Thursday, August 4, 2011

My true passion

Na suka menulis.  Sangat suka.  Mula-mula skema, tulis karangan pendek.  "Aku sebiji bola", "Bercuti di Zoo Negara" dan lain-lain.  Beberapa kali menang peraduan.  Hadiah?  Mestilah buku cerita..  Dan hadiah paling banyak ialah RM50 tunai.  Nilai RM50 pada tahun 90an agak besar, terus masuk akaun bank Islam.  Menang la Anugerah Nilam tue.  Standardlah, kalau suka menulis, mestilah suka membaca.  It's a package.  ;)


Bila masuk sekolah menengah, masih minat menulis.  Selain cerpen yang selalu terpilih untuk Majalah sekolah tue, Na dah mula cuba tulis artikel.  Artikel tentang Sains & Teknologi, tentang Alam Sekitar..  Selalu menang peraduan mengarang kat sekolah.  Hadiah selalunya berupa sijil dan voucher Popular atau Novel.  Memang selalu la menulis.  Setiap tahun mesti masuk peraduan mengarang dan selalunya menang!  ;)


Masuk universiti pulak, waktu tue dah tak minat masuk peraduan mengarang.  Malas.  Na minat dengan penulisan kreatif pulak.  Terpengaruh dengan Kak Wirda la nie.  (bekas editor majalah Eh!)  So, Na asyik hantar artikel dekat majalah dan selalu jugak terpilih.  Hadiah selalunya berupa wang tunai, RM500 paling banyak Na pernah dapat. 


Waktu Na dekat uni, dah macam ketagih.  Na asyik menulis.  Beratus-ratus artikel.  Cerpen pun berlambak.  Na addicted.  I can't stop.  I'm sure this is my true passion, the rest can wait.  Lepas habis diploma, Na buat keputusan untuk sambung dalam bidang yang ada kaitan dengan penulisan kreatif.  I don't care.  I think I would spend my lifetime writing.  I don't want to do anything else.  Owh parah.  But then, before confront with my parents..  Na duduk fikir balik.  Na ikut hati atau akal?  There's no right or wrong.  But are you chosen the right path..?  Na fikir balik, pros and cons.  This is same situation like kita selalu dengar artis cakap..
" saya mahu sambung degree dalam pendidikan muzik tapi ayah mahukan saya dapatkan degree dalam engineering"
Selalu dengar kan?  Heheh, sama la dalam kes Nana.  Bezanya, Na berperang dengan diri sendiri.  On deciding a correct path.  Fikir punya fikir, Na pilih untuk further in Finance.  ;o  At the same time, Na takkan lupa my true passion..  Masih menulis, cuma simpan sendiri.  Dah tak hantar ke majalah.  Reason being - tak sempat + malas.  Hahah..


Sekarang, dah ada blog.  Boleh tulis dekat sini jek.  Senang dan dapat duit jugak!  Weee.... ;p  Itu minat Nana.  Apa pula minat anda?  (",)


2 comments:

mama iris said...

dulu pernah tetibe ada nafsu nak menulis cerpen/novel....sbb terlalu addict ngan novel....tp sbb masa terhad,pastu pulak hobi membaca tu pon makin berkurangan sejak kawin......so skill menulis pon makin hilang....

CIK NANA said...

Mama iris : sure kebanyakan blogger nie minat menulis! heheh.. aah, dah keje makin x sempat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...