.  Muahaha..  *evil grin*  Woke up early on the morning, prepared Saif's lunch box.  :)  Basuh and sidai baju.  Kejutkan si montok itu, mandikan, bagi Saif makan pagi which is mac n cheese...  Then, off to the bb sitter's house.  Dear Saif, Mama needs to be destressed..  Allow us hang out for a while.  Promise to fetch u as earliest as we could. 


Headed to Sunway Pyramid, had mee curry as a breakfast and watched 127 hours.  Damn, the movie was great.  Several actors, but all make a mark  Brilliant movie.  Na suka!  Heheh, ngeri weh potong tangan.  So, tercapai hasrat tengok 127 hours.  ;)


Siap tengok movie, makan aiskrim.  BR sebab malas nak turun beli Haagen.  Hik hik..  Yummeh jugak!!  ;)  Off having lunch makanan kampung.  Hubby ajak pegi redbox, me karaoke??  Owh no...  Demi memenuhi permintaan suami, den ikutkan jo.  Sampai-sampai, fully booked.  Auww, so happy!  Muahah...


Terus pegi GSC, bought another tick.  Hikayat Merong Mahawangsa, 2 movies in a day..  :p  Okeh, I love this movie too..  Boleh dibanggakan..  Na suka Khir Rahman, gila jahat dlm movie nie.  Na suka jugak Stephen, tak keterlaluan.  Na suka Embok, hehe except for the part yang macam seksi sangat.  Maybe nak gambarkan orang dulu2, berkemban jek..  I don't like.  Craig Fong pon bagus juga.  Pendek kata, best la..  Ada jugak lanun or orang kampung yang cikeding kurus kering...  Adoi...  Heheh, tapi takpe la.  Takkan sebab benda kecik nak bakar kelambu kan??  Overall, pls watch and support local movie!!!  ;)


By 5 pm.  Mama amik Saif, sambung main kat umah!  I love you all..  I love Monday!



Friday, March 11, 2011

Awan nano - I love this song!

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan...awan
Pabila terik-panas
Segera hadirnya memayungi.. diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan... kasehnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi ...
dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai... jejarimu

Kasehnya
Kaseh tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekaseh sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu... ooooo-ooo

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan... awan
Sehingga tak mungkin terlupa
berikan belas sedari... dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitispun air matamu...kasehku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi..
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai... jejarimu

Kasehku
Kaseh tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Aku pelindung dirimu sayang
walaupun tak akan tercapai jejarimu... oooo-oooo

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi ...
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai.. jejarimu

Kasehku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu...


*Yummy*


Pergh..  Kari puyuh!  Heheh..  Kalau orang utara panggil, gulai puyuh!  Sedapnya!!!
Nampak lemak-lemak dia tue..  ;)


Hubby makan puyuh + nasi putih.


Na makan puyuh + tosai!
Wah, tosai kat Hussin Nasi kandar SP sedap. 
Sebab dia ada kuah kelapa warna putih tue.  Rasa masam2 sket!  Sedapnya!!



Thursday, March 10, 2011

Astro 1st, have subscribed twice..


Mula-mula tengok iklan Astro 1st, ingatkan RM 15 untuk that channel. 
Means that kalau ada 3 filem, bayar RM 15 leh la tenngok semua filem tue. 
Kalau buat macam tue, maybe tauke Astro tak boleh stay dalam list orang terkaya.  Heheh..  

Rupa-rupanya

Satu filem
48 jam
RM 15
+ tax


Cara nak langgan pun senang.
Tekan channel 480.
Pilih filem yang kita nak langgan.
SMS the code to *tak ingat no*.
Tak sampai 2 mins, akan dapat reply yg channel tue akan diaktifkan dalam masa 5 minit.
Bersabarlah selama 5 minit.
Dan taraaaaaaaa...
Tengoklah filem yang anda pilih sampai lebam!
2 hari, 2 malam.
Back to back.
End to end.
Muahahah.


Tengah bosan last week, Na beli Hantu Kak Limah.  Huhuh, lawak2.
*enjit-enjit semut*


Bila my family datang, beli Khurafat.
Tengok ramai-ramai. Berani sebab ada Bapak.  Heheh..


In my opinion, kalau ramai2 OK la.
Takyah keluar, merapatkan silaturrahim.
Kalau Saif lapar nasi, boleh pegi masak tanpa risau ketinggalan cerita sebab 48 jam ma.... ;0
Sekali-sekala takpe la, kalau selalu masak la...




Wednesday, March 9, 2011

Mentally exhausted...


Dah penat, tak boleh nak proceed.
2 months in a row + saturday without cuti.
So, monday I'll take a day off.


Wanna go to EPF, letak penama, change the mail add, reset my online password. 
Tengok wayang.
Makan ice cream haagen dazs.
Makan Alissara.
Bawak Saif jalan2.


Please boss, do approve my one day leave!


Nothing much to say..


Give it 1st.

Then we will eventually gain it.

S.I.M.P.L.E

Tuesday, March 8, 2011

Pinjamkan kail, agar mereka boleh memancing...

Bukan semua orang bernasib baik.
Bukan semua beruntung sabut.


Tengok cerita GEMILANG semalam, bukan sebab Shah Jaszle..  Bukan sebab Tiz Zaqyah.  Bukan sebab nama hero drama tue Saif..  ;)  Tapi sebab jalan cerita yang unik.  Not a typical Malay drama.  ;p  Berkisar tentang pendidikan.  Perjuangan menuntut ilmu.  Which is so close to Cik Nana.  Na anak pendidik.  Dibesarkan dengan peluh seorang 'lilin'.  I'm proud to be one!  ;) 


Na follow episod Gemilang nie.  Setiap Isnin, 9-10 mlm.  Semalam rasa terkesan dengan tindakan Saif dan Umar dalam membantu Raj.  Raj orang susah, tak berduit.  Mak dia kerja siang malam, tapi duit cuma cukup2 makan.  Adik Raj ada penyakit sawan.  Perlukan ubat.  That's why si Raj nie mencuri.  Untuk beli ubat adik dia.  Ingat, niat tidak akan sesekali menghalalkan cara.  Tapi kemiskinan sebenarnya membawa kepada kemungkaran.  And in this case, Raj dah tak nampak jalan keluar.  So, dia mencuri.


Bila Cikgu Umar and Cikgu Saif noticed pasal Raj nie, Raj malu and decided to quit from school and jual air untuk sara his life.  Sedih kan?  Both teachers decided to help Raj, bukan dengan bayarkan yuran sekolah.  Bukan dengan belikan ubat adik Raj.  Tapi dengan bagi sekotak makanan (one time contribution) + carikan kerja as a guard kat satu gudang.  Owh, sungguh tepat.


Kita tolong tunjukkan jalan kepada orang yang memerlukan.  And mereka perlu mencorakkan masa depan sendiri.  Kita tak boleh spoon feed dengan bagi duit, makanan setiap bulan.  Bagi mereka peluang pekerjaan.  Bagi mereka modal + bimbingan berniaga.


Kalau Na kaya suatu hari nanti, Insya Allah.  Na akan berikan kail..  Agar mereka dapat belajar memancing...






Monday, March 7, 2011

Ulam-ulaman

Dulu Na kureng sikit ulam-ulam nie.  Lepas kahwin..  Hubby ajar makan.  Then bila dalam pantang pun banyak makan ulam.


As a conclusion, I love those ulam.
Yummeh actually!


Jantung pisang rebus sedap jugak.


Ni antara yang Na akan carik, kacang botol.  ;p


Daun kadok, pergh..  Menyengat!


Daun pucuk janggus!  Sedap jugak!


Ulam pegaga.  Top in my list!


Ulam raja sedap!
Huhuh, terliur terus!
Korang suka makan ulam?

Friday, March 4, 2011

Penanggal.. he he he.. (bunyi seram)


*peluh*
Semalam lepak layan Penanggal dengan hubby.
;p
Mula-mula asek tekejut, sebab Na takut kepala dia tertanggal.
Heheh, bila dah tertanggal macam lawak la pulak.
Huhuh...


Ending cerita tue, Na tergelak bila penanggal tue nangis sebab kena bunuh lelaki yang dia cinta.
Hantu pun ada perasaan tau.


Terhibur I di malam minggu!




La La La

It's finally Friday guys!
Double wooooot.. ;p
My family is on the way to my house.
Saif akan jumpa Nani, Paktok, Makcu, 'Adik' dia kejap lagi.


Hoyeh.
Bye, nak keja.


Thursday, March 3, 2011

127 hours


Woot..
Saya mahu tengok filem ini!
Saya mahu booking!
Moh adik-adikku, kita tengok cerita nie.
Ma...  Jaga Saif kejap ek?
Heheh...

Wednesday, March 2, 2011

Saya nak cuti...


Na nak cuti.
Na nak makan seafoods.
Na nak lepak tepi pantai.
Na nak main ngan Saif.
Bila nih?
Adoi, bulan 5 ke?
Lambatnya...
:(



Take it positively...

Kebelakangan nie tuan punya blog dihimpit masalah sedikit.
Jadi, hari-hari sangat sentap.
Panas, hangen..
Macam-macam la.


Hari-hari luah kat hubby.
Hari-hari chat dengan mentor Na.
Hari-hari sms my family.


And suddenly semalam..
Na fikir, ini sudah lebih.
Perkara nie dah merenggut my personal life.
Seems like I can't be professional.
If it's an office matter, stop mumbling bout that to the loved ones.
Once leaving the office, just drop the problem.
Kalau keep thinking, akan jadi barah.


Semalam jadik optimist gila sebab kena belasah dengan mentor.
*dear mentor, sila belasah lagi sebab selalunya lepas akak basuh.. saya akan sedar diri.  hahah...
Dimana-mana ada masalah.
Sama ada orang yang bermasalah.
Atau kita tak sedar, atually kita yang banyak masalah.
Which is extremely correct.
Kita selalu nampak kuman kat Cherating, tapi kita asyik terlepas pandang gajah Africa kat sebelah kita..
Betul kan?


So, Na amik time semalam..
Fikir balik.
Apa yang dah Na buat.
Apa yang dah orang buat.
Apa yang Na dah dapat dari kemelut nie.
Apa yang orang realize dari masalah nie.
Macam-macam kan?
Ada perit, ada juga hikmahnya.


So, I would just stop mumbling bout that and just do whatever I could.
And ignore whatever i couldn't.
Simple kan?
Tak sakit telinga hubby dengar citer nie.
Tak pedih jari mentor nak chat with me.
Tak pening kepala my family.


Apa yang paling penting, betapa banyak yang dah Na gain.
Auw, that is so precious.
I can't find them anywhere else.
;)



Tuesday, March 1, 2011

Flu

Na selsema.
Batuk.
Sakit tekak.


Tak sabar nak tunggu Jumaat.
Nak Mama masak sodap2.
Nak sembang ngan Bapak.
Nak buli Adik.
Nak suh Kaksu lipat kan.
Hoyeh!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...