Monday, December 13, 2010

Menu seminggu si kecil


Day 1
Macaroni rebus
Kenapa nama macaroni rebus, sebab kuah macam mi rebus.  Saif suka sangat makan makaroni.  So, Na belajar buat menu nie from my Mom.  Rebus macaroni and toskan.  Tumis bawang putih, bawang merah, sedikit halia.  Masukkan pes tomato and gaul hingga wangi.  Masukkan tomato, carrot.  Kacau sekejap.  Tuang air rebusan daging + daging yang dihiris kecil.  Tuang tomato sikit.  Kacau lagi, sebelum masukkan satu sudu rempah beriani.  (untuk memekatkan kuah dan bagi ada rasa) Then, masukkan macaroni yang dah siap direbus tadi.  Yummeh! 



Day 2
Nasi putih + Sotong goreng brokoli & kentang
Heheh.  Goreng sotong sekali dengan ubi kentang & brokoli.



Day 3
Dry Mushroom kuetiaw
Tumis bawang merah, bawang putih.  Masukkan udang / carrot dan gaul manja.  Masukkan air rebusan ayam/daging and kacau hingga mendidih.  Tuang sebungkus peket sup cendawan (tak kisah flavour apa) and kacau lagi.  Then, campurkan dengan kerang yang dah siap direbus.  Bila dah pekat, masukkan kuetiaw yang dah siap direbus.  Done.     



Day 4
Nasi putih + Peha ayam rebus + Papdrik udang
Rebus peha ayam.  Siap.  Tumis bawang putih, serai & bawang merah.  Masukkan sos tomato + kicap + sos tiram and sedikit air.  Garam dan gula secukup rasa.  Masukkan udang dan masak hingga mengeluarkan bau padprik. 



Day 5
Macaroni and Cheese
Owh yang ni senang.  :)  Rebus macaroni and toskan.  Rebus ayam yang diracik kecil sampai masak, in between masukkan juga carrot & ubi kentang.  Bila dah agak masak, tuang serbuk cheese and kacau (jgn berhenti tau, hehe just kidding).  Last sekali, masukkan macaroni!  Siap.


Semua masuk dalam tupperware.  Senang basuh, trendy, cepat tanggal minyak.  Hubungi Na kalau nak beli tupperware.  Heheh... :p



Anakku, semua tue makanan kamu selama seminggu.  Jangan nanti kamu degil cakap Ibu.  Nanti kucubit peha mungil baru tahu!  Heheh..




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...