Friday, April 15, 2011

Beware of fake M2U!

Bank tidak akan sesekali meminta butiran peribadi melalui email ataupun panggilan telefon.

Kalau kita receive an email from the so called 'bank', 1st sekali cuba ingat balik :-

Pernah ke kita provide the email address to the bank?


Selalunya, the so called 'bank' hantar the email randomly to the recipients.  Kalau kita takde acc dengan bank A, will definitely kita akan ignore the email kan.  Nak dijadikan cerita, kita ada lak account dengan bank A.. terus cuak, terus klik the link given, enter username, pword and damn..  Ur money is gone!  As simple as ABC kan?


Cuba tengok 'penghantar' email tue?  Kadang-kadang, 'accounting department' la 'customer service' la.  Come on la, accounting keja dia lain.  Bukannya hantar email kat customer.  So do customer service, diorang cuma akan hantar if there are some issues related to yr account.  Itu pun akan bermula dengan formal phone call and letter.  Bear in mind, bank takkan sesuka hati guna medium yang 'rapuh' untuk bertanya maklumat sulit pelanggan.  ;p


Kalau betul ada more security information yang bank perlu dari pelanggan, cuma akan melalui 2 cara :
1) ATM
2) M2U (real one k?)


Sekarang Maybank2u dah enhance its security protection.  U all kena pilih one pics and insert the caption and whenever u want to log in to the system, u have to check the pics and caption and ensure it is YOURS before u proceed.  If you noticed something fishy there, let say the caption is huhu but then the caption appear there is haha, straight away click the X button.   That's the purpose of the enhancement.  Maybe people could replicate the m2u homepage, but do they know yr unique pics and caption?  Definitely nay right?  ;)


Akhir kata dari Cik Nana, pls take ownership of yr own account. 

Do not simply click any link of the fake M2U or CIMBclick or whatnot!  ;p


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...