Monday, November 29, 2010

Bangkok : Chatuchak flea mkt, foods, transport

Last day in Bangkok, kitorang bangun awal.  Breakfast Maggi Cup at hotel cafe.  And then menapak pegi LRT station, untuk ke Pasar Chatuchak. 




Hah, bukti bahawa kami naik train i/o tut tut or taxi tau.  Owh, sebut pasal tut tut nak cerita sket.  Na naik tut tut dari Plaza MBK to Asia Hotel which is 10-15 mins walking distance and kena bayar 40 baht (4 hengget).  Gila laju diorang bawak.  Rasa nak terbang dari tut tut.  Huhuh, tak sesuai kalau bawak kids. :( 


And most of the taxi kat Bangkok = ALTIS.  Hello, kat Mesia menggigil nak pakai ALTIS, kat sana buat taxi jek?  Huhu..  Tapi kan, tambang taxi and tut tut lebih kurang sama tau.  So, better naik ALTIS la kan.  :)  Kalau nak merasa, then sekali naik tut tut and the rest naik cab tau.  Tapi Na banyak naik LRT kat sana. 



Cik Nana tengah eksen konon2 nak amik duit.

Ada yang kena withdraw duit sebab dah abih.  :)  Na bawak RM 1k ++ jek untuk both me & hubby's expenses, tapi still tak habih.  Na cuma beli beg NARAYA yang comel, beli kasut converse for me & hubby (kasut dia murah RM 40 to RM100 compared to local) and baju Saif. 


Na memang tak shoping sangat.  Na bukan kaki shopping.  Na lebih suka jalan2.  Macam pegi Genting, Pulau etc.





Tak ramai sangat.  Semua dapat tempat duduk.  Maybe sebab weekend, and still awal pagi.  Owh, dekat LRT station, shopping complex ada tentera tau.  Yang pakai baju celoreng2 and pegang senapang tue.  Takut gak mula2.  Tapi lama2 dah get used to it.  Maybe sebab kes 'baju merah' dulu tue kot.  Nak masuk MBK pon kena scan macam kat Airport tue.  And then diorang akan check beg kita.  Specially kalau pakai tudung.


Dah sampai Chatuchak.  Waktu kat LRT tue, tengah berjalan nak turun tangga..  Tiba2 semua orang statik tak bergerak.  Ingatkan Na kena prank ke apa ke..  Rupanya tengah pasang lagu kebangsaan Thailand.  TWO thumbs up.  Semua orang STOP tak gerak.  Gila patriotik!  Bagus2..  Kitorang pun berhenti jalan, respect babe.  Masuk kandang kambing, mengembek.  :)


Beg cantik2.  Chatuchak flea market nie memang besar gila.  Korang pernah pegi Padang Besar?  Sila kali 10 kali (or even more)..  Memang besar gila.  Setingkat jek.  Siap ada map and information counter. 


Kot2 la sesat dalam tue.  Na tak pusing abih pon.  Penat babe.  Ada souvenirs, ada barang rumah (lampu, perabot etc), ada beg, ada makanan.  Ish, macam2 ada.  Owh. jangan lupa mintak tawar tau.  Peniaga dia ada yang friendly, ada yang hangen.  So, pandai2 la ek.


Na beli baju Saif, kain lap tangan.  Tue je kot.  And then dah tak larat jalan2 tengok kasut, baju then terus beli mangga + anggur.  Again?  Heheh, asyik makan buah je la kitorang kat sana.  Pastu terus balik hotel, sebab nak lunch.  Lapar babe!  Kat sana kelaparan sket, sebab kitorang bergantung kat 2 Muslim restaurants near the hotel.  So bila keluar dari kawasan hotel, susah sket ar.  





RESTORAN 1 : MAK YAH.
Sebut betul2, bukan maknyah tau.  Restoran nie tepi jalan.  Kalau jalan kaki, 10-15mins from Asia Hotel.  Air cond, kemas, bersih, cantik.  Harga mahal sikit.  Tomyam putih + kailan ikan masin + telur bungkus + nasi putih 2 + air epal + air oren = RM 68.  Mahal jugak la.  Service malam pertama OK la tak cepat but tak lambat sangat, masuk malam kedua lambat gila.  Sejam lebih tau.  So, korang fikir sendiri la ek?



RESTORAN 2 : FARIDA FATORNEE
Nama macam restoran mamak kan?  Kedai nie biasa jek, takde aircond.  10-15 mins gak kalau jalan dari Asia Hotel.  Tapi Ya Allah, sedap sungguh tomyam dia.  Sangat2 sedap. :)  Cepat dan murah.  Na order ikan kembung masak pedas 2 + kangkung goreng belacan + tomyam seafood + sambal belacan timun + teh ais 2 = RM45.  So, highly recommended.


Dekat Chatuchak pon ada kedai Muslim, tapi keadaannya kurang memuaskan.  So, kitorang tak makan situ la.  :)  Pas lunch, kitorang packing then terus check out.  Kitorang naik train jugak pegi Airport. 


Tengok beg Naraya kaler pink baru beli untuk Saif. :) RM 24.50 jek. Na tengok kat KLCC, same bag with diff colour = RM199. Pengsan.


1st time naik flight malam.  Cantiknya tengok view kat luar.  Pastu tidur berdua.  (",)


Dah selamat sampai di LCCT.  Bye bye Bangkok.  Banyak kenangan manis.  Semoga ada jodoh pegi lagi.  Ok peeps, nie entry terakhir pasal Bangkok.  No more after this.  :) 


Yang nak baca balik boleh klik SINI.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...