Tuesday, February 10, 2009

W@RK@H BU@T @N@KKU...



Sayangku ****,
Kenapa sayang tak duduk betul2...?
Spatutnye kepala sayang kat bawah, kaki kat atas...
Bukan mcm yang sayang duduk skarang...



Sayangku ****,

Sebelum2 nie, aktu Mama scan tgk sayang...
Mama senyum je tengok sayang dlm rahim Mama..
Waktu tue, kepala sayang kat bawah...
Comel jek anak Mama dlm tue..
Gerak sana, pusing sini...
Kedudukan sayang dh betul waktu tue...



Sayangku ****,
Sampai la minggu ke 32, bulan ke 8...
Tiba2 doktor Mama cakap kepala sayang kat atas...
Kaki sayang kat bawah..
Pastu doktor bgtau Mama ngan Papa...
"We call this breech presentation, let we wait another 2 weeks for another check up.. Kita scan lagi skali, let say he still in that position, than nothing more can be done. We have to proceed with C section.."
Erm, waktu tu mata Mama dah berair tau sayang..
Mama takut sbenarnya..
Sebab mama tak bersedia langsung utk dibedah or so whatever..





Sayangku ****,
Mama agak tertekan waktu tue...
Mama takut sbenarnya sayang..
Tapi doktor bagi harapan lagi...
Doktor cakap sayang boleh pusing within several weeks..
Trus berdoa dan cakap2 ngan sayang...




Sayangku ****,
Mama telefon nani (nani is yr future grandma sayang)...
Mama nangis, Mama cerita smua yang doktor cakap..
Nani pujuk Mama...
Nani tak bagi Mama nangis...
Nani suruh Mama bertenang, tarik nafas, berdoa kat Allah SWT...
Bapak tok (yr future grandpa) pon suh Mama doa banyak2...
Bapak tok suh Mama gosok2 perut cakap ngan sayang...
Pujuk sayang suh pusing..





Sayangku ****,
Setiap hari Mama usap2 kepala sayang kan?
Mama pujuk suh sayang pusing elok2...
Mama panjatkan doa pd Allah SWT, mohon diperkenankan permintaan Mama..
Papa pon sama...
Hari2 Papa pujuk sayang...
Dalam solat pon Papa slalu berdoa...
Mama pasti, Bapak tok ngan Nani pon slalu berdoa utk sayang...
Uncle Syamsul, Aunty Aliya, Uncle Amri, Aunty Za, Makteh, Maksu, Mamu pon
doa jugak tau sayang..
Ramai lagi kawan2 Mama ngan Papa yang doa utk sayang...
Bagi sayang dapat pusing betul2...





Sayangku ****,
Sampai la 24/01/09, hari Sabtu, pukul 9.30 pagi...
Mama tak leh tido malam sbelum tue...
Mama nervous...
Awal2 lagi Mama bangun, Mama kejut Papa...
Pastu Papa bawak Mama breakfast dulu...
Sampai KPMC, Mama tgk tak ramai org lagi...
Mama letak kad, Mama tggu turn Mama..







Sayangku ****,
Sampai giliran Mama, doktor letak je scanner tue kat bhgn atas perut Mama...
Trus nampak kepala sayang kat atas..
Doktor ckp, "he's not turning around.. Let me see the water bag"...
Mama dah sedih...
Papa cool lagi...
Doktor kira air ketuban Mama, just nice for sayang to move...
But not to turn around...
Lagi la Mama sedih...
Doktor bagi lagi 2 mggu, kalau sayang tak pusing jugak...
Doktor akan tetap tarikh utk operation...





Sayangku ****,
Doktor kata harapan utk sayang pusing balik sangat tipis..
Cuma 3 %...
Doktor kata " We will never know why he stays in that position. May be bentuk rahim buat baby tak selesa if kepala kat bwh.. Mcm2 faktor lagi..."
Mama senyap jek, Mama nak nangis sbenarnya..
Sampai hati sayang tak pusing betul2...
Sayang tak kasihankan Mama ke??







Sayangku ****,
Nani kata, jgn marah sayang...
"Mungkin dia cuba utk pusing tapi tak boleh due on several unknown factors..."
Nani suruh Mama sabar and doa byk2...
Miracle can happen kan sayang??
Berkali2 perut mama gegar kuat sangat...
Nani pon tekejut..
Nani kata, kesian cucu Nani nie...
"Tried his hard to turn around tapi tak boleh kot..."
Mama nangis... Sian sayang Mama nie...
Tak boleh pusing ye sayang??




Sayangku ****,
Cost utk C section di KPMC is RM8-9K...
If any complication occurs, it will increase simultaneously...
Jumlah tue agak besar utk Mama and Papa sayang...
Kalau normal, the cost only RM2-3K sayang...
Mama boleh guna the balance untuk our future bertiga...
Herm, lepas bincang ngan Papa, Mama nak booking for C section at Hospital Putrajaya...
Lagipon doktor Mama kat KPMC cakap...
Hosp kerajaan still apply kaedah," pusing baby" if songsang...
So, the hope is there...





Sayangku ****,
Mama amik cuti on 29/01/09, hari Khamis...
Mama kena daftar kat Klinik Kesihatan Puchong...
Mama kena dapatkan BUKU MERAH...
Mama sampai kat klinik kul 7.30 pagi, mama tgk ramainya orang..
Appointmt Mama pukul 8.00 pagi...
Mama duduk kat klinik tue dr kul 7.30 pagi sampai 12.30 tgh hari...
Sayang bayangkan ye??
Lama sangat + panas + rimas + letih + pening...
Mama kena amik darah + ujian air kencing + pemeriksaan fizikal + scan...
Lima jam mama kat situ tau sayang...
Thanks to Papa, cool jek tggu sampai Mama siap...
Papa belikan milo kat Mama...
Doktor trus refer Mama kat specialist di Hosp Putrajaya sbb sayang still songsang...







Sayangku ****,
Petang tu jugak lepas balik dari umah Tok Did...
Papa bawak Mama gi Hosp Putrajaya...
Mama bagi surat refer tue, pastu daftar and book for next appointmt...
Mama dpt appointmt on 05/02/09, hari Khamis...
Mlm tu sampai jek umah, Mama sakit kepala yang amat2...
Sampai nangis sbb Mama tak tahan...
Mama tak leh tido walau sepicing...
Sian Papa, Papa pon terjaga sbb Mama nangis...
Papa urut2 kepala Mama...
Sampai pagi Mama tak boleh tido...


Sayangku ****,
Pagi 30/01/09, hari Jumaat...
Mama dah letih sangat, mata Mama bengkak...
Nangis + sakit kepala + tak cukup tido...
Mama tak boleh keje hari nie sayang...
Papa kiss Mama, wish Happy Birthday...
Ye sayang, hari ni birthday Mama.. Yang ke 26....
Papa bawak Mama gi KPMC, beli ubat and mintak MC...
Papa pegi keje, Mama MC...





Sayangku ****,
30/01/09, hari Jumaat...
Mama makan nasi lemak yang papa beli, minum air susu, makan ubat...
Pastu Mama tido...




Sayangku ****,
Papa ajak Mama cuba jumpa Dr Haron Din di Darussyifa' ...
Mama tpaksa amik EL sebab Mama tk sempat nak apply leave...
03/02/09, hari Selasa...
Mama sampai di Darussyifa' pukul 7 lebih..
Mama tengok org dah ramai sangat...
Kecewanya Mama bila ustaz kat kaunter cakap nombor utk jpa dr Haron Din dah habis...
Mama cuma boleh jpa Ustaz biasa jek...
Mama redha...
Tapi ALLAH SWT Maha Kaya tau sayang...
Tiba2 jek Ustaz tue datang carik Mama waktu Mama tgh duduk tggu turn..
Ustaz tue bagi Mama nombor special utk masuk jpa Dr Haron Din trus...
Mama bersyukur sgt sbb urusan dipermudahkan...
Papa pon sama, ucap Alhamdulillah...
Trus Mama dapat masuk jpa Dr Haron Din...
Dr baca doa tau sayang, smbl tue dia usap perut Mama...
Dia bacakan doa kat air penawar yang Mama bawak...
Memang kita cuma usaha+ikhtiar tau sayang...
Penghujung nanti tetap ALLAH SWT yang akan tentukan...
Tapi Mama syukur sgt sbb dapat jpa dia...





Sayangku ****,
Hari2 Mama minum air yang Dr Haron Din bagi...
Mama tak lupa cakap2 ngan sayang...
Mama doa lepas solat...
Mama harap sgt sayang dapat pusing ke tempat yang spatutnya...
Papa pon slalu gosok sayang kan??
Papa suh sayang turn around...





Sayangku ****,
05/02/09, hari Khamis...
Mama check up kat Hosp Putrajaya...
Lepas timbang berat, urine test, BP test...
Mama masuk jpa doktor...
Mama berdebar2 sgt nak tgk sayang...
Mama rasa tak sanggup nak bukak mata waktu doktor nak scan tue..
Mama takut Mama kecewa...
Akhirnya, benda yang Mama gusarkan jadik jugak..
Doktor sahkan yang sayang still in breech position...
Doktor cuba pusingkan sayang tau...
Sayang mesti dapat rasa kan??
Mama sakit tau sayang...
Sakit sangat...
Tapi sayang pon sakit kot...
Sebab doktor pon perasan sayang tendang kuat sgt...
Sayang tak tahu nak pusingkan kaki sayang ek??
Kesian sayang Mama nie...
Doktor cuma buat dua kali jek, pastu doktor takut kaki sayang patah...
Doktor tetapkan tarikh utk C section...
Doktor suh Mama masuk wad 19/02/09 and operate on 20/02/09...
Mama rasa "geram" sangat kat sayang waktu tue....
Mama tak nak cakap ngan sayang...
Mama tak mampu nak ckp ngan sayang..
Sebab Mama dah sedih sgt...
Sayang tak nak pusing....
:(






Sayangku ****,
Ptg tue, lepas beberapa jam Mama tak usap sayang, tak ckp ngan sayang...
Mama rasa sayang move a lot...
Sayang cuba tarik perhatian Mama ke??
Mama tetap tak nak layan sayang...
Tapi Papa cakap gak ngan sayang...
Mama je yang tak cakap...
Papa pujuk Mama...
Papa tak bagi Mama thinkin too much...
Papa kata "Ayang jangan takut, Abang kan ade.."
Sampai malam, sayang gerak kuat sgt...
Tersentuh hati Mama...
Sayang takut Mama marahkan sayang yek??
Mama usap sayang balik, Mama ckp ngan sayang balik...
Tak la, Mama tak marahkan sayang...
Cuma Mama confuse sbb tpaksa hadapi keadaan yang tak pernah Mama fikirkan...






Sayangku ****,
Hari nie 10/02/09, Selasa...
Mama tak putus harapan...
Sebab Mama ada pegangan dan tuhan...
Mereka yang berputus asa ialah mereka yang tak punya agama...
Agama Mama Islam, dan Tuhan Mama : ALLAH SWT...
Mama akan tetap berdoa...
Berharap penuh keinginan...
Agar sayang sempat berpusing...
Ke tempat yang spatutnya agar dapat Mama rasai kesakitan seorang IBU utk melahirkan zuriat...
Agar dapat Mama kurangkan beban Nani utk menjaga Mama sepanjang berpantang nanti...
Supaya tidaklah Papa susah menghadapi kerenah Mama selepas operation...
ALLAH SWT Maha Kuasa tau sayang...
Kalau Dia mahukan sesuatu perkara berlaku, tiada apa yang dapat menghalang tau sayang...
Sekelip mata saja boleh berubah...
Jadi, Mama ngan Papa akan trus berdoa...





Sayangku ****,
ALLAH SWT Maha Mengetahui...
Dia lebih tahu kenapa Dia turunkan dugaan ni utk Mama and Papa...
Smua nie ade hikmah tau sayang...
Mungkin ni yang terbaik utk mengajar Mama dan Papa agar lebih dekat dengan Nya..?
Yang pasti, melalui ujian nie...
Mama dapat mengesan kesabaran + ketenangan + kematangan Papa yang Mama rasa sangat hebat..
Syukur sangat sebab ALLAH SWT temukan Mama dengan Papa...
Yes, nobody is perfect but he is next to perfect (for me)...
Sayang pon patut bersyukur sebab dapat Papa yang sgt baik tau...
Nanti sayang kena dengar cakap Papa tau...





Sayangku ****,
Masih ada masa utk sayang turn around...
Mama dah doa, Papa dah doa, smua org pon dah doa...
Sayang cuba pusing pelan2 na...?
Mama tahu anak Mama ni kuat!!
:)
Nanti sayang dah kluar ke dunia, Mama hadiahkan sayang a kiss!!!
Mama janji................



p/s: **** is a name for my baby... Cannot be revealed until he's born... :)




BISIK BULAN : ONLY GOD KNOWS WHAT BEST FOR YOU...










3 comments:

~ n.u.r ~ mommy wannabe said...

hi dear, just read ur letter to your lil baby angel..

hmmm mmg betul its a dugaan from Yang Maha Esa..n remember one thing from me ' When Allah wants to give something valuable to His creation, he must test the person prior so that the person could be more appreciative and thankful and tough!'

hani, u r lucky at least u are carrying a baby rite now..can u imagine like me, kawin da nk masuk 2 tahun tp belom ada rezeki lagi...just accept it and do your best ok...baby breech still ok dear...cant u imagine for those yg macam i yg blom ader tanda2 lagi, for those yg pregnant tiba2 bb meniggal and so on (nauzubillah)..and u carrying a lil angel just waiting him to come out...chill dear, bnyk2 berdoa n bersyukur atas kurniaanya..semoga Allah permudahkan segala urusan kita...

so as a mommy, just prepare yourself ok..dont think too much otherwise it will effect your bb..cian dia kat dalam tu...

i cant say much as im never been to that experience before but to me semua yg berlaku adalah ketentuanNya and ader hikmah dan sebab musabab atas apa yg berlaku....

C!K N@N@ said...

TQ so much for the advise...
Yes, thanks God I'm lucky enuff for all I have today..
Cuma berharap keadaan akan lebih dipermudahkan...
Apapon, I will face everything...
Dengan TABAH!!
Chaiyooooo

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

salam persinggahan...

sabar ye kak, insyaallah dgn izin-Nya baby akak akn selamat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...