Tuesday, March 9, 2010

Third class university???

Na baru received e mail from my junior..
E mail dia pendek jek tapi buat Na menyirap terkesima..
Herm, cik Y..
Meh Kak Nana(chewah, kakak tue.. Trus rasa matang and layak jadik kaunselor) kasik motivasi tengah hari sket k??

Cik Y nie mengadu..

Kak Nana, saya nak study kat world class uni tp end up dapat offer kat third class uni.. 
Saya sedih la Kak Nana...

Kan Na dah bagitau tadi, e mail dia memang pendek jek..
Dia harapkan kata2 nasihat/pandangan/pendapat/lecture daripada Cik Nana yang dah banyak makan garam nie ha..

Okeh cik Y..
First of all, Kak Nana nak tanya.
"Apa nawaitu cik Y bila decide nak further studies?"
Jawapannya of course sebab cik Y nak menimba ilmu kan?
-Biar Kak Nana jwb sendiri ek sebab nak tunggu kamu reply email lmbt sgt-
Bila kita dah tanam niat nak mencari ILMU, dimana dan bagaimana kita menimba ilmu adalah tidak PENTING wahai Cik Y..
Terpulang kepada diri Cik Y sendiri bagaimana nak optimize the knowledge n experience.

May be Cik Y nie terlalu dimomokkan oleh slogan "world class uni", "premier uni" and bla bla bla yang membuatkan Cik Y rasa -oh-aku-kena-study-kat-u-hebat-nie-kalau-nak-berjaya...
No sayang...
There are just superficial presentations by universities that do not mean anything.
It doesn't really reflect the actual state of nowadays' universities and students..
Percaya tak Cik Y, even uni that are not being ranked at all are able to produce graduates who are competent enuff.
Sebabnya, it's not the rank of the uni per se that makes student competent.
The onus is on students themselves to strive and excel in their studies and give the uni the niche.

Tapi entah apa malangnya, with the liberalization of education these days, many students enter uni ill prepared.
Natijahnya, kita boleh tengok several negative qualities among great number of students in our uni..
Ada sesetengahnya tak berminat pun nak further studies tapi dek terpaksa mahupun dipaksa, they end up pass as incompetent graduates.
 Macam mana diorang leh survive?
Heheh..
Through the copy-paste mode and pass out as mediocre graduates.

Cik Y, panjang lebar kan penjelasan Kak Nana?
Kak Nana sendiri pon lepasan uni-yang-kamu-kata-kelas-ketiga tue..
But I manage to sell myself with the best price!
Faham?

Kalau kamu ada determination, ada skills, ada faith and of course dengan redha Ilahi, insya Allah kamu boleh berjaya Cik Y..
Jangan kisah sangat pasal standard2 uni nie..
Kamu accept the offer, kamu register, kamu belajar rajin2, bijak cari peluang..
I'll guarantee u'll be able to compete with those from world class uni..

Insya Allah.

5 comments:

sabrina.h said...

agreed..x smstinya kite reg,blajar kt 1st class uni kite blh berjaya..yg penting nawaitu,usaha & pandai cr peluang utk berjaya kan ;)

ahmad said...

tak bersyukurlah.....hehehe

Ena said...

Betul tu.. apa yg penting adalah usaha, berdoa & tawakkal.. duk 1st camner pun tp x der yg tu.. hu2x..

CIK NANA said...

Sabrina h : owh, my name is sobrina hani!! hehe.. :) betul kan? apa kisah ngan 'class' of the uni.. nawaitu kena betul.. :)

Ahmad : dia budak lagi.. budak2 kan penuh dengan sifat ingin tahu..? so, let we show her the direction..

K. Ena : Na tak suka betul org label2 nie. Konon kalau ko masuk U**, ko akan cepat dpt keje bla bla bla, tp kalau ko masuk U*** menganggur la ko smpi ke tua! Owh, rezeki bukan di tangan uni.. Tentang rezeki kita, biar Allah yang tentukan, kita cuma berusaha..

senioritasara said...

itu betul...mcm sekolah jugak.xsemestinya sekolah kat kampung pedalaman xpandai.yg penting diri kita tu terima tanggungjawab tu utk belajar betul2....bila baca2 pasal ni rasa insaf sikit sbb masa u i naughty ehehehhee...rafiq...xmo notty2 ok..belajar rajin2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...