Wednesday, March 10, 2010

Kenapalah saya tidak pandai cakap OMPUTIH?

Who to blame now???
Eh, terspeaking plak di mukadimah entry..
Hehehe..

How I wish I could soh seh soh seh speaking macam Anita, Sara, Zatty, Amie, Amal, Sue.. (to name a few..)
Jeles nya!!!!!!!!

Herm, kalau check balik history Cik Nana nie..
Waktu sekolah rendah adalah sgt terer English..
A dalam tangan ah..
Siap jadik role model lagi utk English Week.
Kalau ada camp ke course ke sure SKSP akan hantar Na punya la jadik wakil..

Pastu masuk sekolah menengah..
Secondary science school lak tue, kat Perlis.
Ok jek, bleh jek lulus cemerlang gemilang bab2 English nie!
Oral test pon score beb!
1119 pon cun..

Kat Uni lak..
Owh, lupa nak amik gambar sijil2 yang membuktikan bahawa Cik Nana adalah Vice President English club..
(pengsan)
Tak tipu weh!
Nanti Na upload pics sijil!

So, basically I SHOULD be fluent in English..
Tapi kenapa Na akan jadik ala-ala err-I-think-kita-cannot-buat-like-that-la bila bercakap skang??
Even waktu kol nak order fastfood pon..
Elok2 choose 1 for English, dan that operator kata, "Yes Miss, can I have yr telephone number please?"
Na akan terkelu seketika seolah2 tak pernah belajar/dengar/tahu/sedar akan bahasa yang sedang operator itu gunakan!
Dan Na akan end up, "kosong satu dua, tiga kosong...." instead of "zero one two bla bla.."
Bengongkah diriku??
Itukan second language Cik Nana ooiiii...
I used to speak in that language previouslyyyyyyy...
Nape la skang Na macam kurang cerdik nie?????

Ok, back to question..
Who should I put the blame now?

Adakah patut Na salahkan uni kelas ketiga tue??
Oit Cik Nana, nyamuk seberang laut ko nampak, gajah sebelah ko tak nampak lak??
Mana leh salahkan uni kawan2..
Uni tue hanyalah medium...
Kita sendiri yang akan corakkan hidup kita...
Pandai ke, bengap ke, cerdik ke, ape ke..
Mana leh salahkan uni!!!

Then, should I blame my previous job?
Kononnya tak banyak guna bahasa kedua tue??
Sebab Na banyak 'cakap' dengan sistem so jarang asah the skills?
Eh, jangan nak tipu ek Cik Nana..
Sistem tue bukan in English ke???
Kantoi.
Nie lagi satu tak betul.
Tak kira dimana kita ditempatkan, kalau kita tak make initiative to speak English..
Macam mana kita nak pandai??
Practise make perfect ma...

So, Na nak salahkan sapa nie???
Ok, got it!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
CIK NANA
@
DIRI SENDIRI
@
MYSELF
@
TUAN PUNYA DIRI
@
AKU
@
SAYA
@
DEN
@
AMBO
@
ME
@
I
@
ICH
@
WO

=
Yes, salahkan diri sendiri.
Sebab kita yang menentukan semua dalam hidup kita.
Kalau tak usaha, tak dapat la..

So, mulai hari nie..
Cik Nana akan berusaha untuk cakap omputih even tunggang langgang tungging terbalik.
Sila jangan ketawakan Na k?
Janji???
Dan kawan2 ku yang nama disebutkan diatas, korang tolong arrrr...

10 comments:

~ SueHarriz ~ said...

adoii...mane lak u x terer..?? i tgk okay je..? huhuuu

CIK NANA said...

Uit sue, belum tgk Na cakap lagi.. Mat saleh pon nangis la sbb tak paham!! heheh.. tolong aarrr ajar!!

Lina said...

na, try blogging in english.. it helps.. =) gudluck!

CIK NANA said...

Lina : Na sahut nasihat Lina!! Errr, but gimme some time to do it k?? (hey Nana, jangan delay boleh x??) huhuh

Mrs. Amie said...

Na, I masa sekolah tak terror..masuk U, mmg kena paksa FASIH kot.. haha.. tapi my english pun broken la.. dun worry.. kita boleh belajar lagi.. yerla... try cakap hari2!

:cahya: said...

time i kecik2 dulu..kakak n mak bersekutu buat pakatan cakap english kat rumah..
so i ngan adik terpaksa cakap english even broken english..kalau cakap melayu..sapa pon tak layan...buat mcm tak dgr ja...
so..akibatnya...kami mmg berjaya cakap english dgn fluentnya...
tp skg..bila dok kat negara yg tak cakap english..rasa bestnya kalau suma org cakap bahasa melayu baku..

CIK NANA said...

Amie : kena cakap sokmo kan? baru la bleh fluent! okeh, okeh.. :)

Cahya : Oh, Na ingat nie.. Kui kui denda seposen one word in Malay.. Lari....

sabrina.h said...

sama lar dgn sab..ckp broken2 english jer...tp klau nk mengarang ayat,mengarang blog in english mmg failed hbsssss-habisannnn...ckp blh lg lar,tp kdg2 tonggang terbalik gak haha..don't worry,blh blajar lg utk improve 2nd language kite ;)

CIK NANA said...

Sab : owh, terbalik lak ngan Na.. Mengarang ok lagik sebab takde org nmpk, so bleh fikir dulu before tulis.. kalau ckp, fuh.. larik....

Anita, Mummy Adzryl said...

takpe.. lets learn together! tp kan babe, honestly la kan.. sbnrnya bila dgr omputih speaking, lg senang nak paham.. i sejak keje tempat baru.. lagi mencabar sbb bila dgr org msia speaking, i slalu x paham.... hahahaha.. ntah pape kan.. omputih senang lak nak paham eventho english org scotland.. haaa kalo x biasa dgr, mmg susah nak paham tapi sib baik i paham.. sbb dah lama keje kot kan.. ehhh lari topic jap!

tp nanaku sayang... jgn risau.. u have ur mommies circle to help u along.. kita leh speaking2 bila jumpa.. jom jom!! hikk..

p.s. for me plak, nak speaking2 ni alhamdulillah ok kot tapi nak mengarang tu, mesti skema gilerrrrr ayatnya.. :)) so i prefer rojak2 je dlm blog.. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...