Wednesday, March 16, 2011

Eeeii, geli...

Waktu Na kecik dulu, my mom jarang beli cup yang guna straw.  Mama beli tupperware bulat jek.  Minum la dalam tue.  Takleh nak merasa nyot nyot air macam baby!  Heheh..  Mula-mula pelik, bila tanya Mama cakap straw tue cepat kotor.  Nak basuh susah, sebab moncong straw tue kecik.  Noted.  Kitorang pasrah la minum dalam tupperware.


And now bila Saif dah besar, nak bagi minum Ribena, soya, etc.  Na beli la cup.  Mula2 beli MAM's cup macam bawah nie..  2 bulan pakai, jaga elok2, rendam air panas, cuci hari2 even tak pakai.  Tetap cup tue bertukar kaler kuning.  Geli-geleman Na, buang. 

Beli Mothercare cup.  Yang nie pakai straw.  Owh, sape ada info pasal pencuci straw?  Tolonglah share ek?  Sebab geli tengok straw berkeladak.  Macam mana nak bersihkan straw tue?  Pleassseee...  Share the miracle tips, should there is any.


Dekat babysitter belikan cup thomas n fren nie.  Sebab comel kot.  Saif jarang pakai cup nie kat umah bb sitter.  He prefers to drink dlm botol susu or dlm cawan plastik.  Which is good la.  Tapi bila nak manja2, Saif mintak cup nie la. 


Amie ada blog pasal momma cup nie.  Comel yang amat!  Tapi not for Saif kot.  Maybe for his lil sis..  :)  Insya Allah. 


Sekali lagi, siapa yang tahu cara nak keep the straw bersih suci murni.  Hopefully boleh share the tips.  I beg ur guys... ;(



All pics are google ed!

8 comments:

sabrina.h said...

sab x tau plak cr2 nk cuci straw nie,x penah lg jmp berus utk cuci straw...tp klau na nk cr berus utk cuci straw nie,blh beli pencuci botol dr.brown..diaorg mmg ada berus kecik..diaorg ada jual berus je,so x yah la nk bl 1set dgn botol susu dia...cuba lar ;)

Lina said...

na, cube rendam dlm sterilizing tablet semalaman after every usage...

PUAN NANA said...

sab : thanks so much. nanti na carik! :p

IEZA said...

Salam...Memang botol yg jenis straw memang mudah berkeladak and kuning di dalamnya,ari tu kita tengok my husband cuci menggunakan lidi..baru hilang...lidi tukan kecik..letak la sedikit pembasuh kat lidi tu...baru tanggal..yang pasal bekas straw tu selalunya my husband cuci..he..he..

genny da bomb said...

rasanya yang mothercare tu ada bole tukar straw tu..pakai agak2 dh kotor beli tukar straw je

Anita, Mummy Adzryl said...

nana, nice entry!! haaaaa. btol tu! me pun ada dpt mothercare straw cup tu masa bday adzryl. tapi dok guna cuci, guna cuci pun, still gak straw dia berkeladak. now mmg x guna langsung dah. geli amat! tapi sayang nak buang kan.. sbb botol nya okay, cuma straw jer fail. huhhuu.

Liz Rohaizat said...

this is my method. ada member ajar bila nak bersihkan breastpump tube dulu.

ia agak leceh tp kalau selalu buat, tak la susah keladak tu nak keluar.

ambil benang, masukkan ke jarum. then, hujung benang yg lagi satu, letak kain yg agak kasar. letak kecil je, nak bg muat dlm straw. cara nak attach kan kain dengan benang tu, masing2 kena pk. saya jahit je.

dah siap, masukkan jarum ke dalam straw sampai ke hujung straw (dia akan keluar balik). susah nak bg dia keluar, lalukan dengan air. make sure benang tu panjang sikit. bila jarum dah keluar, boleh tarik benang tu slowly. so kain tu akan menyapu keladak2 tu.

it works for me. agak leceh tp boleh la. kalau dah teruk sgt, tukar je straw

sabrina.h said...

na tgk lar link yg jual cleaning brush dr brown,saje share kot2 na x smpt nk cari lg ;) http://www.mybbstore.com/webshaper/store/manufacturer.asp?mfc=85

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...