Friday, October 15, 2010

Darah bersembur di KK

Lepas mandi-manda ngan Papa, kitorang pun rasa lapar.
And petang tue kitorang amik cab pegi Pasar Filipina.
Owh, RM 10 utk perjalanan yang tak sempat panas punggung pun.
Huhuh.


Petang tue, makan ikan bakar ngan sotong bakar.
Sedap air asam dia.
Yummeh!


Makan, jalan2 tengok pasar KK.
Owh, sayur sgt fresh.
Rasa nak beli rumah and stay kat KK.
Hola, just kidding!
(",)


Ikan pon besar2 and cheaper than here!
Best sgt!!


Then, kitorang jalan kaki balik hotel.
Lalu la warisan square and mcm2 square lagi.
Beli air mineral and balik hotel.


Sampai bilik, Saif pun dah penat.
So kitorang tidurkan dia.
Baru pukul 5 petang tapi dah nak gelap.
And Saif pun tidur.


Kitorang tengok TV, baca2 map and plan utk esoknya..
Kitorang pun tidur!


Dalam pukul 11 pm, Saif macam tak selesa.
Tertonggeng-tonggeng.
Kalih sana sini.


Alih-alih Saif bangun dan muntah.
Kuar nasik yang dia makan petang tadi.
Mama terus cuak, sebab ingatkan yang dia jatuh pagi tadi??
Before naik flight.
Macam yang Na cerita kat SINI?


Lepas baby jatuh, kita kena monitor utk tgk dia muntah ke tak dalam masa 24 jam.
Owh, Na nak nangis.
I cried actually.


Na basuh2 sume, tukar baju Saif and cuba dodoikan sebab Saif macam sgt sleepy.
Saif tertidur sekejap and tiba-tiba Saif muntah balik.
Kali nie..
BINGO!
Muntah darah.
That was not a fresh blood, it was only a stain but still..
It's a BLOOD!
OMG, I was in KK.
No family, no friends.
:(


Terus Na and hubby salin baju and turun lobby.
We need to go to hospital asap.
:(


Those bellboy sgt membantu.
I asked for the nearest hospital and they said it is Queen Elizabeth.
While we're waiting for a taxi, I made a call to Medijaring 24 hrs infoline to confirm whether Queen Elizabeth is MBB Panel.
And the guy really make me pissed off!


Cik Nana : Tolong check whether Queen Elizabeth Hospital, KK is our panel?
Medijaring guy : Hospital apa?
Cik Nana : Queen Elizabeth, KK.
Medijaring guy : Dekat mana hospital tue?
Cik Nana : KK, Sabah.
Medijaring guy : Hospital apa tadi?
Cik Nana : Queen Elizabeth Hospital, KK, Sabah.
Madijaring guy : Dekat mana ya hospital tue?
Cik Nana : -separuh menjerit - Kota Kinabalu, Sabah!
Medijaring guy : Bagi saya alamat penuh hospital tue, dengan poskod sekali.
Cik Nana : -sgt marah sampai keluar air mata- Hey, awak tekan Sabah, then klik KK, tengok ada ke tak nama Queen Elizabeth. Apa kejadah nak mintak full address sume nie.  Saya tgh emergency, anak saya sakit!
Medijaring guy : Boleh Puan, Queen Elizabeth panel kita.
Cik Nana : Thanks, bye.


I tell u guys, sapa yang kenal me tahu yang I barely raise my voice.
Memang Na jaaaaaaaarang sangat marah.
Apatah lagi dalam telefon.
Tapi ni memang melampau, annoying and silly!
:(


Tak sampai 5 min, taxi arrived and we headed to Queen Elizabeth and then only I realized that was a government hospital.
Huhuh..
And the queue at the Emergency room was like really long!
OMG.
:(


I asked the taxi driver whether he could send us to the nearest private hospital.
He was then driving to the Sabah Medical Centre.


Once arrived, the guard asked me whether I come from Queen Elizabeth or SMC.
I answered from Queen Elizabeth ( Na dah blur sini nape dia tanya macam tue and memang kitorang dari Queen pun) and he brought me to the emergency room yang paaaaaaanjang jugak line dia.
I wonder, nape ramai sangat nie??


I asked the front liner and he said they were transferred from Queen Elizabeth.
Na tanya dia perlu ke kami tunggu?
Pastu dia kata, kalau ada duit boleh pegi yang swasta kat tingkat satu.
Huhuh..


Terus lari tgkt satu, register and met a doctor.
Docs check kepala, lain2 mcm biasa.
Docs ckp maybe sebab saluran hidung yang terluka sebab kalau kepala dia hurt, Saif takkan mampu menggerakkan kepala and jadi seaktif malam tue.
Docs tanya ada selsema tak?
Yup, dia dah selsema 2 hari.
So, docs ckp maybe sebab tue and disebabkan Saif pulak jatuh that morning, kitorang ingat sebab jatuh.
Padahal tak.
Owh, release sedikit.
:(


Saif memang aktif macam biasa.
Tolak2 doktor semua.
So, dapat ubat angin + selsema.


Utk payment lak tiba-tiba staff hospital takleh nak fax to medijaring.
Semua line bz.
So I need to pay first.
Arggggh, annoying.
Dah la kitorang outstation.
Esok bila dah boleh dpt GL from Medijaring, kitorang kena pegi pulak untuk sign the letter and dpt duit balik!
Bukan ke menyusahkan namanya??


Hampir-hampir kami bermalam di SMC instead of Promenade Hotel.


Nasib baik staff hospital call kan cab for us.
So, kitorang sampai hotel dalam kul 1 am.
Naik bilik, Saif sgt sleepy.
Bagi Saif minum susu..
And

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

That was what happened on the 1st day of our trip to KK.
Which nearly turned our holiday to nightmare.



4 comments:

Liz Rohaizat said...

Masya Allah, kalau saya kat tempat awak, sure nangis gak kot. yer la, dah la kita jauh dari keluarga. tu pun nasib baik ur hubby ada kan?

alhamdulillah saif xde ape2.

CIK NANA said...

Liz : Kita cuma mampu merancang kan? Allah yang akan menentukan. Since then, my trip has changed three sixty. I'll update soooooooooooon. :) Owh, and benda mcm nie actually mengukuhkan ikatan keluarga..

~ n.u.r ~ mommy wannabe said...

ya ampun nasib baik saif takder apa2...tu la ada hikmah disebaliknyer...maybe dia nk suruh kita lebih berhati2...alhamdulillah dia ok..:-)

CIK NANA said...

Nor : Alhamdulillah dia OK. Tapi takleh ingat malam tue. Rasa nak tercabut nyawa.. :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...