Friday, August 27, 2010

Anak sakit sebab jangkit dari rakan kat nursery?


Disclaimer : Sila baca dengan minda yang terbuka

Saif pernah admitted, sebab terkena HFMD.
This is how it's started.
Ada sorang budak A yang mengalami symptom demam, air liur meleleh, takmau makan, biji2 merah kat tangan, mulut and etc.
But still, the parents sending her to bb sitter as usual.
When I saw her, I'll straight away think that the kid is sick.
:(


3 days later, Saif was down by high fever.
I brought him to the clinic and referred directly to specialist.
And there he was, admitted at Columbia Asia Hosp.
It was diagnosed as Hand, Foot & Mouth Disease.


Again, I thought of the budak A who had the similar symptom as my son and said..
"Owh, Saif jangkit dari dia.."


Saif was warded for 4 days.
And my parents bb sit him for another one week.
Meaning that, I ensure he's fully recovered before sending him to bb sitter.
And I felt a bit of angry, why parent of budak A did not do the same...
:(


But, an email sent to me is really rang a bell.
I was crying after read it.


Tentang syak wasangka, tuduh menuduh.
Kes yang ala-ala sama macam mine.
Anak-anak di nursery.
A jangkit from B and vice versa.


Ada satu ayat AL Quran yang dilampirkan buat Na terkesima jugak.
Macam mana kita nak pastikan memang budak A yang menjadi punca?
Virus masuk dalam badan manusia, and it depends on our antibody before merebak.
Boleh jadi, sebenarnya virus itu masuk dalam badan Saif dulu.
Sebab antibodi Saif kuat, then the symptom does not shows.
And Saif dah jangkitkan virus tue kat budak A.
And disebabkan antibody yang lemah, terus ketara symptom2 penyakit tue kat budak A.
Dan kemudian, antibodi Saif dah tak mampu melawan, maka virus tue shows.
Tell me, siapa pembawa di sini?
Yup, anak Na..


Na rasa it's possible.
Kita takkan tahu dari mana datangnya virus.
Kecuali kita buat ujian scientific dengan doctor.


Yang nak ditegaskan dalam email tue, jangan menuduh orang.
Sebab kalau salah, maka bertukar menjadi FITNAH.
So, I've learned a lesson.
Alhamdulillah.




1 comment:

nannoor said...

hi nana.

*like* this entry especially the email. (eventho u x letak the email).

yup, Tsnm too recently infected with HFMD. Mcm biasalah, kita mak-mak ni mesti nak cari sapa salah kan..
in my case, i suspect it from the nursery in Bintulu (masa i outstation).
but ur post ni mmg betul2 buatkan i terkedu.
eventhough almost 98% my suspect is betul, tp tak sepatutnya i suspect nursery BTU camtu. sebab betul like u said, penyakit ni dtgnya dari Allah. kita x boleh nak kenal psti secara kasar/melulu dr mana jangkitan ni start. ntah2 mungkin anak kita jgkit dr tmpat lain/org lain?
astaghfirullahal'azim..menyesal di situ.

thanks for sharing and writing this post.
:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...