Monday, November 14, 2011

Hati ibu yang tersentuh...

Ibu mana yang mahu anaknya sakit?
Ibu mana yang tidak usahakan agar anaknya sihat sentiasa?
Ibu mana yang tidak gusar andai kesihatan anak merosot?
Ibu mana pula yang gembira tika anak diusik virus?


Tiada ibu dalam dunia yang pandang enteng kesihatan anak-anaknya.
Tiada, Nil, None.
Na masih ingat, Saif dah lama tak demam or sakit lain2 sejak last June, 11.
So, I am the most happiest mother in the world.
Na berdoa agar Saif sentiasa sihat.


Sampai la lepas Raya.
Saif mula batuk-batuk, demam, sakit mulut, gigi nak tumbuh etc.
Luluh hati Na.
Pilu hati ibu tengok anak in pain.
Na ada ambil EL, ada dapat CL sebab he's been admitted.
Lepas discharged dari SDMC, I pray to God that after he'll be ok.
In a pink health.


Tapi tiba-tiba Saif demam pulak, and dalam mulut dia ada ulser.
OMG, luluh lagi hati ibu nie.
;(
I was so sad.
Lepas apply the medicines and doa tak putus ke hadrat Ilahi, Alhamdulillah he's recovering.


BUT.
Out of sudden, semalam badan Saif panas balik.
I have no idea why it happened.
He's OK before but down with fever on Sunday evening.
T_T
Taknak minum, tak selera makan.
Muntah.
Na bagi makan ubat, demah supaya badan tak panas sangat.
Na harap Saif akan sihat.
And baby sitter just sms ed and said Saif is OK, and playing around.
Alhamdulillah.
Na harap kuman akan pergi jauh2.
Jangan ganggu anak Na, dan mana-mana bayi / toddler dalam dunia.
Mana-mana manusia juga.
Amin.


Cuma dalam saat begini, Na perlukan support.
Na sangat-sangat tak suka, bila Na cakap Saif tak sihat..
And people bluntly said,
 "Saif nie selalu sakit"
"Immune Saif tak kuat la"
"Bagi la makanan elok2 sikit"
etc

Tak suka.
Na dah bagi yang terbaik.
Tapi kalau Allah mahu uji.
Na kena redha.
Kamu juga perlu belajar redha.


Ya Rabbi, berikan aku kekuatan untuk menjaga anak dan keluargaku.  Agar mereka sihat dan sejahtera hendaknya. Amin...



6 comments:

Lina said...

Na,
lina paham situasi Na sekarang.. similar to my case, lps aleesya kee chicken pox, admitted pula due to igh fever.. penat jg ms chicken pox x hilang lg, lina dah stay kat hospital pulak jg Aleesya.. byk tol dugaan, tp terpaksa harungi juga. Lina tau Na dah jaga Saif dgn baik, tp kite kene redha dengan ujian dari Allah kan.. Lina percaya Na kuat, boleh get through this.. U can do it mommie. Lina doakan Saif cepat sihat... and kekal sihat smpai bila-bila. Amin

kinder said...

same goes to me....kt mmg dah jaga dgn baik...yelah dah nama pon anak kan saper yg x syg anak...tp dugaan Allah mmg kuat untk menguji kesabaran kita sebagai ibu...my doter pon tgh demam, muntah and cirit-birit bdn pon dah susut....sama2 lah kita doakan supaya anak2 kita cepat sembuh dan dilindungi Allah s.w.t....insyaAllah...amin

CIK NANA said...

Lina : Bukan nie yang kita mintak kan? Cuma bila kerap sangat orang mempertikaikan tahap kesihatan Saif, Na jadi sedih. ;( Glad to have supports from mommies out there! TQ babe! Love u more!!

CIK NANA said...

Kinder : Moga tabah dalam memelihara keluarga. Amin. Kadang-kadang semua nie yang membuatkan kita tabah. :p

wanie amerie said...

btul hani,kdg2 tuhan menduga kita supaya kita menjadi lebih kuat. smua ibu akn berikan yg paling utk anknya, tp jika Tuhan masih menduga kita itu diluar jangkaan kita. sub doakan smoga saif sembuh seperti sediakala & hani kena sabar byk2 ya.. semoga kita akan terus menjadi seorang isteri & ibu yang tabah senantiasa.

CIK NANA said...

Sub.. Only those wearing the same shoes as us understand the situation.. ;) Yes, moga kita semua tabah and strong enuff to face all the circumstances..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...