Thursday, April 1, 2010

Seksa ke jadi CIKGU?

Na dengar HOT FM pagi td.
Topik panas : Seksa ke jadi CIKGU?

Herm..
Na bukan cikgu!
Tapi Na anak pensyarah cikgu.
Na salute/respect semua CIKGU!
In fact my SIL/BIL pon is a teacher.
Plus my sister also might become as teacher.
Nape might?
Sebab mungkin Na akan amik dia jadik bb sitter aka maid pas dia grad nanti kalau result dia hampeh!
Hah, cepat gi baca buku Kaksu.
Asyik nak baca blog I jek..
Heheheh....

O, berbalik kepada topic tue.
Na rasa tugas guru sekarang agak berlebihan dari yang sepatutnya.
Memang diorang cuti panjang..
Tapi jangan tak tahu, kadang2 diorang kena attend kursus / conduct tuition for students etc...
Dah terkorban masa ngan family.

Memang diorang bukan kerja straight 8 am - 5 pm.
Tapi masa di antara kelas tue diorang kena prepare utk next subject!
Bukan senang oooooooooooooo....
Belum campur nak tengok sukanlah, pasukan beruniformlah, kelablah, kuizlah...
Pendek kata, multitasking la CIKGU2 di Malaysia nie!
*clap clap*

Belum campur kisah anak kurang didik lagi.
Mana yang nakal..
Mana yang degil..
Mana yang malas..
Mana yang terlebih cerdik!
etc etc

Woit, baik handle machine ar dari handle manusia beb!
Susah oooooooooooooo....

TAPI!

Semua tue takkan menjadi masalah kalau semua guru MINAT dengan tugas mereka!
Memang penat, obviously!
Tapi, minat boleh menjana tenaga kita untuk terus berkhidmat pada masyarakat..
Dan owh... Tugas menyebarkan ilmu..
Subhanallah..
Betapa besar pahala guru!
Dari ZERO to HERO!

Na tak condemn mana-mana pihak.
Na tahu macam mana kerja cikgu sebab kawan Na ramai cikgu!
Buna, Lieza, Dila.. to name a few!

Cuma Na harap both sides
 : Kementerian Pendidikan kaji semula job scope cikgu nie..
Bahagian admin tue biarlah clerk or admin exec buat!
Cikgu bukan robot beb sume nak buat seniri!
And to teachers : Lapangkan hati, tegakkan niat!
Insya Allah.. semua kerja akan jadik lebih mudah.. 

So kepada semua guru-guru malaysia!
I heart u all!

7 comments:

~ SueHarriz ~ said...

Tabik lah dgn post ni, Na! Hehhe. Tp sbnrnye sume org ckp jd ckgu senang. Try jadi cikgu seminggu, tgk, leh x bertahan? Dgn kdaan students skrg yg smakin lemak berkrim, wlau tggi mana pn minat ckgu nk mngajar, sure rs nk gv up. Kita je yg briye nk dia pndai, tp dorg xnk pndai cmane? Pape pn, I stuju dgn u..cikgu dtg sekolah spatutnya mengajar shaja. Bukan jd kerani atau akuantan. Hahahaha

CIK NANA said...

Sue : Bpk Na jadik teacher + lecturer for solid 30 years.. Can u imagine mcm mana feels cikgu tu meresap dalam badan Na?? Na lak refuse jadik cikgu sbb I know that's not EZ babe! huhuh... paling tak tahan tue bab anak murid la.. ;) so, no worry ye.. Tugas guru tue sendiri memang sgt mulia! :)

honeylanz said...

biar cikgu wat kerja mengajar aja... cikgu pun org gak... bkn robot yea... byk guna otak lagi...cian cikgu...

Elyn said...

alamak cik sue dah jawab komen la hehehe.

saya paham susah nyer camne jadi cikgu sebab MIL dan PIL saya adalah cikgu. so takle pandang rendah kerja dierang.

i pun pernah terjebak jd cikgu tapi untuk org tua la heheheh.

p/s : tutorial utk right klik akan menyusul!!

CIK NANA said...

Honeylanz : yeah, i know dat! don worry.. kerajaan kita sgt peka dengan benda nie.. :0

Kak elyn : tima kasih... tolong tau! ish, Na tak pandang rendah tau.. I salute lagi those teachers!

PiNkLaDy said...

salam ziarah kembali =)
pg2 td hangta juga dgr hot.fm..
mak ayah saya juga ckg..
jd sy tahu mcmn peritnya menjadi cikgu..
even sy sbg anak pon kena tempias..
sy akan tuliskan dlm blog saya ye =)

CIK NANA said...

Pinklady : (",) aah, kita yang dekat ngan cikgu2 nie jek akan faham kan?? ok, u are free to do so.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...