Wednesday, May 12, 2010

Biar tidak bergaya, asalkan tidak jatuh papa!

Na percaya dengan pepatah lama yakni "Ukur baju dibadan sendiri".
Kalau ayat ringkas dan pedas tentulah "Sedar Diri".

Kalau ada RM 10, belanjakan cuma RM 7.
The remaining RM 3 sila simpan di bawah bantal dalam akaun yang tiada ATM.
ASB, Tabung Haji, Unit Trust, FD, etc.

Tidak bagus kalau kita belanjakan RM 12 padahal kita cuma ada RM 10.
Lebihan RM 2 itu mungkin dipinjam dari orang, bank, along atau sebagainya.
Bila kita sudah terlebih belanja hari ini, esok kita harus berbelanja kurang untuk menebus keterlanjuran kita semalam.
Jangan masih terus berbelanja lebih, lebih dan lebih.

Tidak elok untuk kesihatan poket kewangan kita.
Tetapi, there's always an exemption.
Kalau emergency, mungkin boleh dipertimbangkan la.

Tak perlu berbelanja lebih kelihatan 'sama' dengan orang lain.
Be yourself.
Skang zaman millenium.
Ada lagi ke orang cakap, "Ko tak layak kawan ngan aku sebab ko takde beg LV"
Owh...
Kalau ada orang ckp macam tue, just drop them from our friend's list!
They're not friend, they're rubbish instead!
:)

Na tidak kaya, tidak juga papa.
Na wasatiah.
Golongan di tengah.
Tidak ada handbag, jam tangan, kasut yang nama-pelik2-susah-nak-sebut tue.
Tapi kawan-kawan Na OK jek.
Terima seadanya.
Na tak perlu bergolok-gadai untuk kelihatan HEBAT dimata mereka.
Dan mereka juga chill and cool jek kawan ngan Na.
Tiada sempadan.

:)

11 comments:

Elyn said...

zaman sekarang ramai yang sanggup berpoket kosong asal bergaya na!!!

tapi kalau dah sampai membeza-bezakan pemakaian kite mmg perlu di jauhkan species ini!!

honeylanz said...

tak sanggup ehh nk g kedai pajak gadai..tebal aja muka rs nye kan :D
tp mmg kn disiplin saving dlm akuan yg x de ATM!! cash dlm ATM sgt la laju..air pun kalah ;)

Anita, Mummy Adzryl said...

i'm proud & glad that our paths crossed, na! x kira lah nana mcm mana pun.. i accept u juz the way u are! ;) kissy skettt.. hik.

zatty said...

nana,ada lg ke org taknak kawan dgn kita sbb kita xda barang2 mahal?

itu semua rezeki masing2 kan ;-)

rupa,harta tu semua sementara saja.kawan biar ikhlas.

ousna90 said...

hye kak na..betul tu..biar bersederhana je..kalo takat pakai barang branded tapi poket kosong xde maknanya..he he

CIK NANA said...

K elyn : betul. konsep biar papa asal bergaya harus dijauhkan! :)

Honeylanz : heheh, duit lebih kena simpan kat ttp yang SUSAH nak amik. Br berjaya!

Anita : hehe, i tahu u all sume rocks! tak kisah pun even i pki baju beli kat pusat pakaian hari-hari kan?

Zatty : takde la, cuma saja nak ketengahkan issue nie. tapi i rasa semua blogger mommies sempoi jek.

Ousna : hehe, kalau mampu just go for it, tapi jangan la nak lekehkan orang. :)

tempe said...

cool!!

HaninFarshid said...

a very good blog post..a very big clap to u :)

yups!! org2 macam nie memang patut dijauhkan...

CIK NANA said...

Hanin : ini cuma pendapat peribadi.. :)

CIK NANA said...

Tempe : i'm the coolest in town! ngeh ngeh

Diyana Zulkifli said...

dah jadik mcm penyakit skrg ni,berlumba kejar material.takde duit,tp tetap nak bini branak di private[?].karut!

slm perkenalan..dr diyana :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...