Friday, February 12, 2010

Menantuku.......HANTU????

Selalu dengar cerita pasal mother in law jek kan..
Kononnya mom in law la yang selalu bikin kecoh...
MIL la yang cengil...
MIL yang slalu suh menantu buat keje macam2...
MIL yang suka carik pasal...
Sume yang jelik2 la pasal this MONSTER in LAW..

Cheiitt...
Cis...

Bukan mertua jek yang bikin chaos..
Ada jugak MENANTU yang hampeh sebenarnya...

Contoh : Menantu dah biasa hidup senang, makan disuap sudu emas, tidur berbantal sutera, nyanyi diiringi orkestra... Tiba2 ketetapan Ilahi, jodohnya hanya dengan pemuda kampung.  Yang tidak punya kemewahan, yang ada hanya ketinggian budi bahasa dan kemuliaan pekerti..  Mulalah menantu menjadi HANTU.  Mengelat mahu pulang ke kampung suami.  Kerana tidak tahan digigit nyamuk, tidak betah makan masakan kampung, tidak senang hidup tanpa WIFI, dan mcm2 lagi alasan. 

Hey HANTU, sedar sket OK. 
Dengan keadaan itulah suami kamu membesar hingga menjadi insan yang kamu cintai. 
Kamu terima dia tapi sebenarnya kamu tidak terima seadanya. 
 Sepatutnya kamu terima SEGALANYA tentang dia.. 
Kampungnya, makanannya, cara hidupnya, ibunya, bapanya, keluarganya, orang kampungya.. 
Tolong, jangan renggangkan hubungan IBU dan ANAK. 
Jangan mempengaruhi suami untuk tidak pulang ke kampung menemui ibu bapanya. 
Jangan mengajar suami untuk jadi DERHAKA.  
Dasar HANTU betul kalau ada menantu sebegini.  "Abang, ayang taknak balik umah mak abang. Nanti mak abang suruh ayang buat macam2. Angkat kain, sidai kain, lipat kain, jahit kain, koyak kain...." *budus*.  
Jangan Jangan Jangan Jangan buat begini...

Berdosa kamu tahu?
Kamu tahu apa hukumnya membelakangkan ibu mertua?
Sama macam dosa mengenepikan ibu sendiri..
SAMA
SERUPA
Jelas?
IBU = IBU MERTUA

Dan wahai PARA SUAMI...
Tolong bertegas dengan isteri tentang ini.
Siapa tak sayang isteri..
Agreed!
Tapi ajarlah isteri anda cara untuk MENGHORMATI ibu bapa anda..
Jangan biarkan para MENANTU HANTU ini pijak2 kepala ibu bapa anda...
Tolonglah...
Bukan dengan bagi RM 500 setiap bulan and that's it!
Nope...
This is not about duit, hadiah mahal2 and whatnot..
Ini tentang HUBUNGAN...

Menantu kena punya hubungan yang baik dengan mertua..
Kalau rasa MIL macam lebihkan menantu B dari kita, cuba analyze...
Kenapa jadik mcm tue??
Adakah perasaan kita jek?
Atau memang ada SOMETHING wrong dengan kita??
:)
:)

Mulai sekarang...
Baiki hubungan kita dengan mertua..
Kerana apa?
Kerana SYURGA DIBAWAH KAKI IBU...
Jangan jadik MENANTU yang HANTU!

7 comments:

senioritasara said...

ok...ni first time tgk nana marah! ehehehhehehee...anyway, mmg betul, anggap mak mertua sama mcm mak sendiri. mcm i, dah xde mak...i mmg layan MIL i mcm mak i sdri. even more than i layan my stepmom..yelah sbb dia dh sorang, my stepmom hari2 dating dgn my dad...ehehehe...so anyway, xsuka la baca anak lelaki tinggalkan mak lama2 srg2 kt kampung sbb ikut ckp wife yg demanding. its not nice...anyway, nana....uiiiii jgn marah na.....

muah muah

CIK NANA said...

Ish sara nie, mana ada Na marah.. :) Saja jek. Sebab banyak dengar cerita pasal Monster in law, cuba selidik sket menantu tue.. Kot2 HANTU, tue psl mak pon naik jadik monster! :) Harus, Na pon segan nak cium2 my MIL mcm my own mom tapi Na still syg dia.. :)

nsazwa said...

SALAM...
NO KOMEN ABOUT THIS..COZ MY MIL tak mcm tu....nani kawen dgn 'anak mak' ..tak boleh berenggang dgn mak dia..apa saja ttg mak dia is perfect.!! but my MIL really a best MIL in d world...dia layan nani lebih dari anak pompuan dia... apapun yg jelas...kita kena pandai amik hati dia..

Drama Mama said...

hehe from my point of view, sama2 lah, dua2 MIL and DIL kena tolak ansur..MIL pun kena terima yang anak dia dah berkahwin, tak lah boleh tido bawah ketiak dia lagi 24 jam..ada tanggungjawab for the wife as well. and wife plak kena tolerate that hubby still ada tanggungjawab to his mother and jgn sampai dia abaikan mak dia.

tanggungjawab tetap tanggungjawab, and husbands play verrry important role in this. kalau dia tak pandai bahagi time and responsibility for both, then gagal la dia nak membentuk one big happy family.

http://twinkywinkystars.blogspot.com

CIK NANA said...

Nani : eh, u nani and i'm nana.. lebih kurang! :) aah, anak mak pon xpe. asalkan pandai bahagi kasih seadilnya. kita takleh rampas dia dr family dia.. kita cuma 'tumpang' atau lebih membahagiakan dia! :)
yes, ambil hati! That's the very CORRECT word!

Bai : Tolak ansur tue penting beb! And I really agree on hubby must play the IMPORTANT role. Bukan senang kan, that's y lelaki yang diletakkan tanggungjawab tu! Insya Allah family akan hepi! Bertambah hepi bila ada anak2.. :)

~ShaFeRLicioUS~ said...

saya sayangggggggg MIL saya sbb dia masak sangat sedapppp...dan buat saya celik agama..(psst bodek membodek totally not me k?) ini ikhlas dari hati nurani..saya tahu, sbgai menantu byak kekhilaf-an dn kekurangan saya..tapi saya org kampung juga..so ok jaa...hahaha..

CIK NANA said...

Kak Za.. bagus! semua kita tak perfect as a DIL tapi kita cuba untuk memberi dan jangan asyik menerima.. Insya Allah, semua akan lebih OK! :) amin..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...