Thursday, December 30, 2010

Menang, dipuji vs Kalah, dikeji...

Na ingat yang before this skuad bola sepak Harimau Malaya selalu kena kritik.  Sebab tak mempamerkan mutu permainan yang baik.  Kena hentam dalam paper, kena kutuk dalam TV, kena perli dalam blog, dekat FB & twitter sume takyah cakap la kan?  Memang tak mampu nak tepis la.  Huhuh...


Sekarang, or to be exact semalam?  Skuad yang sama, dipuji tinggi menggunung.  Owh come one, of course la sebab buat pertama kali berjaya menjulang AFF Suzuki Cup.  Semua paper buat liputan yang manis pasal nie, semua channel cover berita nie.  Blog, FB, twitter sume pun cerita yang sama.  Blog girlfriend Fahmi pun diserbu bagai nak rak.  Heheh...


Mesti ada yang kata?  Ah manusia, bila menang ko puji bagai nak rak.  Kalau kalah, kena maki bagai nak mati..  Owh, that's normal. 


Cuba bandingkan pemain bola professional nie dengan kita?  Kedua-dua bekerja.  Kita bekerja untuk syarikat and pemain bola bekerja untuk negara.  Kalau dah nama bekerja, mesti la kena perform.  Kalau kita tak buat keja betul2 or salah, harus la kena maki ngan bos kan?  Ok la, maki tue maybe perkataan yang kasar, Na ubah jadi tegur.  Sure bos akan tegur kan?  Silap2 kena marah sebab duit dah habis banyak untuk siapkan kerja tue, tapi kita tak berjaya siapkan accordingly.  On the other hand, kalau kita perform..  Timeline setahun, tapi kita dah siapkan kerja tue dalam masa 7 bulan...  Mesti la bos suka kat kita.  Puji, promote, silap2 bos bagi bonus RM 77 hebu!  ;p


Sama ja la dengan pemain bola tadi.. Bezanya, kita berkhidmat dengan syarikat.  Skop kita kecil.  Kalau kena kritik pun within the department/company only.  Beza dengan pemain Malaysia, skop diorang luas.  Kata berkhidmat untuk negara kan???  So, kena la tanggung risiko dikecam, dipuji semua nie.  So, my personal view on this matter is : N O R M A L.


Pemain bola kena terima la.  At the same time, peminat / penyokong sukan bola sepak pun kena la be matured sikit.  Support la our team.  Jangan main bambu jek.  Jaga la hati diorang jugak..  Hope all bosses out there akan take note on this.  Haha...





3 comments:

amethyst said...

hehehe pg td kt lite.fm dorg buat discussion psl ni... "do we only support msian footballers when they win?" then papa cakap, mestila, who wants to support loser heheheh tp mmg it's a norm in life la... either they are getting better or the other teams are getting worse.. only 2 possibilities =b

genny da bomb said...

betul sangattt..but sometime over kritik pun ye..hope skuad yang ni tahan kritik n tak mudah patah semangat...nampak dorang ni bole pegi jauh..

CIK NANA said...

Inaz : betul2, mmg normal la. xyah nak exangerate (ok, tatau eja)

K. genny : aah both parties kena chill. kita jgn ikut rasa, and diorang kena la kebal sket. ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...