Tuesday, November 15, 2011

JS Muara, Restoran Terapung Kuala Gula Perak

15 - 30 mins from my MIL house.
Selalunya ignore jek, sampai nampak dalam Majalah 3 and some reviews in the magazines & newspapers..  Baru la teringin. ;)  So, tepat pukul 6.00 pm, kitorang gerak ke muara dalam hujan renyai2.


Dah gelap, sebab nak hujan.  Ok tipu, gambar nie ambil lepas kitorang habis makan!  Heheh...


It's a floating restaurant.  Really floating, rasa macam makan dalam bot.  Kalau pernah pun makan kat restoran ATAS air, bukan float macam nie.  So Saif macam cemas2 sikit,  Nak-nak kalau ada bot lalu sebelah..  Weeehoo, terumbang-ambing dalam restoran.  ;)


Ada chalet jugak.  So, boleh datang stay kat chalet sambil relax pancing ikan and makan seafood sedap2.


My boo.


Boleh call kalau nak book, tapi kitorang pegi weekdays and awal..  So tak ramai sangat.


The specialties. 


Udang goreng tepung for Saif.  Sangat mengecewakan.  Udang kecik, tepung lembik tak rangup.  T_T.  Nasib baik Saif pasrah makan nasi kosong ngan udang.  Heheh..  Na bagi 1/10.


Kailan ikan masin.  Nampak macam sedap, tapi biasa jek.  3/10


Kari ikan sembilang.  Ikan super fresh, terasa manis2 isi ikan tue.  Gulai fail.  Tak sedap!!  Huhuh..  5/10


Ketam lembut masak pedas.  Ketam nie la punca buat Na datang nak makan.  Tapi, Na and hubby kurang gemar ketam lembut nie.  Sebab tak puas, kena makan, kunyah and kluarkan balik kulit.  Isi hancur dalam tue.  I don't like.  Better makan ketam biasa, terasa isi pejal ketam tue.  Kuah pedas pulak hancur!  Huhuh...  Tak sedap.  2/10


Kulit ketam nie, macam kulit udang yang nipis tue.


Saif makan nasi putih and udang.


Nampak berbaki lagi kailan, udang tue?  Huhuh, tak boleh habiskan.  Tak kena dengan selera Na...  Na bagi overall rating 4/10.


Buah hati pengarang jantung.

24 comments:

Kikirynn Amin said...

saya baru balik makan di restoren ni semalam, saya pergi melalui info dari blog you..mmg betul food dia x sedap langsung.. yang paling sedih nye, mungkin sebb saya dilihat seperti org luar, dia charge saya seekor kerapu 70 hinggit..yang berat nye 1kilo..lebih skit kot.. kecik je ikan nye..alasan pemilik, ikan di beli di supplier sekilo 60 hinggit.. saya akan complaint di surat khabar..saya ada bukti resit nye...sedih org melayu meniaga hasll makian orang....bukan kita x mampu bayar...kalau kat hotel tu leh trima..ni restoran muara mcm tu..70 hinggit seekor ikan? mmg melampau...

Kaknab said...

assalamualaikum, hari Sabtu minggu sudah, lepas memancing kat ban pecah, terus p ke kuala gula, jumpa restoran ni, tapi tak singgah, dok pikir juga, kadang2 restoran macam ini indah khabar dari rupa, sib baik tak singgah, kalau tidak husband kaki complain, kalau kita makan sedap juga pun bagi dia tak sedap langsung. selamat, selamat.

Erza Scarlet said...

assalamualaikum..hari selasa yg lepas saya dan family ada pegi makan di restoran terapung di kuala gula. hati ni teringin nak makan dekat situ dh lama teringin nk makan ketam lembut kat situ,so kami pun order la makanan utk 4 org,kangkung tumis belacan,sotong masak cili,ketam 2 ekor kecil pulak tu dan ikan kerapu yg x berapa besar masak 3 rasa.masaknya mmg x sedap langsung dan yg paling mengecewakan saya makanan yg begitu rupa di casnya dgn harga yg terlalu tinggi x masuk akal langsung iaitu rm138.00.mmg teraniaya betul.tobat lepas ni saya x akan pegi makan kat restoran tu lagi.

Erza Scarlet said...

assalamualaikum..
pada hari selasa yg lalu, saya sekeluarga pergi la makan dekat reestoran terapung yg terletak di kuala gula tu.. teirngin la punye pasal.. pastu kami pun pegi la.. kami order makan untuk 4 org.. ikan kerapu sederhana besar, sotong masak cili, kangkung goreng belacan, ketam masak pedas 2 ekor kecik kemenot je saiznye.. cas nye.. rm138 hengget.. amekaw.. mahal gilo.. bengang2.. teraniaya..

Suryani said...

baru anak belanje family mkn kat sini....kena fikir balik..sat lg kena kutuk...

Iza Wati said...

sebenarnya anda semua mmg jenis yg cerewet..cuba bezakan dgn restoren makanan lain yg lbih menipu,conth mcm kat batu uban penang..ikan pilih baik pnya dlm sampan,last2 ikan yg kta pilih tu lah akan dibawa blk ke tmpat asal,sbbnya adlh ikan smua dh siap dmasak,cuma tggu utk dpnaskan,ikan yg anda plih td tu hnya lakonan je,,sy dh pnah kantoi..sotong yg dpilih dbwa blk ke tmpat yg kita ambk td,slslunya mmg siakap atau jenahak akan mnjdi pihan utuk dbakar,skjp je duduk mknan dh smpai padahal org pnuh kdai,cuba skali anda mkn pilih ikan merah utk dbakar,sure sejam br blh mkn, d js muara ikan fresh disauk dr sangkar dn msih hdup,tp org cmplain lmbat,ye la..ms tu jgk nk siang..bg sy lah jika kita tdk suka jgn dtg lg,sng je..rmai lg yg msih bpuas ht dgn service disini..slalu sy tgk bla x puas ht caci maki..tp apa yg anda mkn tu msuk kemana? bg sy klu soal mkn x pyahla bkira sgt kot..jika anda x suka js muara tetap penuh tiap hjung mggu dn cuti sklh..

CIK NANA said...

Salam Cik Iza Wati, terima kasih sebab sudi leave comment and bg feedback. :)
Macam mana Cik Iza berpeluang untuk bagi komen, macam tu jugak la kami berhak untuk menilai makanan di JS muara ni whether sedap ke tak.
Saya pun takde maki, saya cuma cakap makanan di situ tak menepati selera saya, i.e tak sedap.
So saya tak nampak mana salahnya.
Kalau sedap, saya akan cakap sedap macam HM Bagan lalang, kalau tak sedap then I will review it honestly.
So chill ya Cik Iza.

Honeyazlan said...

Baru pegi restoran ni smlm. Seyesss...sgt kecewa ! 6 org dewasa mkn RM277.00. Dua ekor kerapu d caj RM126.00. Sgt x munasabah. Tmbh pula mknn yg lnsg x sdp :((

Honeyazlan said...

Kecewa gila kot mkn kt sini ! Sy bg 2/10

Honeyazlan said...

Baru pegi restoran ni smlm. Seyesss...sgt kecewa ! 6 org dewasa mkn RM277.00. Dua ekor kerapu d caj RM126.00. Sgt x munasabah. Tmbh pula mknn yg lnsg x sdp :((

Mworld Mie said...

Assalamulaikum daripada komen2 anda semua mengenai restoran js muara.saya syorkan makan di kedai sebelah js muara.conform sedap pekena kari ikan semilang dan lauk lain2 harga pun berpatutan.di buka pg smpi tghari aje.satu tmpt lg d kuala kurau dekat market ikan,memang famous lauk mcm2 paling best gulai ikan semilang fresh lg masak d situ.saya kalu balik sana mesti singah pekena nasi situ.start buka pukul 6ptg smpi mlm.tnya org kat pekan k,kurau tu mesti depa tau.cuba2 lah g sana.

Mworld Mie said...

Assalamulaikum daripada komen2 anda semua mengenai restoran js muara.saya syorkan makan di kedai sebelah js muara.conform sedap pekena kari ikan semilang dan lauk lain2 harga pun berpatutan.di buka pg smpi tghari aje.satu tmpt lg d kuala kurau dekat market ikan,memang famous lauk mcm2 paling best gulai ikan semilang fresh lg masak d situ.saya kalu balik sana mesti singah pekena nasi situ.start buka pukul 6ptg smpi mlm.tnya org kat pekan k,kurau tu mesti depa tau.cuba2 lah g sana.

Intan shamsina said...

Trm ksh komen anda...cadang ni pegi mkn dn menginap di sana tpi melihatkan ramai yg kta x sdp so cancel ler hasrt nk ke sna...trm ksh...

Intan shamsina said...

Trm ksh komen anda...cadang ni pegi mkn dn menginap di sana tpi melihatkan ramai yg kta x sdp so cancel ler hasrt nk ke sna...trm ksh...

Abdul Qaiyum Aris said...

Indah khabar dari rupa so i want tell my friends yang dah booking nak kesana dec ni for reunion, cancel lah.. tq bnyak2 atas pandangan dan komen diatas untuk mngelakkan kita sama2 traniya.. saya mnghargai.

Abdul Qaiyum Aris said...

Indah khabar dari rupa, bru bcdang nak buat reunion kat sini, tq atas pandangan yg diberikan tuk mngelak dri sama2 kita trniaya..cancel reunion kat sini i'll tell my friends..

Abdul Qaiyum Aris said...

Indah khabar dari rupa so i want tell my friends yang dah booking nak kesana dec ni for reunion, cancel lah.. tq bnyak2 atas pandangan dan komen diatas untuk mngelakkan kita sama2 traniya.. saya mnghargai.

Rizqlee said...

Lorrr.. Baru lepas gie minggu lepas ok jerr..Harga pun standart ikan fresh . Bagi saya setakat jalan2 cuti mlsia & bawa family jalan2 memanglah kena keluar duit sikit. Makanan pun oklah terutama kpd mereka yg x pernah mkn ketam lembut. Memang best ketam nie kalau digoreng ranggup . Lastly tempat nie sesuai utk bercuti, memancing , makan2 dan lain2.

CIK NANA said...

Rizqlee,

Kalau Ok Alhamdulillah. Meaning that they have improvised which is good for them also kan. Setakat ni, saya belum pernah repeat makan dekat JS Muara so saya takleh nak komen lebih. Tapi saya pernah makan dekat kedai sebelah JS ni. Sedap! :) Thumbs up.

kakikayuh said...

Black list tempat ni...duduk 30 minit tak de yg nak ambik order..orang tak ramai mana pun..

kakikayuh said...

Black list tempat ni...30 minit duduk tak ada orang ambik order..orang tak ramai mana pun..hari khamis mlm..bukan mlm minggu..

asyerap said...

saya menjual ketam kulit lembut...pm sya di 0163212677...whatapps pun boleh

Anonymous said...

Hari Jumaat pegi makan dengan whole family. Sangat sangat mengecewakan. Udang goring tepung. kecik dari jari kelingking. Sotong besar kuku je. Ketam lembut salut tepung macam cucur udang lak..Tepung je lebih. Yg paling bengang..balik balik 4 orang termasuk saya kena food poisoning. 2 hari knocked down. Dah le bil RM290 campur ngan bil hospital....tak yah pegi dah...

Anonymous said...

Apa beza mkn hotel atau kedai? Klu hotel kerapu sekor rm 100 blh trima ke? Sbb?? Sedih melayu meniaga hasil makian org..tp lg sedih bila maki org tp makanan dh masuk perut..maaf.. ni smua pnh blaku ddpan mata,, dh mkn pastu g kaunter maki2..adakah org bbngga dgn sikap org mcm tu??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...