Friday, January 30, 2009

SEH@RI@N YG MEMEN@TK@N..

Herm, this is a very last minute job.. Tapi nak buat mcm mana.. Sudah terhantuk br terngadah.. But Bapak always said this to me, "t's better late than never.." So, I applied leave on 29th Jan 09 and luckily MR F allowed me to go off for one day.. Made an appointment with Klinik Kesihatan Puchong @ 8.00 am.. Semalaman tido tak lena, takut pon ade. Takut kena marah sbb dh almost 9 mons baru nak bukak "buku merah" kat klinik kerajaan. Waktu kol nak buat appointment pon dh kena sound baik punye... Hehe, tapi takpe la.. Dia suh bwk...

1) Surat nikah

2) Bil elektik / air alamat umah Puchong
3) Photostat IC hubby
4) Kad check up KPMC

Mcm nak bukak buku akaun bank lak dia punye requirement.. Heheh, so pukul 7.30 am Na dah terpacak kat klinik tue and guess what?? Parking dh penuh and org sgt sgt sgt sgt sgt la ramainye mcm ade rumah terbuka... I'm stunning!! Mak aih, mcm mana nie... Masuk la Na ke kaunter pendaftaran, nurse dia kerek ya amat ya tuhan... Tensen2.. Letak IC then tggu dpt nombor... Na dapat no 5051.. Tgk la no tue... I simpan lagi tau!!!



Nurse suh Na trus masuk bilik 22. Kat luar bilik
tue tulis " BILIK TEMUDUGA IBU HAMIL + MGTT + BLOOD TEST". Heheh, dah lame since my last interview on 2007, takkan nak kena unterview lagi kot.. Na duduk dlm bilik tu utk ditemuduga + amik darah for HIV test about 2 hours. Can u imagine how my hubby stays outside the room reading all columns in the newspapers... Kui kui kui.. Cian bucuk2 cayang tue.. Pas siap amik darah then dpt result HIV test tue- one line means NON REACTIVE. Even Na dah tahu my blood type which is O postive tapi nurse tak accept sbb buat kat KPMC-private hosp. So dia test lagi skali tapi the result will be available in ONE MONTH time.. Err, agak lama kan?? Tapi ye la, ramai org dia nak handle.. Takpe la...


Then, the very cheerful nurse -her name is RATNASARI- asked me to go to LAB 13 for a urine test. Kelakar sket kaunter ni sbb kecik jek, amik botol seniri tulis nombor giliran seniri kat botol, gi toilet, tggu staff panggil nombor kite, then dia mintak jari and 'tet" dia cucuk ujung jari tue amik darah tanpa amaran.. Again?? Na pon tak tanye utk ape dia amik drh tue sbb keadaan sgt kelam kabut ngan rmi org, baby lagi, org tua.. HECTIC! Pastu dia suh Na buang seniri urine tue and wait outside room no 15. Tggu lagi???? Huh, sabar ye cayang...

Masuk bilik 15, timbang berat, ukur tggi, then baring kat katil yang disediakan.. Ade nurse akan buat pemeriksaan fizikal which mean she will touch our tummy to see the baby's position.. Engage ke belum ke, songsang ke ape ke... And this nurse cannot identify my baby's head... Berkali-kali dia pegang atas bawah atas bawah.. Smpi dia tpaksa panggil kawan dia, tetap gagal, panggil lagi sorg, gagal jugak carik kepala baby, smpi la nurse ke 5 which is otai there.. :) Dia pon gagal kesan kepala baby and sudahnye kedudukan dlm buku merah tue ditanda " QUERY ???? position...". Pastu the nurse suh Na kluar tggu dpn bilik 23 lak utk refer DOCTOR..

Ok then, waktu nie Na dah kelabu2 mata... I'm too tired!!
My hubby bought me air milo as I'm exhausted ngan keadaan yang panas dan rimas.. Tggu lak turn nak jpa doktor.. Ya tuhan, lambatnye... Finally, ting tong 5051 appears kat screen tue.. Senyum2 suke Na masuk jpa Doc. Young female doc, 33 thn. Dia suh Na baring, she scan 2 places only. Atas and bwh. Atas nmpk kepala, bwh nmpk pundi kencing baby. Done! Takde pusing2 tgk badan baby yang lain... Sah, baby breech she said... Then she wrote a letter refers me to Hospital Putarajaya...

Akhirnya, setelah lebih 4 jam Na dalam Klinik Kesihatan Puchong, I'm leaving!! Suke............ And I'm soooooooooooooooo tired!! But thanks God dah selesai dpt BUKU MERAH yang diperlukan..




Me and hubby has decided, if baby turn around properly, We'll proceed to deliver at KPMC PUCHONG but if the baby still in breeach position, we'll go to undergo C session at HOSPITAL PUTRAJAYA.. There, the docs will decide whether they want to "pusing" the baby and deliver normally, or deliver normal even baby breeach or last resort- C session.. Stakat ni, at 35 wiks Na hanya mampu berdoa memohon ke hadrat Ilahi agar kelahiran baby dipermudahkan.. Harap2nye normal and Na akn trus berdoa... Insya Allah..

To KPMC staffs and my doc-DOKTOR KAMSURAINI, tq so much for yr kindness throughout my check up there!! Bwh ni kad KPMC...





BISIK BULAN : KITE PUNYA PILIHAN UNTUK JUMPA DOCS DI PRIVATE HOSP TAPI PANDANG SEKELILING KITE, MEREKA TIADA PILIHAN.. TERPAKSA BERSESAK KERNA KURANG BERKEMAMPUAN... BERSYUKUR LA....

2 comments:

~ n.u.r ~ mommy wannabe said...

hi hani, wat eva it is hopefully everything fine...u jgn stress lak nanti effect baby..insyaAllah mommy n baby will doing fine....

C!K N@N@ said...

Thanks nor.. And I'll never stop praying to Allah as only He knows what best for us..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...