Sunday, September 14, 2014

Sufi Qaisy is 2.

14 09 14 : he is now 2.

Seiring nama, semoga anak mama menjadi antara golongan ahli tasawuf. Insya Allah.

Letakkan Allah di tempat utama, nescaya Sufi akan baik-baik saja.

Selamat Hari Lahir sayang.

Thursday, September 11, 2014

Jalan yang dipilih

Hehe..
Baru menceburi aktiviti riadah.
Haaa.
Instead of going out during lunch, I go to gym instead.
Still new.
Baru 2 weeks.
Newbie.

After that baru makan bekal.
Ya ya saya tapau from home.
Any food that i cook for my moon then it would be my lunch for that day.
Small quantity.
Trying slowly but surely insya allah.

So doakan nana istiqamah.
Jgn hangat2 tahi ayam.
Huhu.



Wednesday, August 27, 2014

It's end of aug already

Cepatnya..rasa mcm br set up azam 2014.
Sekali dh almost towards the year end already.
Huhu.
Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Demi masa.

Herm.
Life is great.
I am open to accept n venture into new things.
Mature enuff to gamble.
Haha.
Including selling off my house.

Owh speaking of that.
Ada yang tanya whether i am desperate for money.
Err.
I am not la kawan. Alhamdulillah.
If not i would have been let go the house at mkt value n happily 200k richer.
Hehe.
But i do not sell.
Bcoz my intention is different.

Just pray for the best la k.


Saturday, August 16, 2014

Rumah untuk dijual..kah?

Ya. Such a crazy decision but we are just trying our luck.

Tu rumah pertama nana.
Pertama.
Sayang hoi.

Sepenuh kasih sayang ditumpahkan.
Renovated.
Fully furnished except perabot la.
Sayang.
Sangat.

Tapi ada satu sebab buat nana appoint agent utk jual rumah tu.
Hehe.

I take it easy.
Kalau ada demand that hit our min asking price, i will sell off.
If not i will move in.
Apa susah.

Nanti kalau nana nak jual my current house plak i will let u all know k.
Hehe.
Beli tau.
Walking distance dgn mrt u olls.

Owh ya.
Refer screenshot utk rumah kajang.
Comel sgt.
Hehe.
Ada link kat situ.
Go liaise with my agent.






Tuesday, August 12, 2014

Dugaan kecil

Gigi geraham bongsu naik.
Hoih sakit sungguh.

Dah cabut last thursday.
Now recovering.
Nyut nyut lagi.
Tgh hari and kalau malam even worse. Huhu

Get well soon nana.


Friday, August 1, 2014

Raya yang indah

Alhamdulillah. berpeluang berbuka puasadi both rumah mertua and parents. kampung suami isteri satu hala maka balik kampung x pernah jadik masalah. :)

both also anak kampung. terima seadanya takde masalah. i do not need internet line when im in kampung. im enjoying stay at kampung tolong masak tgk ayam tgk tali air tgk bendang relax atas buai tgk pokok bunga haish segalanya indah di kampung. who needs fb ig when u have everything great in place?

raya takde picca. sibuk layan tetamu. kunjungan ikhlas tetamu yg lama x jumpa sgt la menggembirakan. jumpa sembang saling mendoakan alhamdulillah.




Monday, July 21, 2014

What kinda world we're living in..

Sedih
Sedih
Sedih

Kehilangan insan tersayang is hurt.
Like I said previously.
Death leave heartache that no one can heal.
Ya. No one but Allah.

Missing maktok had turned my life upside down.
I was down for few days.
Tidak meraung but it was very painful.
Mati itu pasti.
So I'm trying to accept that and move on.
I love her hence I move on.

Now.
Seeing saudara se islam nun di gaza dibedil..
That was exceed sad.
Tiada daya. Hanya berhenti menambah dana sekiranya tidak mampu menghulur derma.
Mungkin minimal impaknya.
Tapi pernah dengar bulat air kerna pembentung?
Cuba kita bulatkan muafakat.

Perlahankan ekonomi Israel.
Biar mati pertumbuhannya.
Biar sangkut pelurunya.
Biar lumpuh askarnya.
Biar patah taringnya.

Suara malah rintihan dunia didengar tiada.
Tunggu.
Allah maha kuasa.

MH17.
Another sad day of what has been a tragic year.
Seluruh penumpang berkecai.
Luruh dari langit.
Dead.

Ditembak jatuh.
Omg I can't accept the fact.
That was terrible.
Mohon dipermudahkan.

Hak Malaysia sebagai pemilik mas turut dinafi.
:(

Be strong malaysia.
Stay together.
Chin up mas.

Thursday, July 10, 2014

Istidraj - semoga aku bukan antaranya

‹ › Laman utama

Papar versi web

Redzuan Ridz

Aku Tak Sembahyang.. Tetapi Aku Berjaya...

Assalamualaikum dan salam hormat buat semua pembaca yang dirahmati . Pasti ada tertanya2 dengan tajuk entri ini , mungkin agak kontroversi sikit , tetapi saya pasti anda mesti pernah terfikir , kenapa orang kafir yang sememangnya tidak beriman kepada Allah swt dilimpahi kekayaan , kemewahan , ada orang islam mungkin sahabat , mahupun saudara mara kita yang tak pernah solat , kehidupan bergelumang dengan dosa , berjudi ,kaki perempuan , tapi rezeki Allah swt bagi hidup mewah. sedangkan kita patuh kepada Allah swt , berusaha , tetapi hidup kita tetap susah dipenuhi dengan ujian dan dugaan Allah swt ..

Inilah yang ingin saya kongsikan untuk entri kali ini . persoalan ini jugalah pernah bermain diminda saya beberapa tahun yang lepas dan akhirnya saya menemui jawapannya apabila pernah mendengar ceramah ustaz ismail kamus mengenai persoalan ini, dan juga pernah bertanya kepada seorang ustaz mengenai persoalan ini ..

Seperti yang kita tahu, ilmu itu merupakan cahaya, dan ianya tidak akan memasuki hati-hati yang gelap. tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan dugaan.

Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Saya bagi contoh yang paling mudah. Salah seorang darinya adalah Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan. Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda langsung lupa bahawa yang memberi kejayaan adalah Allah SWT , dan ini buktinya ada semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa” ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah study ? gagal dalam perniagaan walau hebat menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita. Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula :)




Redzuan Ridz Ikut 76

ex-student St.John Institution Bukit Nanas K.L. rite now study at University Of Malaya, majoring in Southeast Asian studies(focusing on political scienes) interest in politics, history of civilization, philosophy, islamic studies, mysterius thing, built up networking. Also love reading investigation novel,hadith and islamic history story

Thursday, June 26, 2014

Hati

Ada few things yang Nana terpanggil nak highlight here.

1. Kes cina cakap melayu puasa mulut busuk.
Api lawannya air. Kalau curah minyak makin menggila la api tu. First time Nana terpandang status tu Nana berharap sangat screenshot tu takkan dipanjangkan, di forward, di share etc etc.. tapi malangnya my own friend did shared the.screenshot and of course with comments. Takde satu pun ayat yang elok digunakan. Maki hamun mencarut menghina, name it sume terkeluar. Tgk pulak org komen lagi kat his status. Heret habis pasal tak mandi la apa la yang sangat tak sopan. Apa pandangan orang non muslim bila tgk those comments? Diorang akan fikir yang bukan2. Yang keruh bertambah buruk. Berkecai. Mungkin ilmu kita tak setinggi mana tapi tolonglah jangan reveal kedangkalan sangat. Kita patut bagitau keindahan islam. Ganjaran puasa. Kalau non muslim tak boleh terima dari segi rohaniah, selitkan dari segi sains. Mmg la bila berpuasa mulut kita akan mengeluarkan bau yang kurang senang. Itu fact. Tapi ada banyak cara untuk mengurangkan masalah tu. Daripada menambah maki hamun orang tu yang confirm tak dapat apa pun, baik la kita senyap. Pls la.


2. OKU yang dibiar kebuluran.
Astagfirullah hal azim. Seronok sangat kita nak bongkar kisah si ibu. Dedah aib. Sebar semua. Maki hamun tak payah cakap la. ;( sedih bila tengok orang islam bukak aib sesama islam. Kita sikit pon tak cuba bantu adik firdaus tu. Tanya diri sendiri, apa aku dapat kalau ibu adik firdaus kena penjara? Nil. Takde apa. In fact maybe kita akan pisahkan seorang anak dengan ibunya. Ibu tak bertanggungjawab?? Ye sebelum ni. Semua manusia buat silap. Dan semua deserve a chance to be forgiven. Kalau ibu adik firdaus dah tersalah arah, tolong kaunseling, cari punca, bagi nasihat, tolong tutup aib dia, insya Allah. Mungkin ibu adik firdaus akan berubah. ni tak, bkn main nak tembak mati la apa la. Tolonglah. Tolonglah. ;( siapa kita nak menidakkan peluang kedua buat ibu adik firdaus?


3. Pergi kenduri dengan niat buruk.
Maaf. Tapi ini sangat selalu. Bila dijemput, kita wajib hadir untuk menggembirakan hati tuan rumah unless ada hal yang tak dapat dielakkan. Zaman sekarang, aku nak pegi kenduri si polan nak tgk sket meriah sangat ke sebab konon bakal laki dia engineer. Contoh. Ini contoh. Kenapa perlu kita ada niat utk judge majlis orang? Adab memenuhi jemputan pun ada. Belajar la. Attend, makan, doakan yang terbaik. Insya allah. What goes around comes around. Tak payah nak cakap kenduri si polan tak meriah langsung macam majlis kematian la. Tak padan langsung pengantin perempuan tu janda anak satu gemuk pendek. Contoh. Tak payah. Tambah dosa ja. Please. :(

Cukup lah tiga kes. Pokok pangkal hati..hati kita mmg la hitam. Sbb tu kena carik jalan kenal agama, kenal adab, akhlak. Baru la tak jadi mengarut2. :(

Sedih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...