Friday, January 22, 2010

Tak payah sombong la wei..!

Kita manusia biasa..
Ada matlamat, impian, kemahuan, cita-cita masing2..
Si A mahu itu dan ini manakala si B mahu begini dan begitu.
Lain..

Apabila kita sudah lama di sesuatu tempat, maka kita akan SELESA.
Selesa kerana kita sudah arif, kenal, masak dengan environment, systems, people n whatnot..
Bila kita SELESA, kita akan rasa diri kita ONE STEP FORWARD than others which is might be true and not at the same time.
Bila dah rasa diri ter'lebih' hebat dari yang lain, wujudlah perasaan RIAK atau SOMBONG sedikit..

Okeh, looking at few years back..
Sebelum kita menjadi sehebat sekarang..
Siapa kita?
ZERO kan?
Yang tidak tahu apa2 tentang apa2...
Ya, semua kita bermula dengan SIFAR @ KOSONG @ NIL...
Bila ada yang mengajar, yang membantu maka kita mula BERISI...
Mula mengumpul maklumat dengan bantuan insan2 berhati mulia itu..
Barulah kita mula menjadi HERO...
KONKLUSI : kita semua bermula dengan SIFAR...

So, kenapa perlu eksyen once kita rasa kita hebat?
Sedar tak, kalau kita hebat : Ada lagi beribu orang yang LEBIH hebat daripada kita??
Yeah, it's a FACT!
Kalau kita pandai sistem A, tahu tak ada orang yang pandai sistem A, B, C, D malah mungkin orang itu tahu semua hatta sistem Z!
Now, compare yrself with that person!
Ha ha ha...
Langit dengan bumi kan?
Shame on you!!!!!!
:)

Ilmu itu ibadah.
Kita harus menyebarkan ilmu...
Dapat pahala...
:)

Buat apa la nak sombong2 wei.....?

Lagi satu, pasal ke'SENIOR'an..
Come on guys....
Betul, contoh Na sendiri..
I've been in my previous dpmt for almost three years or to be exact : (2 years and 10 months)..
Lama la tue!
Bila Na keluar dari situ..
Na jadik SIFAR di dpmt baru.
Betul, no objection.

Apa yang nak dimalukan?
Belajar la, tak tahu tanya..
Biar la orang nak cakap apa pon.. (am sure takde sapa mengata sebab we're just learning!)
Tentang promotion...
Okeh, rezeki bukan di tangan manusia.
Semua itu kemahuan Nya..
Kalau Dia kata YA, maka tiada yang dapat mengubah!
Jangan takut untuk mencuba benda baru kawan2...
Dunia ini luas!
Mcm2 yang kita leh try!
No harm what??
:)

~KALAU TAKUT DILANDA BADAI, JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI~
:)

Hidup kena berani beb!
(Wah, Na sound so ganaz dlm dis entry!) - tak suka! :)

And hey : am happy with my new job!! Like, I really do!!

4 comments:

Ena said...

a'a kan.. maner blh berumah di tepi pantai klu x bina kuat2.. confirm la tumbang kan!.. he3x..

nsazwa said...

salam...
nk marah kat sape tu...?
btw..ensem la anak u..comel jer...

Misbehave said...

hehehe suka pepatah tu.

glad u like ur new job, i ni entah bila nak dpt keje baru, da 4 tahun kt sini.hope dis year ada sinar baru.chewah~

haf a great wiken!!!

CIK NANA said...

K. Ena : Herm, betul3x! Kena strong kat dunia nie, yang lemah akan tewas..

NSazwa : Salam, ups tak marah. Nasihat utk diri sendiri jek! :) Tq, anak u pon manis!! :)

Rina : insya Allah, ada rezeki anak nanti! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...