Monday, May 10, 2010

Bila jadi IBU, adakala bunyi handphone sangat mendebarkan..

Setuju tak mommies?

Na bekerja.
Bukan Surirumah.

Anak ditinggal pada pengasuh, yang Na percaya.
Secara purata, Na tinggal Saif dari 7.00 pagi hingga 7.00 malam.
That's 12 hours!
Lama, memang lama.

Tapi ini hakikat hidup.
Perlu dua gaji hidup yang lebih baik.
Satu mungkin cukup namun masa depan itu samar.
Na tidak boleh menelah yang hidup akan sentiasa indah.
Maka perlu bersedia.

Searching here and there for the perfect baby sitter.
Thanx God, I found this ONE.
They have taken a good care of Saif for almost ONE YEAR ++ and I'm fully satisfied and thankful for their help.
I call it HELP instead of SERVICE as they actually lend a hand to simplify my life!
Alhamdulillah.

At workplace, Na sengih senyum girang kalau terima MMS dari baby sitter.
Maksudnya adalah aksi lucu/manis Saif yang baby sitter rasa Mama berhak tengok that lovely moment.
So, they share it with me.
Thus, MMS sangat menggembirakan malah membuat adrenalin Na melonjak lebih tinggi.

Kalau bunyi SMS, Na mula resah sikit.
Cuma ada 2 kemungkinan kalau receive SMS from baby sitter.
Sama ada nak minta permission Na untuk bawa Saif kemana-mana..
Atau...
Ada yang tak kena dengan Saif.
Maka selalunya bunyi SMS membuatkan jantung Na berdegup lebih laju.

And kalau baby sitter call, I definitely nervous, lost and sometimes burst into light tears before I actually know what is actually going on.
Sebab there's must be something had happened to Saif or may be them.
:(
Jadi, a call from baby sitter always freak me out!

Sekarang, Na 1/2 EL sebab Saif tak sihat.
Dari semalam muntah-muntah, badan panas and I hope lepas makan ubat, he'll getting better.
Insya Allah.

3 comments:

Liz Rohaizat said...

mmg betul. sbnrnya, sy hanya baru merasa buat kali pertama pd minggu lepas. selama setahun 7 bulan anak kat nursery, x penah dpt call dari sana. semuanya baik2. bila tiba2 dpt call last week, terus rasa hati ni nak meletup! padahal, belum angkat phone lg!

yatie chomeyl said...

get well soon Saif

Ena said...

moge saif cepat sembuh ye.. ciann dier tak sihat..

itu la pengorbanan yg kiter terpaksa lakukan bile buat keputusan utk bekerja & menyerahkan anak utk di jaga olh pengasuh.. Alhamulillah bile dpat pengasuh yg baik.. mcm akak juge.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...