Monday, July 21, 2014

What kinda world we're living in..

Sedih
Sedih
Sedih

Kehilangan insan tersayang is hurt.
Like I said previously.
Death leave heartache that no one can heal.
Ya. No one but Allah.

Missing maktok had turned my life upside down.
I was down for few days.
Tidak meraung but it was very painful.
Mati itu pasti.
So I'm trying to accept that and move on.
I love her hence I move on.

Now.
Seeing saudara se islam nun di gaza dibedil..
That was exceed sad.
Tiada daya. Hanya berhenti menambah dana sekiranya tidak mampu menghulur derma.
Mungkin minimal impaknya.
Tapi pernah dengar bulat air kerna pembentung?
Cuba kita bulatkan muafakat.

Perlahankan ekonomi Israel.
Biar mati pertumbuhannya.
Biar sangkut pelurunya.
Biar lumpuh askarnya.
Biar patah taringnya.

Suara malah rintihan dunia didengar tiada.
Tunggu.
Allah maha kuasa.

MH17.
Another sad day of what has been a tragic year.
Seluruh penumpang berkecai.
Luruh dari langit.
Dead.

Ditembak jatuh.
Omg I can't accept the fact.
That was terrible.
Mohon dipermudahkan.

Hak Malaysia sebagai pemilik mas turut dinafi.
:(

Be strong malaysia.
Stay together.
Chin up mas.

Thursday, July 10, 2014

Istidraj - semoga aku bukan antaranya

‹ › Laman utama

Papar versi web

Redzuan Ridz

Aku Tak Sembahyang.. Tetapi Aku Berjaya...

Assalamualaikum dan salam hormat buat semua pembaca yang dirahmati . Pasti ada tertanya2 dengan tajuk entri ini , mungkin agak kontroversi sikit , tetapi saya pasti anda mesti pernah terfikir , kenapa orang kafir yang sememangnya tidak beriman kepada Allah swt dilimpahi kekayaan , kemewahan , ada orang islam mungkin sahabat , mahupun saudara mara kita yang tak pernah solat , kehidupan bergelumang dengan dosa , berjudi ,kaki perempuan , tapi rezeki Allah swt bagi hidup mewah. sedangkan kita patuh kepada Allah swt , berusaha , tetapi hidup kita tetap susah dipenuhi dengan ujian dan dugaan Allah swt ..

Inilah yang ingin saya kongsikan untuk entri kali ini . persoalan ini jugalah pernah bermain diminda saya beberapa tahun yang lepas dan akhirnya saya menemui jawapannya apabila pernah mendengar ceramah ustaz ismail kamus mengenai persoalan ini, dan juga pernah bertanya kepada seorang ustaz mengenai persoalan ini ..

Seperti yang kita tahu, ilmu itu merupakan cahaya, dan ianya tidak akan memasuki hati-hati yang gelap. tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan dugaan.

Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Saya bagi contoh yang paling mudah. Salah seorang darinya adalah Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan. Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda langsung lupa bahawa yang memberi kejayaan adalah Allah SWT , dan ini buktinya ada semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa” ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah study ? gagal dalam perniagaan walau hebat menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita. Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula :)




Redzuan Ridz Ikut 76

ex-student St.John Institution Bukit Nanas K.L. rite now study at University Of Malaya, majoring in Southeast Asian studies(focusing on political scienes) interest in politics, history of civilization, philosophy, islamic studies, mysterius thing, built up networking. Also love reading investigation novel,hadith and islamic history story

Thursday, June 26, 2014

Hati

Ada few things yang Nana terpanggil nak highlight here.

1. Kes cina cakap melayu puasa mulut busuk.
Api lawannya air. Kalau curah minyak makin menggila la api tu. First time Nana terpandang status tu Nana berharap sangat screenshot tu takkan dipanjangkan, di forward, di share etc etc.. tapi malangnya my own friend did shared the.screenshot and of course with comments. Takde satu pun ayat yang elok digunakan. Maki hamun mencarut menghina, name it sume terkeluar. Tgk pulak org komen lagi kat his status. Heret habis pasal tak mandi la apa la yang sangat tak sopan. Apa pandangan orang non muslim bila tgk those comments? Diorang akan fikir yang bukan2. Yang keruh bertambah buruk. Berkecai. Mungkin ilmu kita tak setinggi mana tapi tolonglah jangan reveal kedangkalan sangat. Kita patut bagitau keindahan islam. Ganjaran puasa. Kalau non muslim tak boleh terima dari segi rohaniah, selitkan dari segi sains. Mmg la bila berpuasa mulut kita akan mengeluarkan bau yang kurang senang. Itu fact. Tapi ada banyak cara untuk mengurangkan masalah tu. Daripada menambah maki hamun orang tu yang confirm tak dapat apa pun, baik la kita senyap. Pls la.


2. OKU yang dibiar kebuluran.
Astagfirullah hal azim. Seronok sangat kita nak bongkar kisah si ibu. Dedah aib. Sebar semua. Maki hamun tak payah cakap la. ;( sedih bila tengok orang islam bukak aib sesama islam. Kita sikit pon tak cuba bantu adik firdaus tu. Tanya diri sendiri, apa aku dapat kalau ibu adik firdaus kena penjara? Nil. Takde apa. In fact maybe kita akan pisahkan seorang anak dengan ibunya. Ibu tak bertanggungjawab?? Ye sebelum ni. Semua manusia buat silap. Dan semua deserve a chance to be forgiven. Kalau ibu adik firdaus dah tersalah arah, tolong kaunseling, cari punca, bagi nasihat, tolong tutup aib dia, insya Allah. Mungkin ibu adik firdaus akan berubah. ni tak, bkn main nak tembak mati la apa la. Tolonglah. Tolonglah. ;( siapa kita nak menidakkan peluang kedua buat ibu adik firdaus?


3. Pergi kenduri dengan niat buruk.
Maaf. Tapi ini sangat selalu. Bila dijemput, kita wajib hadir untuk menggembirakan hati tuan rumah unless ada hal yang tak dapat dielakkan. Zaman sekarang, aku nak pegi kenduri si polan nak tgk sket meriah sangat ke sebab konon bakal laki dia engineer. Contoh. Ini contoh. Kenapa perlu kita ada niat utk judge majlis orang? Adab memenuhi jemputan pun ada. Belajar la. Attend, makan, doakan yang terbaik. Insya allah. What goes around comes around. Tak payah nak cakap kenduri si polan tak meriah langsung macam majlis kematian la. Tak padan langsung pengantin perempuan tu janda anak satu gemuk pendek. Contoh. Tak payah. Tambah dosa ja. Please. :(

Cukup lah tiga kes. Pokok pangkal hati..hati kita mmg la hitam. Sbb tu kena carik jalan kenal agama, kenal adab, akhlak. Baru la tak jadi mengarut2. :(

Sedih.

Monday, June 23, 2014

Gugur

Baru digugurkan dari sesuatu.
Baru.
Gugur.

Not nice kan?
Tapi good thing is dat wasn't my fault.
We are shorthanded hence need to sacrifice some adhoc.thingy.

Am open bout it.
Cuma agak ralat.
But ok.
Sometimes the things that we want might not be the best for us.
Thus Allah takes it away..

Jeruk rasa.

Sunday, June 8, 2014

Nk puasa dah

Pejam celik pejam celik, Ramadhan datang bertamu kembali.

And dah setengah tahun berlalu.
Herm.

Sekejap sungguh masa berlalu.
Demi masa manusia sememangnya dalam kerugian.
Taknak buang masa dah.
Nak tambah rasa cinta pada Pencipta.
Semoga bertambah zat kasihNya pada semua umat Islam.

Too many things happened out there.
MH370 yang ghaib.
Was it an accident or a conspiracy?
I do not know but He knows.
Terlalu banyak hiburan yang lagha.
:(

Saturday, May 24, 2014

Montel

Bukan tak tahu.
Tahu.

Bukan tak sedar.
Sedar

Bukan tak perasan.
Perasan.

Bukan tak nampak.
Nampak

Bukan tak takut.
Takut.
Takut.
Takut.

Yes, I am fat and I am not OK
*cry*

Na notice masa pregnant kali kedua, Na cuma gained 5-8 kgs. Lepas bersalin I lost around... herm hurm.. did I lost weight? Nope. Nay. Nil. None.

Yup..I did not loss any. *masukkan latar belakang lagu sedih*
Gila kan. Baby weight tak ilang, mommy weight apatah lagi.

Pantang Na tip top.
Nasi on time, panas, x bertambah.
Tungku x lepas.
Fully breastfeed.
Pumping pulak tu.
Tapi nampaknya lemak telah menjadi terlalu tepu and can't find other better place to leave other than within me.

Now. Na rasa that's it.
Enough.
Cannot tahan bring this fat body anymore!!
Grrr.

Masa kenduri baru2 ni.
Ada 2 relatives tegur Na.

Dia 1: awat landut sangat ni. Muda lagi dah tak jaga badan.

Nana : teehee hati senang. Tu yg bdn naik.

Dia 1 : buat la perangai tak jaga badan lagu tu, satgi hang gemuk mcm toot (nama seorang makcik turut dikaitkan) baru tau.

Nana : dak kot.. insya allah (nada dah mula lain sbb dok terbayang kalau gemuk mcm toot td)

Dia 2 : tu laki hang kan? Elok lg. Baik hg jaga badan kalau takmau kena tinggal.

Nana : *gulp* nauzubillah.

Dia 2 : betui pa. La bkn mcm zaman dulu. Setia hujung nyawa. La semua keja, jumpa ramai orang. Lagi cantik lagi lawa. Laki ni mmg fitrah depa suka yg lawa.

Nana : *amik segelas air* gulp gulp gulp

End.

Hoih pedih kot kena sound mcm tu. Tak lalu nak mkn nasi minyak. Grrr.

Bukan la nak kata diet sbb takut suami cari lain. I don't believe that. Kalau benar nak jadi, sebagai penyebab ja.

Tapi orang cakap kena beringat sebelum berlaku. Now baru anak 2 tapi Na dah cpt penat. Kalau weekdays mmg flat. :(

So I'm going to start my diet program. Naturally.

Insya Allah. Berat Na pukul 8.40 malam 24 may 2014(sehari sblm 6th anniversary) ialah err err err.

83 kg.

Hubby n I, we're having the same weight. Punya la sehati sejiwa.

Gulp gulp gulp.

Nah gambar montel satu.


Thursday, May 8, 2014

Nearest holiday - sunway resort and spa

15 mins from my house. Hehe reason being we had so much work, tak sempat bawak kiddos jalan2. Almost a month post bonus was paid and still x sempat shopping.. so it justified why sunway resort and spa. Haha. Boleh pegi sunway pyramid shopping sket and boleh mandi manda kat sunway lagoon. Phew it was fun!!!

About the hotel, I have a high expectation since it's sunway hoi. Big name kan. Booked and paid via agoda. But the service was below average. Haish. Taknak cakap pasal ni lagi since Na dah wrote to trip advisor.

Bilik cantik. Like.. what I love most was the view. Sunway lagoon view. Tak keruan anak2 na ok..hehe. breakfast spread pon best. So kalau improve service sure win!!!
















Had lunch and dinner at sunway pyramid. Jalan2 window shopping n sempat grab cotton silk bedsheet dekat harvey norman..selesanya..would have bought more..herm. na jarang keluar malam. So setahun sekali kitorang akan stay kat hotel yang near to the shopping complex so we could jalan2 masa malam. Nampak? Setahun sekali saja pi shopping complex malam, literally. Hehe. Ada kawan dunia maya yang nampak na kat sunway pyramid tapi segan nak tegur pulak..hehe. tegur je, I don bite.

Esoknya had breakfast tapi anak2 buat perangai pulak. Saif tak sabar nak pegi sunway lagoon sampai makan pon xmo. Adik demam so merengek ja. Maka papa and mama makan tercekik2. Hehe. Then tunggu my lil bro sampai then terus check out. Yea.

I bought sunway lagoon entrance ticket from my friend. Korang boleh google times travel. Adult rm98 and kids rm70. Sufi free.

Tak naik ride sangat sebab saif x sabar nak mandi. Huhu. Tapi memang berbaloi bawak saif. 10 pagi sampai 4 ptg mmg berendam ja. Naik just utk mkn minum toilet. Hehe. Adik pon mandi happy la. Overall we had fun.














Monday, May 5, 2014

Ladies day out

Dah lama plan. Lama sangat almost 4 years. Only now we could make it. Better late than never kan. Alhamdulillah, we had so much fun. A spa treatment, great foodies, shopping with an awesome buddies. Moga ada masa lagi untuk kita repeat. ;)
















Thursday, April 17, 2014

Optimising life

Orang kata masa muda la nak kerja kuat2.
Cuba apa saja to find what suit you best.
Seronok Na tengok orang yang kerja 8-5 etc tapi in between still juggle buat business or specific hobbies.
Seronok tengok ja la sebab there's no way I can do so.
Kerja yang sedia ada dah cukup utilising much of my time..
Tinggal sket ujung2 travel balik umah, cook, clean, cuddle, play with d lil family.
Kadang2 or selalu sangat fikir bila la boleh resign n happily be a housewife.
Even tahu sgt surirumah is not an easy task.
Entah boleh entah tak nak jadik.
Hehe.

Mudah-mudahan ada rezeki jaga anak2 sendiri.
Amin.

Career wise Alhamdulillah. Makin mature. Tahun ni plan untuk develop the technical n soft skills pulak. Perancangan untuk berhijrah tak berjaya lagi. 'Thanks' boss for the suprise. Your resignation has blew away my plan. Haha. Apapun ni bukan pertama kali jalan Na dapat berbeda dari yang dirancang. Well, that's part of challenges. Hadapi dengan senyuman.

Family wise, we'll take a significant leap this year. I put my 100% faith in hubby's plan. With Allah's will, semoga semua berjalan lancar.

On the other note, can't wait for the upcoming family events. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...