Thursday, March 25, 2010

Kiri atau Kanan?

Sama ada kita sedar atau tidak..
Setiap detik, kita akan berhadapan dengan pilihan..
Ya, betul..
Each sec, mins, hours, day..
Kita harus memilih antara A atau B, mahupun kiri atau kanan..

Contoh yang paling dekat dengan kita..
Bangun pagi!
Sama ada kita memilih untuk bangun once the alarm rings atau tggu 5 mins later..
Hahah, nowaday I keep waiting for the second rings!
Pastu kita harus memilih lagi sama ada mahu terus meneguk air kosong (org Kedah mcm Na panggil air masak) atau nak mandi dulu..
See? Pilihan lagi..?
Setiap saat la pendek kata..

TETAPI.....
(Wah, mcm karangan tahun 6 lak..)
Kita seringkali terpempan/terkesima/terkejut/bingung/serba salah/ terkujat and etc bila kita harus membuat keputusan yang BESAR dalam hidup kita!
Contoh : Aku mahu nikah dengan Ahmad atau Ali ek?

Sepatutnya, latihan membuat keputusan kecil dalam hidup sehari-hari kita akan membuatkan kita lancar dalam membuat pilihan!
Tapi kerana MANUSIA MUDAH LUPA, sering alpa, take things for granted..
Maka kita akan MELOPONG bila harus memilih!

Setakat hari ini..
Setelah 27 tahun hidup di muka bumi nie..
Na tak pernah MENYESAL akan pilihan/keputusan yang telah Na buat!
Biarpun ada kala keputusan Na tue kurang tepat, buat hidup Na onar disana-sini..
Tapi Na tekankan dalam diri, itu semua adalah LEARNING CURVE!
Jangan menyesal, jangan give up, jangan melatah!

Move on!
Antara keputusan besar yang Na buat..

1) Attend Maybank scholarship interview i/o interview ******** due to certain considerations..

2) Memilih untuk further studies di UiTM and decline the offer from UM/University of Hull, UK..

3) Bekerja di *** i/o "department2 hebat" yang lain (diorg la ckp hebat..)

4) Transfer to *** from ***

5) Lambat respond to the ******** request membuatkan Na gagal dapat kerja disitu.. (hahah, admit dis is my mistake)

Oklah, those are some of my experiences in made such a HUGE DECISION/CHOICE and yet to be happy with the outcomes!

Ada kawan2 yang cakap, "Untung kan Na, hpa dapat semua yang hpa nak?"
nota kecil : hpa bermaksud HANGPA yakni kamu (bahasa kedah)
Owh.. TIDAK sebenarnya.
Ada benda yang Na tak dapat, sama ada due to self-negligence atau mmg mungkin belum rezeki Na nak merasa..

Cuma satu..
Na tidak pernah berhenti mencuba!
I trust on my capability even ada banyak lompong disana-sini..
I learn from others, I observe and try to sedut mana2 ilmu yang hebat untuk improve myself!

Jadi, Na harap semua kawan2 juga akan terus berusaha!
Jangan pernah mengalah!
Jangan takut untuk membuat keputusan..
Kadang2 pilihan drastik juga akan membawa sinar indah dalam hidup kita..
Percayalah..
Percaya pada diri anda juga!

Nasihat Na, sebelum anda membuat pilihan...
Fikir kesan JANGKA PANJANG!
If I do this, what would happen to me the next 10 years!
Fikir!!!!
Jangan ingat, best nie kalau aku kahwin ngan Ahmad sebab dia banyak hensem.. Nanti bila aku jln ngan dia kat supermarket ramai yang tengok aku jalan ngan mamat hensem.. (berbalik pada contoh tadi)
Fikir panjang2..
Kalau aku kawin ngan Ahmad nie, sepuluh-dua puluh thn lagi.. Agak2 muka dia maintain hensem mcm nie ke?
Dia hensem, dia ada wibawa untuk lead the family ke bla bla bla...

Fikir panjang2 tau!
Kenapa tiba2 Na comes out with this entry?
Sebab tiba2 Na rasa mcm sedih sbb Na tak sungguh2 dengan offer yg Na dapat hari tue..
Maka, melepas!
Tapi Na tak sedih!
Sebab dunia belum berakhir!
Chill!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...